Tort de ciocolata cu ganache

de Tuxedo in Torturi, 29 Mai 2013 | 9833 vizualizari

 

Este un tort ciocolatos, fin si extravagant ca sa zic asa. Mi-a atras atentia de foarta multe vreme pe blogul Laurei Adamache, unde ea l-a prezentat ca minitorturi, eu insa am facut un tort “mai mare” pentru ca nu am avut forme mici. A iesit senzational de bun iar martipanul ii da o savoare deosebita!

 

INGREDIENTE

Blat de 22 cm

  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 30 gr cacao
  • 180 gr faina
  • 1 lingurita esenta vanilie

Crema ganache

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie (minim 55% cacao)
  • 1 lingura rom (alcool) sau brandy

Sirop

  • 250 ml apa
  • 200 gr zahar
  • 50 ml brandy sau rom
  • 1 lingurita esenta vanilie

Glazura

  • 100 gr unt nesarat
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri cacao
  • 12 linguri lapte (apa)
  • 2 gr gelatina (o foaie)

In plus

  • 300 gr martipan
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • banuti de ciocolata alba
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata cu ganache:

Blat:

Intr-un castron batem ouale intregi cu zaharul pana se dubleaza in volum si se deschid la culoare.Cernem faina si cacaoa si le adaugam compozitiei de oua, amestecand cu un tel in forma de para pana incorporam uniform (nu amestecam prea mult pentru a nu se lasa pandispanul).

Preincalzim cuptorul la 180 ºC si coacem pandispanul cca 20 de minute, incercandu-l cu un tester care trebuie sa iasa curat! (forma de tort o tapetam cu faina sau cu hartie de copt)

Lasam blatul la racit si pregatim siropul:

Intr-o craticioara punem apa impreuna cu zaharul si tinem pe foc pana cand se dizolva zaharul.

Punem la racit siropul si numai atunci cand este rece adaugam romul si vanilia!

Crema ganache:

Intr-o craticioara de inox punem frisca lichida si o incalzim la foc mediu. Cand este aproape sa fiarba (atentie sa nu fiarba!) o dam deoparte si adaugam ciocolata taiata bucatele. O lasam sa se odihneasca 2 minute si apoi amestecam bine cu un tel pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat total in frisca.

O lasam sa se raceasca apoi,cu ajutorul unui mixer, o mixam cca  15 minute pana cand aceasta se dsechide la culoare si se intareste (va deveni pufoasa). O lasam la temperatura camerei pana insiropam blatul.

Asamblare tort:

  1. Taiem blatul in 3 parti egale pe care le insiropam din belsug. Eu am folosit un fierastrau special pentru blaturi.
  2. Framantam martipanul in maini pana se inmoaie putin apoi il punem pe blatul de lucru presarat cu zahar pudra si intindem o foaie de diametrul tortului.
  3. Punem primul blat pe un platou de torturi si punem toata crema pe care o asezam uniform pe toata suprafata
  4. Punem cel de-al doilea blat peste care asezam foaia de martipan.
  5. Deasupra punem cel de-al treilea blat peste care vom turna glazura:
  6. Punem in primul rand gelatina la inmuiat intr-un castronel cu apa pentru cca 5 minute.

    Pentru glazura, punem untul cu zaharul, cacaoa si apa intr-o craticioara la foc mic pana cand untul si zaharul s-au topit (daca face cocoloase o vom strecura printr-o sita).

    Cand este aproape sa fiarba adaugam gelatina scursa foarte bine de apa.

    O lasam sa se racoreasca si turnam galzura pe tort pe care l-am asezat in prealabil pe un gratar sub care am pus o tava sa se scurga excesul de glazura (il asezam cu grija pe gratar cu o paleta lata sau cu un dispozitiv special pentru torturi!!!)

    Bagam tortul in frigider pana cand glazura se va inchega putin apoi il scoatem si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa. Nu uitam sa-l transferam inapoi pe platoul de torturi

    Deasupra punem cerculete de ciocolata  amaruie si banuti de ciocolata alba.

    Pentru cerculetele de ciocolata amaruie am imbracat un facalet in hartie de copt peste care am spritat cu o seringa ciocolata topita (la microunde cca 1 minut jumatate) si pe care l-am bagat in congelator 10 minute. le scoatem cu grija pentru ornare.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231711
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231712
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231714
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231715
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231716
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231717
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231718
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231719
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231720
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231722
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231723
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231724
retete culinare - Tort de ciocolata cu ganache 231725

COMENTARII (25)

JamilaCuisine 1

29.05.2013, 21:59

My kind of chocolate cake

Tuxedo 1

30.05.2013, 14:55

deci...multumesc!

blueapril 1

09.11.2014, 22:45

Saptamina asta il testez si eu. Abia astept sa vad ce imi iese.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L