Tort de Craciun II

de susu in Torturi, 16 Ian 2013 | 2677 vizualizari

 

Anul acesta a fost unul foarte incarcat pentru mine. Acest tort minunat l-am facut de Craciun cand am petrecut cu finutul meu de 4 luni si aproape 10 zile pe care l-am botezat pe 29. Toti cand vad monstrii astia de torturi se sperie dar n-au mai ramas decat 3 felii, au vrut si la pachet ceea ce m-a bucurat

 

INGREDIENTE

  • 1 compot piersici
  • 1 compot ananas
  • 1 plic crema dr oetker cu trufe si rom
  • 700 ml frisca lichida,200 pt glazura si 500 cremele
  • 200 gr ciocolata amaruie 70% cacao pt ganache
  • 2 linguri de cognac pt ganache
  • 2 ciocolate milka cu cafea
  • 1 cioco caramel
  • 2 cioco capsuni
  • 1 cioco visine
  • am adaugat la hidratarea stafidelor si putina esenta de cafea
  • pe langa rom si cognac am pus o mana stafide la blatul negru si una la cel alb
  • Blat alb:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri de apa fiarta
  • 1 praf de copt
  • Un praf de sare
  • Zeama de lamaie
  • Coaja de portocale si lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)
  • Blat de ciocolata:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr unt
  • 5 oua la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • 100 gr nuca
  • 100 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita praf de cafea
  • 1 lingura de stafide
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 gr zahar
  • Zeama de lamaie
  • Un praf de cardamom, 1 varf cutit
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de Craciun II:

Blat alb:

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Galbensusurile se presara cu sare, esenta si coaja de citrice. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Daca aluatul este greu de lucrat puteti adauga cate o lingura doua de albus alternand cu faina si amestecand de jos in sus. Vasul in care se bat albusele trebuie sa fie foarte curat si se vor unge peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Albusurile se scot de seara de la frigider. Separati albusurile de galbenusuri cu ajutorul palmelor, asa sigur nu se va strecura galbenus. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru catevaminute dupa care marim viteza. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se unge si se tapeteaza o forma de tort si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul racit in trei

Blat negru:

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Nucile ar trebui curatae de coaja aceea amaruie. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei.

Cremele cu ciocolata: aceeasi cantitate de frisca cu cea de ciocolata se pun pe foc pana se topeste ciocolata. Cand s-a racit se baga la rece pana a doua zi cand se mixeaza

Montare blat incepand de jos in sus:

1) blat alb insiropat cu suc de piersici/crema coffe pleasure de la milka
2) blat negru neinsiropat/crema de visine de la milka
3) blat alb insiropat cu suc de piersici/crema de capsuni de la milka/o ciocolata de capsuni taiata cubulete mici si pusa pe crema
4) blat negru neinsiropat/crema de caramel de la milka
5) blat alb insiropat cu suc de ananas/crema coffe milka
6) blat negru/1/2 din cantitatea de crema la plic dr oetker cu tfufe si rom, cu restul se imbraca tot tortul
7) blat alb insiropat cu suc ananas/crema ganache din doua ciocolate amarui kandia cu 2 lg de cognac

Panza am facut-o cu 1/2 ciocolata alba si a iesit cam subtire, data viitoare de pus 100 gr cioco alba.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de Craciun II 198204
retete culinare - Tort de Craciun II 198205
retete culinare - Tort de Craciun II 198206
retete culinare - Tort de Craciun II 198207
retete culinare - Tort de Craciun II 198208
retete culinare - Tort de Craciun II 198209
retete culinare - Tort de Craciun II 198210
retete culinare - Tort de Craciun II 198211
retete culinare - Tort de Craciun II 198212
retete culinare - Tort de Craciun II 198213
retete culinare - Tort de Craciun II 198214
retete culinare - Tort de Craciun II 198215
retete culinare - Tort de Craciun II 198216
retete culinare - Tort de Craciun II 198217
retete culinare - Tort de Craciun II 198218
retete culinare - Tort de Craciun II 198219
retete culinare - Tort de Craciun II 198220
retete culinare - Tort de Craciun II 198221
retete culinare - Tort de Craciun II 198222

COMENTARII (13)

T I M E A 1

16.01.2013, 19:25

frumos

Sim0na 1

17.01.2013, 21:49

frumos

mamaieelena 1

10.03.2013, 12:29

deosebit

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D