Tort de mere

de Rocsi in Torturi, 20 Dec 2009 | 4621 vizualizari

 

 Tortul acesta este tortul copilariei mele. Il facea asa de des mama, ca noi il iubim si ne place foarte mult si acum. Chiar imi era dor de el si m-am gandit ca daca tot se apropie lasatul secului, sa ne rasfatam cu un tort cu mere. Nu l-am impopotonat, nu i-am pus cine stie ce arome, ci l-am facut simplu si am regasit in el gustul copilariei. Delicios, delicios, delicios!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 6 oua
    • 6 linguri de zahar
    • 4 linguri ulei
    • 6 linguri potrivite cu faina
    • 1 praf de copt
    • 2 lingurite vanilie
    • un praf de sare
    Pentru mere:
    • 9 mere potrivite (mai multe, mai putine, in functie de tava pe care o folositi)
    • 1 pliculet zahar vanilat
    • 50 gr unt
    • visine de pus in gaura (sau puteti pune gem amestecat cu nuca sau ce va mai place)
    In plus:
    • 150 ml frisca lichida
    • 150 gr smantana de tara
    • 1 lingura zahar pudra
    • fulgi de ciocolata pentru decor
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de mere:

Incepem cu merele:
Spalam merele, le curatam de coaja si le scoatem cotoarele.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 24 cm. Este de preferat sa folositi o cratita, ca sa nu mai puneti hartie de copt, dar neavand, eu m-am folosit de o tava.
Asezam merele cu putin spatiu intre ele, pe toata suprafata tavii.
In gaurele de unde am scos cotorul, punem visine, apoi presaram zaharul vanilat.
Deasupra fiecarui mar, punem cate o bucatica mica de unt.

Introducem merele in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15 minute.
Cat se coc merele, pregatim blatul:
Separam ouale.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc, adaugam uleiul.
Incorporam faina, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem o spuma tare cu un praf de sare.
Acestea din urma, le punem peste compozitia cu galbenusuri, le amestecm usor cu o paleta pana sunt bine incorporate cele doua.

Dupa cele 15 minute, scoatem tava cu mere din cuptor, turnam blatul si il nivelam.
Reintroducem tortul in cuptor, il lasam sa se coaca 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

Cand este gata, il scaotem din cuptor si il lasam sa se raceaca cam 10-15 minute, apoi il rasturnam pe un platou.
Il mai lasam cu cratita vreo 20 de minute, abia apoi o indepartam, ca sa nu riscam sa se desfaca merele pentru ca, inca sunt calde.

Lasam tortul sa se raceasca complet.
Frisca lichida rece, o punem intr-un bol si o mixam putin.
Adaugam smantana rece, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o spuma.
Imbracam tortul cu frisca, ornam cu putina frisca pe margini, presaram fulgi de ciocolata si il dam la rece 2-3 ore.
Il scoatem dupa acest timp, taiem din el si servim.
Sa aveti pofta!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de mere 17879
retete culinare - Tort de mere 17880
retete culinare - Tort de mere 463573
retete culinare - Tort de mere 463574
retete culinare - Tort de mere 463575
retete culinare - Tort de mere 463576
retete culinare - Tort de mere 463577
retete culinare - Tort de mere 463578
retete culinare - Tort de mere 463579
retete culinare - Tort de mere 463580
retete culinare - Tort de mere 463581
retete culinare - Tort de mere 463582

COMENTARII (9)

Rocsi 1

20.02.2010, 19:18

gospodina mamei

elena1988 1

07.03.2011, 13:35

ce frumos arata

Cris2711 1

20.07.2011, 17:10

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: