Tort de mere cu nuca pralinata

de madi_marin in Torturi, 23 Feb 2011 | 3193 vizualizari

 

E un tort cadou....

 

INGREDIENTE

  • Blat :
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 180 g faina
  • Umplutura:
  • 1 kg mere
  • 3 linguri gem de capsuni
  • Caramel :
  • 150 g zahar
  • apa

Nuca pralinata :

  • 250 g nuca
  • 150 g zahar

Sirop :

  • 150 ml apa
  • 1 lingura plina cu miere
  • cateva picaturi de zeama de lamaie

Decor :

  • 200 ml frisca lichida

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de mere cu nuca pralinata:

Se prepara intai un caramel din zahar si cateva picaturi de apa. Se toarna intr-o cratita.

Pralina : zaharul se caramelizeaza cu cateva picaturi de apa, apoi se adauga nucile, se amesteca bine ca sa se imbrace pe toate partile cu caramel, apoi se rastoarna pe un platou de sticla uns foarte bine cu unt sau margarina. Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi pralina se rupe in bucati sau se zdrobeste cu sucitorul.

Merele se curata de coaja , apoi  se taie in jumatate si li se scot cotoarele. Se pun cu scobiturile in sus in cratita peste caramel. Spatiile goale dintre ele se umplu cu feliute de mere. Se pune gemul peste ele si nuca pralinata. Se da vasul la cuptor pana ce merele s-au inmuiat.

Se prepara repede aluatul pentru blat : se bat albusurile spuma tare cu zaharul. Se adauga apoi galbenusurile frecate cu ulei, apa si esenta de vanilie. Se mixeaza totul la viteza mica. Se pun usor faina si praful de copt cernute impreuna.

Peste merele coapte se toarna compozitia pentru blat si se da vasul la cuptor pana ce e copt bine. Se face testul cu scobitoarea dupa 25 de minute.

Se da tortul la rece pana a doua zi cand se insiropeaza, si se rastoarna pe un platou dupa care se orneaza dupa imaginatie cu frisca batuta spuma tare si nuca pralinata.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de mere cu nuca pralinata 87179
retete culinare - Tort de mere cu nuca pralinata 87180

COMENTARII (34)

lacrimioara 1

24.02.2011, 20:58

foarte apetisant

MIUTA 1

24.02.2011, 23:34

lia maria 1

25.02.2011, 12:51

multumim pt tort si felicitari pentru aparitia in revista

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18