Tort de Punci Aniversar

de Gherca Daniela in Dulciuri, 18 Dec 2014 | 736 vizualizari

 

Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia.

 

INGREDIENTE

Pentru punci:
  • 1 portocala feliata
  • 150 ml vin rosu
  • 2 seminte de anason
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 cuisor
Pentru blat:
  • 125g unt
  • 125g zahar
  • 75g ciocolata amaruie
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 220g faina
  • cacao
  • 1 plic praf de copt
Pentru crema:
  • 4 g de agar-agar sau 10g de gelatina granule
  • zeama de la 2 portocale
  • zeama de la o lamaie
  • 3 galbenusuri
  • 100g zahar pudra
  • rom
  • frisca batuta ( din 350ml frisca lichida) +100ml frisca pentru ornat
Pentru insiropare: suc de porocale cca 200ml
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de Punci Aniversar:

Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.

Pentru blat:

Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.

Faina o amestecam cu praful de copt si cacaoa, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:

Galbenusurile le punem pe bain-mairie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema,  mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga. Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.

Pentru ansamblare: Bltul il asezam in tava il care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.

A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.

Este senzational! 

 

 

TIPS-URI

1

Agar-agar-este asemanator cu gelatina dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei

2

4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule

3

pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca 2 minute amestecand continuu

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358217
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358218
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358219
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358220
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358221
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358222
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358223
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358224
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358225
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358226
retete culinare - Tort de Punci Aniversar 358227

COMENTARII (23)

mirela0911 1

18.12.2014, 21:29

La multi ani sotului1 Bun tort!

iri_iri 1

18.12.2014, 22:13

La multi ani sotului

T I M E A 1

18.12.2014, 23:13

La multi ani sotului!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D