Tort Dobos

de diana_k in Torturi, 7 Mai 2014 | 32445 vizualizari

 

Dobosul este tortul meu preferat, dar din pacate nu ma incumet sa-l fac foarte des, etapa de coacerea foilor este foarte solicitanta si trebuie atentie maxima. De data aceasta l-am facut cu ocazia de zilei de nastere a sotului, pe 1 mai.

 

INGREDIENTE

  • pentru foi:
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri faina,
  • pentru crema:
  • 6 oua,
  • 12 linguri zahar,
  • 100g ciocolata sau cacao,
  • 250g unt
  • pentru glazura:
  • 150g zahar,
  • 1lingurita de otet
  • pentru ornat:
  • 200ml frisca lichida,
  • 100g ciocolata,
  • 1/2 esenta de rom
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Foile:
Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica. Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile punem 4-5 linguri  din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,
astfel am copt 4 tavi ori 3 foi am obtinut 12 foi. Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.
Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,
restul foilor le vom umplem cu crema.

Crema se prepara pe baie de aburi astfel:
Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi. Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.

Glazura: Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.
Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc. Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata si cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.

Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort. Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.

Ornat: Topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.

 POFTA BUNA!

TIPS-URI

1

Cel mai usor se poate intinde compozitia pentru foi daca le coacem pe dosul tavii.

2

Daca s-a intarit glazura si nu se mai pot trasa liniile mai punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.

3

Tortul este mai gust dupa doua, trei zile, cuc at sta cu atat devine mai bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

diana_k 1

08.05.2014, 12:01

multumesc tuturor pentru urari si aprecieri

mamaliga 1

03.12.2014, 18:51

Buna!am o intrebare referitoare la reteta:care este temperatura cuptorului si cat timp de coacere necesita?multumesc anticipat!

Rahela Velicu 1

20.06.2021, 23:49

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos