Tort Dobos

de Ina in Dulciuri, 30 Dec 2014 | 5683 vizualizari

 

Am vrut ca pentru trecerea dintre ani sa fac un tort de care sa fiu sigura ca e pe placut tuturor, dar pe care nu l-am mai facut pana acum .
Si cum am tot vazut pe site Dobosul, iar Costel mananca ciocolata pe paine :))) , am decis ca acesta sa ne fie tortul de Revelion.
Sursa de inspiratie, retetele Timeei >:D<

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi
  • 9 oua
  • 180 gr zahar
  • 180 gr faina
  • 60 gr unt
  • un praf de sare
  • Crema
  • 6 oua
  • 380 g zahar
  • 3 plicuri de zahar cu aroma de rom
  • 350 g ciocolata neagra
  • 2 linguri cu unt
  • 475 g unt 82% grasime
  • 70 g cacao neagra ( un pachet Dr. Oetker)
  • Caramel
  • 150 g zahar
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Foile:

Mixam albusurile cu un varf de sare, apoi adaugam  zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea. 

Separat mixam galbenusurile cu untul topit si racit , dupa care le adaugam peste bezea. 

La final adaugam faina , presarand-o usor si incorporand-o in aluat cu o lingura de lemn, prin miscari de sus in jos,  astfel incat aluatul va ramane aerat. 

Din aceasta compozitie coacem pe rand 3 foi, in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. 

(Am copt fiecare foaie cca 15 minute, la foc mediu, pe treapa  cea mai indepartata de foc.)

Cand sunt coapte, scoatem foile din tava si le portionam  in cate 3 bucati egale. Obtinem in acest fel 9 foi pentru tort.

Crema: 

Intr-o craticioara amestecam ouale cu zaharul  si zaharul cu aroma de rom si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. 

Luam de pe foc si mixam compozitia pana face basicute.

Separat , rupem bucati de ciocolata neagra pe care le vom topi, impreuna cu doua linguri de unt, la microunde ( sau pe foc ) .  Cand ciocolata este topita, adaugam cacaoa, amestecam si lasam sa se raceasca usor, apoi o adaugam peste compozitia de oua , mixand pentru omogenizare.

Mixam untul tinut in prealabil la temperatura camerei.  Cand acesta devine spumos, turnam, putin cate putin, din compozitia de ciocolata, mixand continuu pentru a obtine o crema fina , uniforma ca textura.  

Asamblare: 

Asamblam tortul alternand foile cu straturi potrivite de crema , pana ce vom acoperi cu crema foaia a 8-a. 

Pastram o foaie de blat pentru a o acoperi cu caramel.  Pentru aceasta , topim 150 g zahar, avand grija sa nu-l ardem. Foaia pastrata o vom felia in fasii egale, late de 1-2 degete. Cand caramelul este gata ( zaharul sa fie topit complet ), il turnam uniform peste fasiile de blat , avand grija sa le separam cat inca nu s-a intarit caramelul. Pentru aceasta ne vom ajuta de un cutit trecut prin unt.

Imbracam tortul in crema , iar deasupra asezam fasiile de blat cu caramel. 

Dupa ce sta la rece 2-3 ore, tortul este gata pentru servit. 

 

TIPS-URI

1

Am ales sa fac tortul dreptunghiular, pentru a castiga timp cu coptul blaturilor. Am copt doar 3 blaturi in loc de 9 .

RETETA IN IMAGINI

Tort Dobos-0
Tort Dobos-1
Tort Dobos-2
Tort Dobos-3
Tort Dobos-4
Tort Dobos-5
Tort Dobos-6
Tort Dobos-7
Tort Dobos-8
Tort Dobos-9
Tort Dobos-10
Tort Dobos-11
Tort Dobos-12
Tort Dobos-13
Tort Dobos-14
Tort Dobos-15
Tort Dobos-16

COMENTARII (17)

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

01.01.2015, 23:23

Foarte bun tort!

LUK

LUK 1

04.01.2015, 20:02

dintre toate dulciurile tortul dobos mi se pare cel mai migalos de facut..felicitari si la multi ani in noul an!!

Ina

Ina 1

04.01.2015, 20:35

Luk, nu e deloc migalos, daca faci 2-3 foi mai in loc de 6-9 mici
Nu stiu de ce nu l-am facut pana acum... Si e si spornic, pentru ca nu poti manca mult ) , iar pentru ca nu este insiropat se pastreaza foarte bine, mai mult timp

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01