Tort Duo - reteta cu nr. 700

de merisor in Torturi, 22 Dec 2015 | 2850 vizualizari

 

L-am denumit tort Duo, in primul rand pentru ca este preparat cu ocazia zilei de nastere a celor doi baieti ai mei si in al doilea rand pentru ca este in doua culori.


Este cu crema de ciocolata alba si crema de ciocolata neagra, dar si blatul este tot in doua culori, sub forma de zebra.


Pot sa va spun ca a fost fix pe gustul baietilor mei si l-au devorat cu mare placere.


Iar pentru ca am ajuns lpe Bucataras la reteta cu numarul 700, m-am gandit sa sarbatoresc evenimentul cu acest tort.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 8 oua
  • 10 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • 5 linguri nuca de cocos
  • 50 g merisoare confiate
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • un praf sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 5 plicuri zahar vanilat
  • Pentru crema alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • 50 g merisoare
  • Pentru crema neagra:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 50 g nuca
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Duo - reteta cu nr. 700:

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri.

Presaram cate putina sare peste ambele.

Mixam albusurile spuma, la treapta superioara a mixerului, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma.

Scoatem mixerul si introducem o spatula.

Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in bezea, amestecand de jos in sus, pentru a se mentine bezeaua ferma.

Cernem faina impreuna cu praful de copt si o adaugam treptat in compozitia de blat, apoi impartim compozitia in doua parti.

Intr-o parte adaugam nuca si cacaua, iar in cealalta parte adaugam nuca de cocos si merisoarele.

Ungem o forma de tort cu ulei de masline si o tapetam cu zahar pudra, atat la baza cat si pe pereti.

Ne va ajuta astfel sa scoatem mai usor blatul dupa coacere.

Luam cate doua linguri din compozitia neagra si le asezam la jumatatea bazei formei de copt, apoi peste ele adaugam doua linguri din compozitia alba si tot asa pana la epuizarea ambelor compozitii.

Vom obtine astfel un blat bicolor, zebrat.

Coacem blatul pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, apoi il lasam sa se raceasca, mai intai in forma, pentru cateva minute, apoi il transferam pe un platou.

Pentru sirop, fierbem apa impreuna cu zaharul vanilat.

Nu am facut un sirop prea dulce, deoarece am pus mai mult zahar la blat.

Pentru crema alba, incalzim smantana si desfacem ciocolata alba in ea.

Nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, doar sa fie calda asa incat sa se poata topi ciocolata.

Ciocolata o rupem si o adaugam in smantana calda, apoi amestecam bine pana se topeste ciocolata si se uniformizeaza compozitia.

Dam apoi vasul la rece pentru 30 de minute, dupa care introducem mixerul si mixam pana obtinem o crema spumoasa. 

Adaugam apoi mascarponele si mixam in continuare pana la omogenizare.

Impartim crema in doua parti.

O parte o dam la rece pentru a orna tortul cu ea, iar in cealalta parte adaugam merisoarele.

Pentru crema neagra, procedam la fel cu diferenta ca in loc de merisoare adaugam nuca taiata grosier.

Decupam blatul de tort pe orizontala in doua parti si le insiropam bine, mai ales pe margini.

Peste baza blatului intindem mai intai crema neagra, cea cu nuca, apoi imediat intindem crema alba, cea cu merisoare.

Asezam capacul tortului, iar cu ajutorul unui posh cu dui, ornam tortul  cu forme de trandafiri, folosind cremele oprite.

Dam tortul la rece cel putin o ora inainte de a-l portiona.

A iesit un tort usor dulce-amarui si cel mai important, pe gustul destinatarilor.

Sa va fie de folos!

 

 

TIPS-URI

1

Cremele de ciocolata nu necesita gelatina, mascarponele avand rolul de a le ingrosa.

2

Pentru prepararea cremelor, nu este necesar ca smantana sa atinga punctul de fierbere si sa-si piarde din proprietati, ci doar sa fie incalzita astfel incat sa se poata desface ciocolata in ea.

RETETA IN IMAGINI

Tort Duo - reteta cu nr. 700-0
Tort Duo - reteta cu nr. 700-1
Tort Duo - reteta cu nr. 700-2
Tort Duo - reteta cu nr. 700-3
Tort Duo - reteta cu nr. 700-4
Tort Duo - reteta cu nr. 700-5
Tort Duo - reteta cu nr. 700-6
Tort Duo - reteta cu nr. 700-7
Tort Duo - reteta cu nr. 700-8
Tort Duo - reteta cu nr. 700-9
Tort Duo - reteta cu nr. 700-10
Tort Duo - reteta cu nr. 700-11
Tort Duo - reteta cu nr. 700-12
Tort Duo - reteta cu nr. 700-13
Tort Duo - reteta cu nr. 700-14
Tort Duo - reteta cu nr. 700-15

COMENTARII (63)

 merisor

merisor 1

24.12.2015, 09:37

Multumesc, Mirela!

Criss

Criss 1

24.12.2015, 12:54

Felicitari!

Catalina L

Catalina L 1

06.01.2016, 16:08

nu-l vazusem, eram in vacanta saptamana de craciun, te asigur ca asa un tort l-as fi comentat.....splendid

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!