Tort egiptean

de ExploraCuisine in Torturi, 22 Mar 2011 | 60804 vizualizari

 

Cu ocazia aniversarii a 4 ani de casnicie, am considerat reteta de tort egiptean foarte potrivita pentru aceasta zi frumoasa! sa fiti iubiti! (reteta e preluata de pe blogul Amaliei)

 

INGREDIENTE

  • Pt o foaie (ne trebuie 3 foi):        
  • 2 albusuri        
  • 2 linguri zahar        
  • 0.5 linguri faina        
  • 40 g alune macinate (eu am folosit nuci caju sau "cashews")
  • Pt crema 1:        
  • 6 galbenusuri        
  • 6 linguri zahar        
  • 340 ml lapte        
  • 2 linguri faina        
  • 170 g unt (la temp camerei)        
  • vanilie
  • Pt crema 2:        
  • 250 ml frisca lichida        
  • 150 g zahar        
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari
  • Pt decor:        
  • 250 ml frisca.        
  • 50 g ciocolata alba        
  • picaturi de zahar ars.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Mai intai ne ocupam de foi. Maruntim 40 g nuci caju pentru prima foaie.

Separam 2 albusuri de galbenusuri si batem albusurile spuma cu 2 linguri zahar. Adaugam alunele macinate amestecate cu faina si incorporam in bezea. Tapetam fundul unei tavi de copt cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt (eu am pus staniol, dar va sugerez hartia de copt sa nu se lipeasca foile) si nivelam bezeaua pe forma. Punem in cuptorul preincins la 160 grade pentru 20-25 minute.
Intre timp, spalam ustensilele si ne apucam de a doua foaie, in total sunt 3 foi. Scoatem din cuptor prima foaie si o punem pe a doua.

Dupa ce am terminat cu foile si le-am pus la racit pe un gratar, ne apucam de crema 1. Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul.
Adaugam peste galbenusuri laptele si faina si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Crema se va ingrosa treptat pana va deveni ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.

Mixam untul intr-un bol putin si adaugam cate o lingura din crema de vanilie treptat si mixam, la sfarsit adaugand vanilie. Crema obtinuta o dam la frigider pana ne ocupam de a doua, timp in care se va intari putin.

Acum ne apucam de crema 2. Topim zaharul pe foc mic, pana se caramelizeaza frumos, fara a se arde, si il turnam in strat subtire pe o foaie de copt Lasam zaharul ars sa se raceasca, il rupem bucati si il punem intr-o punga mare care se sigileaza si il batem bine cu sucitorul. Zaharul ars zdrobit: (eu am luat cateva "picaturi" mai mari pentru decor)

Intr-un bol mixam frisca foarte bine si adaugam alunele zdrobite si zaharul ars. Crema 2 este gata:

Scoatem crema 1 de la frigider si ne apucam de asamblat. Foaie+1/3 crema 1+1/3 crema 2, foaie, etc. Punem o foaie pe un platou si peste intindem 1/3 din crema 1. Intindem 1/3 din crema 2 peste.Repetam actiunea pana cand terminam cu stratul din crema 2.

Batem optional 250 ml frisca si intindem deasupra. Razuim ciocolata alba si punem picaturile de zahar ars. Tortul frumos decorat il dam la frigider pentru minim 6 ore, timp in care zaharul ars se va topi in crema.Si o felie delicioasa de tort ca sa sarbatorim :)

Bon appetit si sa fiti iubiti!

 

RETETA IN IMAGINI

Tort egiptean-0
Tort egiptean-1
Tort egiptean-2
Tort egiptean-3
Tort egiptean-4
Tort egiptean-5
Tort egiptean-6
Tort egiptean-7
Tort egiptean-8
Tort egiptean-9
Tort egiptean-10
Tort egiptean-11
Tort egiptean-12
Tort egiptean-13

COMENTARII (42)

ralu_ca

ralu_ca 1

12.04.2014, 08:48

cred ca e delicios !

Retete cu Margareta Cismasiu

Retete cu Margareta Cismasiu 1

30.03.2015, 23:40

Lina24

Lina24 1

27.12.2015, 08:58

este ceva de vis

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!