Tort egiptean

de RuxyRux in Torturi, 15 Noi 2013 | 27055 vizualizari

 

Prepar acest tort pentru a doua oara si ma declar indragostita de el pentru totdeauna...este cel mai si cel mai si cel mai minunat tort din care am gustat vreodata! N-ai cum sa nu-l iubesti de la prima lingurita, este acea prajitura pe care o gusti o data si-apoi n-o mai uiti niciodata :) Inspiratia mea este Laura Sava...un minunat talent in bucatarie :) Multumesc draga mea! :)
Acest tort superb l-am preparat cu drag pentru sora mea, pe care astazi o sarbatorim in familie, o sora scumpa minunata cu care m-a binecuvantat Dumnezeu in aceasta viata si pe care o iubesc si o pretuiesc din toata inima :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru un singur blat( vom avea nevoie de 3 blaturi):
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar( eu am pus pudra, preparat in casa)
  • 1/2 lingura cu faina
  • 50 gr pudra de alune( alune macinate)
  • Crema 1, de galbenusuri si vanilie
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 3 linguri rase de faina
  • 340 ml lapte
  • 170 gr unt gras( moale la temperatura camerei 85%)
  • vanilie( esenta, zahar vanilat sau extract sau ce aveti)
  • Crema 2 de frisca caramel si alune
  • 200 gr zahar
  • 120 gr alune macinate
  • 200 ml frisca lichida
  • forma de tort 24 cm Decor:
  • cacao
  • pudra de alune
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

E ceva de munca la el insa merita din plin, mie mi-a luat 3 ore( cu tot cu spalatul vaselor :D )

Cuptorul se va preincalzi la 170 de grade si desigur vom pregati din timp si ingredientele pentru cele 3 blaturi.

Puneti alunele la blender si le faceti pudra. Lasati untul la temperatura camerei.

Cantariti zaharul, cerneti faina, separati ouale.

Pentru un singur blat se vor mixa albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare, eu am pus zaharul pudra, daca folositi zahar tos mixati pana nu se va mai simti  in compozitie.

Faina cernuta se va adauga in compozitie apoi si pudra de alune. Se vor incorpora cu o spatula, nu cu mixerul pentru ca blatul sa ramana pufos.

Se tapetetaza forma de tort cu hartie de copt si se aseaza cu o lingura aluatul. se va coace blatul pentru 20 de minute...aproximativ, atentie sa nu se usuce. Este destul de migalos sa-l desprindeti de pe foaia de copt asa ca mare grija, la mine ultimul s-a prins atat de tare incat intr-un coltisor s-a rupt...insa nu-i bai caci nu se  mai cunoaste dupa ce-l vom orna cu crema(  am anexat si o fotografie sa vedeti , deoarece se mai pot intampla si lucruri nedorite la prepararea unui tort, asa ca nu va speriati, se pot remedia ).

Galbenusurile se vor amesteca cu faina( Laura spune ca se poate inlocui cu amidon), apoi cu zaharul si laptele cate putin asa cum preparam o budinca.

Se muta intr-un vas pe foc mic pentru 6 minute. Eu am amestecat tot timpul , n-am vrut sa risc sa se prinda. Am dat crema deoparte de pe foc, am pus vanilia si am acoperit cu un capac( sa nu faca pojghita).

Untul se bate spuma sa iasa apa in cazul in care folositi unt romanesc cu mai putina grasime( eu nu va recomand asta, investiti intr-un unt bun) si apoi se adauga lingura cu lingura in crema de galbenusuri racita, cu mixerul continuati sa mixati si va rezulta o crema spumoasa pe care v-as sugera sa nu o gustati caci s-ar putea sa nu va mai ramana pentru tort, atat este de buna :)))))).

Crema 2 : frisca si caramel

Zaharul se pune intr-o tigaie( vas, cratita) perfect uscata. Caramelizam zaharul la foc mic cu mare grija sa nu se  arda deoarece va deveni amarui.

Cand este gata il vom scoate, turna in fir subtire pe o foaie de copt unsa cu ulei. Se va desprinde cand se va raci si se va marunti la robot.

Frisca se bate si se amesteca cu zaharul caramel facut pudra si cu alunele maruntite. Nici din crema asta va sugerez sa nu gustati, este incredibil de delicioasa...si s-ar putea sa nu reusiti sa va opriti la timp :)))

Asamblare:

Punem pe un platou de tort primul blat si-l ungem cu crema de galbenusuri si vanilie( din care vom opri 6 linguri pentru ornat marginile).

Intindem deasupra o parte din crema 2 cea de frisca, caramel si alune,  procedem la fel cu restul blaturilor, iar ultima crema va fi cea de frisca caramel si alune.

Marginile le vom acoperi cu restul de crema oprita.

Eu am imbracat marginile si in pudra de alune, iar deasupra tortului am pudrat cacao.

Am dat tortul la rece pentru o noapte.

Este un tort genial :) si desi poate ca nu este cel mai frumos...cu siguranta este cel mai delicios....fiind preparat cu multa, muuulta dragoste :) 

TIPS-URI

1

Daca fotografiile mele nu sunt destul de sugestive va sugerez sa vedeti imaginile cu pasii prepararii pe blogul Laurei :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

Sylvia 1

18.11.2013, 10:09

gata m-ai convins l-am si salvat la favorite sa il testez ssi eu o data

RuxyRux 1

20.11.2013, 20:57

Sylvia

ralu_ca 1

06.06.2014, 21:19

super tort!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert tort fin cu nuca si smantana