Tort Excelent

de MIUTA in Torturi, 8 Ian 2012 | 6789 vizualizari

 

Reteta este preluata de pe blogul lui Gabriela Cara.Am facut putine modificari dar am fost foarte multumita de ce a rezultat.Imi cer scuze,fotografiile nu sunt prea reusite ,am fost in criza de timp trebuia sa duc tortul la soacra mea de ziua ei.
La multi ani mama!

 

INGREDIENTE


INGREDIENTE BLAT DE CACAO

  • 5 oua
  • 90 g zahar
  • 50 g nuca macinata
  • 25 g cacao
  • 85 g faina
  • 1 praf de copt
  • putina sare

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE INELE

PENTRU DOUA FOI

  • 8 oua
  • 180 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri apa calda
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • sare

INGREDIENTE CREMA DE CIOCOLATA

  • 500 ml frisca de smantana
  • 500 g ciocolata cu lapte

INGREDIENTE CREMA ALBA(VANILIE)

  • 500 ml lapte
  • 55 g budinca de vanilie
  • 140 g zahar
  • 140 g unt
  • esenta de vanilie
  • sare
  • 50 g nuca macinata

INGREDIENTE GLAZURA

  • 300 g zahar
  • 100 g cacao
  • 200 ml smantana lichida
  • 230 ml apa
  • 10 g gelatina
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Excelent:

 

Blatul de cacao:Se separa ouale.Albusurile se bat separat cu zaharul si putina sare.

Se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza usor.Se pune nuca macinata si se amesteca usor.

Faina se amesteca cu cacao si praful de copt.Se pune peste ouale batute si se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se pune intr-o tava de tort(26 cm)tapetata pe fund cu hartie si se da la cuptor la o temperatura de 180 de grade in jur de 20-25 minute.

Foile albe:Ouale intregi impreuna cu zaharul si putina sare se bat bine cu mixerul.Cand zaharul s-a topit si ouale si-au dublat volumul se adauga uleiul,vanilia apoi faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se imparte in doua tavi dreptunghiulare(30*32cm)tapetata cu hartie de copt.Se niveleaza usor si se dau la cuptor la o temperatura de 180 grade si un timp de 12-15 minute.

Cand se scot din cuptor se acopera cu un servet de bucatarie.Hartia se desprinde numai dupa ce blatul s-a racit.

Dupa racirea completa se taie fasii de 5 cm.

CREMA DE CIOCOLATA:Se pune smantana intr-un vas aflat deasupra unui alt vas cu apa care clocoteste usor adica la bain-marie.

Cand frisca este infierbantata se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste ciocolata.

Cand s-a topit se ia de pe foc si se da la rece.Cand s-a racit se mixeaza foarte bine pana isi schimba culoarea.O sa rezulte o crema ganache de ciocolata excelent de gustoasa.

CREMA ALBA:Se amesteca budinca cu zaharul,se adauga putina sare si se pune incet laptele amestecand sa nu faca cocoloase.Se pune pe foc si se amesteca pana se ingroasa.Cand se ia de pe foc se pune esenta de vanilie.

Cand s-a racit se amesteca cu untul batut spuma si 50g nuca macinata.

MONTAREA TORTULUI:Blatul de cacao rotund se taie in doua.Se aseaza o foaie in tava cu inel in care am copt blatul.Peste foaia maro se pune jumatate crema de vanilie.

Apoi se aranjeaza spirala.Fiecare fasie de blat alb se unge cu crema de ciocolata si se roteste spirala pana terminam toate fasiile.

Peste spirala se pune restul de crema de vanilie si se inchide cu cel de-al doilea blat de cacao.

GLAZURA:Se amesteca zaharul cu cacao.Se adauga smantana si apa.Se pune pe foc intr-un vas mai mare si se fierbe 10 minute amestecand continuu.Cand s-a fiert se strecoara printr-o strecuratoare.Cand ajunge la temperatura de 50 de grade se amesteca cu gelatina hidratata.Se amesteca bine de tot pana la topirea acesteia.Se toarna calduta pe tortul asezat pe un gratar deasupra unui lighean.Se muta pe alt vas si se toarna restul de glazura din lighean.Aceasta glazura nu se usuca,nu crapa si ramane lucioasa cateva zile.

 

 

RETETA IN IMAGINI

Tort Excelent-0
Tort Excelent-1
Tort Excelent-2
Tort Excelent-3
Tort Excelent-4
Tort Excelent-5
Tort Excelent-6
Tort Excelent-7
Tort Excelent-8
Tort Excelent-9
Tort Excelent-10
Tort Excelent-11
Tort Excelent-12

COMENTARII (26)

ralu_ca

ralu_ca 1

13.07.2013, 22:08

cred ca e fbun!

marianascarlat

marianascarlat 1

14.07.2013, 09:57

babi5

babi5 1

03.09.2013, 19:17

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!