Tort Excelent

de cristinne in Torturi, 1 Feb 2012 | 15300 vizualizari

 

Tort Excelent si la propriu si la figurat:)) Este extraordinar de bun~!!! Imi doream sa fac un tort asemenei prajiturii pe care o ador inca de cand eram mica... Eu intr-o cofetarie nu cred ca am cumparat vreodata altceva decat prajitura Excelent. Asa ca m-am chinuit sa caut reteta si sa fac si eu! Si a iesit muuult mai buna, asemeni celei pe care o gaseam in cofetarii cand eram mica...asta de zilele noastre e cam fara gust...din pacate...

PS: in plus i l-am facut sotului meu care tocmai a facut 29 de ani:)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 8 oua
  • 8 lg zahar
  • 8 lg faina
  • 1 plic vanilie
  • 1 praf sare
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de lapte sau apa
  • 2 pachete - 400 gr unt
  • 3 fiole de esenta de rom de buna calitate (f aromate);
  • 3 lg de cacao neagra
  • 350 gr zahar brun;
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • Glazura:
  • ciocolata amaruie (>50% cacaco): 150 gr
  • 100 ml smantana lichida pt frisca
  • pt ornat: am folosit migdale sfarmitate
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Excelent:

Blatul:

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca albusurile bine pana isi tripleaza volumul, se adauga zaharul. Se adauga usor galbenusurile si la final faina cernuta vanilia si sarea. Se intind 2 foi de pergament si se pune blatul in 2 tavi de cuptor mari ( blatul 0,5 cm inaltime) si se baga la cuptorul preincalzit 20 min la foc mediu. Se scot foile si se racesc, acoperite cu un servet ca sa nu se usuce. Se decupeaza la final dupa forma de tort sau se taie fasii de 15 cm latime si se face prajitura excelent originala (am facut si din asta o bucata din marginile ramase pt ca am tavile ff mari de aragaz)

Crema:

La bain-marie se freaca galbenusurile cu zaharul brun si cele 2 linguri de lapte, pana se topeste zaharul si galbenusurile se umfla. Se amesteca incontinuu. Spre final se adauga si cele 3 linguri cu varf de cacao neagra. Se ia si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit galbenusurile se freaca cu untul (care se lasa in prealabil la temperatura camerei cateva ore bune pt a fi mai usor de prelucrat). Se topeste ciocolata si se adauga si aceasta compozitiei. La final se adauga esenta de rom.

Se pune o foaie de blat, una de crema, una de blat , una de crema si una de blat la final. L-am bagat la rece si la cateva ore l-am scos sa il glazurez pe un gratar. Am topit ciocolata si am amestecat-o cu frisca lichida. Am glazurat si am ornat cu migdale sfarmate. A iesit unul din cele mai bune torturi ever!!!!!!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Excelent 143771
retete culinare - Tort Excelent 143772
retete culinare - Tort Excelent 143773
retete culinare - Tort Excelent 143774
retete culinare - Tort Excelent 143775
retete culinare - Tort Excelent 143776
retete culinare - Tort Excelent 143777
retete culinare - Tort Excelent 143778
retete culinare - Tort Excelent 143779
retete culinare - Tort Excelent 143780
retete culinare - Tort Excelent 143781
retete culinare - Tort Excelent 143782
retete culinare - Tort Excelent 143783
retete culinare - Tort Excelent 143784
retete culinare - Tort Excelent 143785
retete culinare - Tort Excelent 143786
retete culinare - Tort Excelent 143787

COMENTARII (17)

cristinne 1

02.02.2012, 19:14

multumesc!

tortul este exceptional
crema e ca la dobos da!..
mie imi place cu muuulta crema..se vede dupa grosimea straturilor)

angyb 1

02.02.2012, 19:46

La multi ani sotului !!!! Arata foarte bine

Mihaela11_jo 1

03.02.2012, 00:22

Cu multa cremaaaaaaaaaaa asa cum imi plac mie torturile
La Multi Ani sotului tau

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55