Tort ''nabadaios''

de Constelatialeu in Torturi, 6 Aug 2014 | 2219 vizualizari

 

Azi e sarbatoare mare in calendar( Schimbarea la Fata) si eu am ales sau nu,sa apar pe lume acum 45 de ani......ce matusalemica sunt...dar tot port codite si ma simt o copilita........si mi-am facut tort,care mi-a mancat ziulica,ca asa nabadaios a tinut sa fie,de parca imi seamana........gata cu lalaiala,ca uit ce am prestat ....

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 250 g albusuri
  • 300 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurite amidon
  • 2 lingurite otet d evin alb
  • 300 g nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • Crema
  • 180 g albusuri
  • 100 g zahar
  • 400 g gem de zmeura
  • 250 g mascarpone
  • 100 g nuca macinata
  • 10 g gelatina
  • Pentru ornat
  • 200 ml smantana pentru frisca peste 30% grasime
  • 200 ml frisca lichida
  • ciocolata topita
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort ''nabadaios'':

Blat: Mixam bine albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul, putin cate putin si mixam energic pana obtinem o bezea foarte tare. Adaugam amidonul si otetul si mai mixam, la final adaugam nuca macinata, amestecand usor. Tapetam o tava cu hartie de copt si trasam un cerc cu diametrul de 24 cm, punem intr-un posh bezeaua si formam o foaie rotunda, facem 2 astfel de foi pe care la dam la cuptorul incins dinainte, lasam cuptorul deschis sa se usuce bezeaua. In restul de bezea ramasa adaugam faina si cacaoa si formam un blat rotund cu aceiasi dimensiune ca cele de bezea. Coacem si aceasta foaie, dar inchidem cuptorul, este gata cand trece testul scobotorii.

Crema: Intr-o cratita punem albusurile si le mixam bine, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea tare, apoi asezam cratita pe baie de abur si amestecam continuu cca 20 minute. Lasam bezeaua sa se raceasca, apoi adaugam gemul de zmeura, omogenizam. Dupa ce am omogenizat bine adaugam mascarpone si nuca. Separat pregatim gelatina dupa instructiunile de pe pachet si apoi o incorporam in crema.

Pentru ornat: Mixam bine smantana cu frisca lichida pana se intareste.

Asamblare: Asezam prima foaie de bezea pe un platou, punem inelul detasabil de la forma de tort, adaugam jumatate din crema, apoi foaia maro, restul de crema si foaia de bezea. Dam tortul la rece cca 4-5 ore. Dupa ce a stat la rece scoatem inelul de la forma si ornam dupa bunul plac cu frisca si apoi cu ciocolata topita.

Sa va fie de pofta sa-mi fie de bine cand o sa degust tortul ''nabadaios''.....

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335952
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335953
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335954
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335955
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335956
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335957
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335958
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335959
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335960
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335961
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335962
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335963
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335964
retete culinare - Tort ''nabadaios'' 335965

COMENTARII (34)

Rocsi 1

07.08.2014, 10:22

Foarte bun tortul tau mai Cleme!

Valclaudia 1

07.08.2014, 22:24

am sosit sa-mi revendic portia..... LA MULTI ANI, Leoaico!

Panacris 1

12.08.2014, 15:50

Năbădios, dar prea bun!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55