Tort Napoleon

de Ela68 in Torturi, 24 Feb 2016 | 14310 vizualizari

 

Prima data am vazut acest tort pe site-ul bucataras acum vreo trei ani si de atunci ma tot invart pe langa el. De fiecare data cand prepar un desert, intreb apropiatii cum si-ar dori sa fie dulcegaria. In mod constant, acelasi raspuns: cu multa ciocolata. Insa, vazandu-l la Dia cat de bine arata, mi-am zis ca acum e momentul meu. Asadar, a fost un tort surpriza, apreciat de una din tabere, cealalta, a ramas  tot cu gandul la ciocolaterii.

Pentru contrast, am adaugat in crema zeama de la o lamaie iar  peste doua foi am intercalat putina dulceata de cirese amare (prajituricisialtele m-a inspirat). Nu e greu de facut, incercati-l cu incredere !

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente foi :
  • 300 gr faina
  • 300 gr unt 82% grasime
  • 1 lingurita sare
  • 740 gr faina ( am folosit faina alba spelta, ecologica )
  • 2 oua
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri coniac
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita sare

Ingrediente crema :

  • 1100 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 7 linguri faina alba
  • 300 gr unt
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 borcan gem cirese amare (370 gr )
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Napoleon:

Mod de preparare foi  (12 buc):
1. Taiem untul rece cubulete si-l amestecam cu faina. Va rezulta un aluat nisipos.
2. Batem ouale intr-un castron si adaugam sarea, otetul, coniacul si apa. Turnam peste amestecul de faina si framantam aluatul pana obtinem o compozitie ce nu se lipeste de degete. Avem grija sa nu se inmoaie untul prea tare, altfel, foile nu se vor mai desface la copt.
3. Impartim aluatul in 12 parti, dandu-le forma de bila, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru 30 minute.
4. Din fiecare bila intindem o foaie subtire, direct pe hartie pergament. Ca sa aibe toata aceeasi dimensiune, o decupam cu ajutorul unei forme rotunde. Eu am folosit o forma cu diametrul de 22 cm. Lasam si marginile, deoarece le vom folosi la decorat.
5. Coacem foile in cuptorul preincalzit, la 200 grade timp de 5-6 minute, pana ce marginile incep sa se rumeneasca. Sunt destul de fragile, eu le-am scos din tava cu ajutorul unei palete destul de late.

Mod de preparare crema:

1. Intr-un vas cu fund dublu, amestecam ouale cu zaharul , adaugam putin lapte si continuam sa amestecam pana zaharul incepe sa se topeasca.
2. Adaugam faina, semintele de la pastaia de vanilie si restul de lapte si punem la foc mic. In tot acest timp, amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia incepe sa se ingroase.
3. Dam vasul deoparte si adaugam untul taiat cubulete si zeama de lamaie. Amestecam cu telul pana ce acesta s-a topit.
4. Lasam la racit, acoperind vasul sa nu se formeze pojghita.

Asamblare:

Se aseaza pe un platou prima foaie si se monteaza in jurul ei inelul reglabil. Ungem foaia cu doua, trei linguri de crema, astfel incat sa fie bine acoperita. In continuare, se procedeaza la fel pana se termina foile si crema. Intermediar, peste foaia trei si sapte punem cate doua, trei linguri de dulceata, aranjata uniform.
Resturile de aluat se faramiteaza si se orneaza tortul cu ele.

TIPS-URI

1

  • De preferat este ca tortul sa fie servit a doua zi, astfel incat foile sa aibe timp sa se inmoaie.

2

As mai face inca 20% crema.

3

Foile le-as lasa sa fie rumene in intregime, nu doar marginile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Napoleon" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

dantes 1

27.02.2016, 08:30

Delicios!

nuky 1

06.03.2016, 17:21

In reteta zici 12 bile.Eu am numarat 11 bile.Care e realitatea?Cu stima, Violeta

Ela68 1

07.03.2016, 13:28

Una era deja in cuptor, sper ca nu te-am incurcat prea mult Violeta !

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert tort in straturi