Tort "Opera"

de Bucataria Stefaniei in Torturi, 5 Mar 2015 | 48132 vizualizari

 

Este perfect pentru cei care adora torturile cu un gust intens de ciocolata si binenteles cu multa ciocolata.

 

INGREDIENTE

  • FOI:
  • 6 oua
  • 6 albusuri
  • 230 g migdale fin macinate
  • 50 g faina
  • 20 g cacao
  • 230 g zahar pudra
  • 25 g zahar tos (sau 2 linguri)
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 50 g unt topit cu 40-60% grasime
  • SIROP DE CAFEA:
  • 100 g zahar tos
  • 120 g apa
  • 2 plicuri de cafea instant
  • GANACHE DE CIOCOLATA:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 280 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 50 g unt la temperatura camerei cu 40-60% grasime
  • CREMA DE CAFEA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar tos
  • 2 linguri cu apa
  • 300 g unt cu 80% grasime (sau 200g unt cu 80% grasime si 100g unt cu 60% grasime
  • 2 linguri cu sirop de cafea
  • DECOR:
  • trufe de ciocolata
  • cacao (optional)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Opera":

FOI:

Cu ajutorul unui mixer se bat bine cele 6 oua dupa care se adauga lingurita cu esenta de vanilie. Migdalele se macina foarte fin si se adauga peste faina impreuna cu zaharul pudra si cele 20g de cacao. Se amesteca foarte bine dupa care se adauga usor peste ouale batute si se amesteca cu ajutorul unui tel.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare dupa care se adauga zaharul tos pus in mai multe transe. Se mixeaza pana cand zaharul se dizolva complet iar spuma de albusuri devine foarte tare. Spuma se incorporeaza usor in amestecul de migdale cu oua fiind pusa in mai multe transe iar dupa ce toate ingredientele s-au incorporat foarte bine se adauga si untul topit si racit.

In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt se pune 1/3 din compozitie. Pentru a fi mai usor, puteti impartii compozitia in trei parti egale (aproximativ 360g fiecare). Se niveleaza si se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius, nu pe ventilatie. Se tine pentru 10-15 minute timp in care prinde o usoara culoare pe margini. Atentie, nu trebuie sa fie tare! Dupa ce s-a copt se lasa la racit si nu se indeparteaza hartia de copt pana la momentul asamblarii. La fel se procedeaza si cu restul compozitiei ramase.

SIROP DE CAFEA:

Se pun toate ingredientele intr-un ibiric iar cand zaharul s-a topit, se indeparteaza de pe foc si se lasa la racit.

GANACHE DE CIOCOLATA:

Smantana se pune la incalzit, atentie nu trebuie sa fiarba, dupa care se indeparteaza de pe foc. Ciocolata se toaca marunt si se adauga impreuna cu untul moale peste smantana calda. Se amesteca pana cand toate ingredientele s-au incorporat foarte bine. In cazul in care smantana s-a racit si ciocolata nu s-a topit complet se pune din nou pe foc pentr aproximativ 1 minut. Se lasa la racit.

CREMA DE CAFEA:

Cu ajutorul unui mixer se mixeaza galbenusurile la viteza mica.

Intr-un vas de teflon sau care nu prinde se topeste la foc mic zaharul impreuna cu siropul si cele 2 linguri cu apa.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se toarna in fir foarte subtire peste galbenusurile de ou, amestecand foarte repede cu mixerul la viteza mare. Indicat ar fi ca siropul de zahar sa fie turnat mai aproape de paletele mixerului pentru a nu se intarii, dar atentie nu pe palete. In cazul in care se formeaza bulgarasi de zahar si sunt mici, pot ramane in compozitie, dar daca sunt mari se scot. Bulgarasii mici de zahar sunt moi si dau un plus de savoare tortului. Nu au ce cauta in compozitie, dar daca apar de ce sa nu profitam....

Se continua cu mixatul timp de 10 minute pana cand crema devine foarte fina si se raceste, dupa care se adauga untul moale, lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. Chiar daca dupa ce ati pus tot untul pare a fi o crema moale, se mixeaza in continuare pentru aproximativ 5 minute, timp in care crema capata o cu totul alta textura. Se da la rece pentru minim 30 de minute.

ASAMBLARE:

Ieiii si am ajuns aproape de final! In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie. Se pensuleaza foarte bine cu sirop de cafea si se adauga toata crema de cafea. Se adauga si cea de-a doua foaie, se pensuleaza si ea la fel de bine cu sirop de cafea si se adauga jumatate din ganache-ul de ciocolata. Se nieleaza si se da la rece pentru minim 30 de minute.

Dupa 30 de minute, timp in care ganache-ul de ciocolata se intareste putin, se adauga cea de-a treia foaie si se pensuleaza foarte bine cu sirop de cafea. Se lasa putin pentru a absorbii tot siropul dupa care se adauga restul de ganache de ciocolata din care se pastreaza 3 linguri pline pentru marginile tortului. Se da din nou la rece pentru minim 30 de minute.

Se taie tortul pe jumatate iar una dintre bucati se pune peste cealalta. Cu un cutit tinut in apa fierbinte si sters de apa, se taie marginile tortului dupa care se adauga cele 3 linguri cu ganache de ciocolata ramase. Se pudreaza optional cu cacao si se pun cateva trufe de ciocolata.

Se da la rece pentru minim 3 ore dupa care poate fi servit. Din punctul meu de vedere, este mult mai gustos daca este tinut peste noapte la rece. Puteti face o comparatie intre marginile tortului taiate cu o felie de tort de a doua zi. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit tinut in apa fierbinte si sters de fiecare data dupa ce este scos din apa.

Spor la dulciurit!

   

TIPS-URI

1

Pentru a fi mai usor de preparat va recomand ca toate ingredientele sa le pregatiti inainte de a incepe marea dulciureala. Untul trebuie tinut la temperatura camerei deoarece va fi folosit moale sau topit. La fel si smantana pentru frisca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "Opera"" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de ciocolata si visine