Tort pian de ziua mea

de alba_zori in Torturi, 2 Apr 2012 | 3203 vizualizari

 

Mi-am facut un tort de ziua mea asa cum n-am mai facut si nici mancat in toata viata mea.Gustul e de nota o mie intr-adevar,este asemanator la tortul meu cu caspuni,dar cu cateva modificari importante cred,si am imbunatatit astfel gustul,Vroiam sa fie si frumos de aceea am ales pianul,chiar daca nu l-am terminat,din lipsa de timp,vroiam sa fac si acoperisul dar alta data,a iesit foarte bun si frumos si asa,deci va invit la o felie,Pofta mare!

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 6 oua.
  • 185 gr zahar.
  • 200 gr faina 00.
  • 50 gr amidon.
  • coaja de la 3 lamai rase bine.
  • jumate de pastaie de vanilie.
  • Pentru baia de limoncello:
  • 3 linguri de limoncello.
  • 100 gr zahar dupa gust.
  • 100 ml apa.
  • Pentru pireul de capsuni:
  • 300 gr caspuni.
  • 5 linguri de zahar.
  • 2 linguri de limoncello.
  • o lingura de zeama de lamaie stoarsa.
  • Pentru crema de caspuni:
  • 500 gr caspuni.
  • 500 gr frisca batuta.
  • 30 gr foi de gelatina.
  • 250 gr albus batut cu zahar.
  • Pentru decor:
  • 100 gr capsuni taiati cubulete.
  • 500 gr pasta de zahar.
  • ciocolata plastica cu lichior alchermes pentru trandafirasi.
  • ciocolata plastica cu sirop de menta pentru frunze.
  • sticksuri mikado 2 cutii,albe si negre taiate pentru clapetele pianului.
  • biscuite pentru carte si acoperis.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort pian de ziua mea:

Nu pot explica in cuvinte cat de bun este, dar si cat de mult am lucrat la el, mi-a trebuit mai mult de jumate de zi sa termin, dar a meritat si am sa mai fac. Va explic sper cat de scurt pot:

Am inceput cu pandispanul, am pus ouale intr-o cratita cu zahar si un pic de sare, am incalzit bine ouale amestecand incontinuu ca sa nu se arda si cand a inceput sa faca spuma am stins focul si bagat mixerul aproape 10 minute pana s-a facut spuma tare si care scrie. Am adaugat si faina si amidonul dat prin sita si coaja de lamaie rasa, vanilia. Am amestecat de jos in sus. Am tapetat o tava de aluminiu cu hartie de copt si am bagat la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 de minute, apoi am scos si lasat la racit.

Am pregatit crema de caspuni: am facut un pireu din capsuni (500 gr) cu un strop de lamaie. Am pus foile de gelatina in apa rece la inmuiat, am batut bine frisca intr-un bol. Am batut bine albusurile de la 3 oua cu 50 gr zahar intr-un alt bol, iar intr-o craticioara am pus 200 gr zahar cu 50 ml apa (doua linguri) la caramelizat. Cand a inceput sa fiarba bine zaharul si sa devina elastic dar transparent, nu auriu, am adaugat la albusuri incet incet in fir batand bine cu mixerul pana cand devine tare si lucioasa,se numeste meringa. Am incalzit putin 100 ml din pireul de capsuni si am adaugat si foile de gelatina stoarse bine, am amestecat pana s-a topit gelatina, apoi am amestecat cu restul de caspuni facuti pireu, apoi am amestecat si cu albusurile si cu frisca batuta amestecand de jos in sus si am pus la figider la odihnit.

Am pregatit si baia de limoncello,amestecand zaharul apa si limoncello intr-un pahar mai mare.

Am pregatit si pireul de capsuni intr-un alt pahar mai inalt: am facut bucatale mici caspunii i-am mixat un minut, am adaugat si zaharul si lamaia si limoncello, dupa gust.

Am pregatit si trandafirasii din ciocolata plastica: 200 gr ciocolata alba topita pe baie de aburi cu o lingura de miere si 3 de lichior alchermes rosu, zahar pudra cat e necesar pe a obtine o mingiuta. Separat 100 gr ciocolata alba cu o lingura de sirop de menta cu o lingurita de miere. Se racesc compozitiile in frigider si asa nu este nevoie de mult zahar pudra. Se pregatesc trandafirasii si frunzele pe un platou mare si lasat la indurit.

Se asambleaza tortul,se taie forma dorita mai inainte pe o hartie de copt alba si se taie asa pandispanul, apoi se taie in doua. Se aseaza pe un platou, se formeaza din folie transparenta si de aluminiu forma fixa, nu e nevoie sa fie foarte stransa forma ca se aranjeaza dupa cum dorim. Se uda bine foiaia de pandispan cu baia de limoncello si apoi cu pireul de capsuni deasupra, se pune si crema cu linguri multe desupra si se niveleaza. Se aseaza si caspunii taiati cubulete, apoi iar un rand de pandispan udat si la fel cu pireu si crema.

Se intinde bine pasta de zahar in folie transparenta cu lemnul pana ajunge marimea de tort si sa ajunga si la inaltimea tortului. Se taie cu rola si din resturi facem alte flori. Asezam si sticksurile de mikado taiate egal si aranjate una langa alta.

Am facut si biscuiti pentru carte,si acoperis,dar n-am avut timp sa le decorez,si nici pasta de zahar in plus,deci m-am multumit si asa. Biscuitele imi ramane simplu pentru micul dejun.Pofta mare din nou!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort pian de ziua mea 155582
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155583
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155665
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155666
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155667
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155668
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155683
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155700
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155703
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155864
retete culinare - Tort pian de ziua mea 155865

COMENTARII (13)

anomisana 1

25.06.2012, 09:52

Acum am vazut acest tort minunat si tot acum am vazut ca esti din Brasov. Poate o sa ne si intalnim vreodata, sa povestim despre pasiunea noastra comuna.

alba_zori 1

26.06.2012, 00:27

multumesc foarte foarte mult,cine stie intr-o zi m-as bucura sa ne intalnim,acum ma aflu in Italia dar nu se stie poate vin acasa si vom vedea,multumesc din nou.

Angelina_Elena 1

12.07.2012, 19:25

un adevarat deliciu,o MINUNATIE!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L