Tort Prison Break

de Bucataras in Torturi, 4 Mai 2009 | 2333 vizualizari

 

Unui serial excelent ii trebuia un tort pe masura :). L-a reusit Laura. 12 portii - preparare 1 ora + 3 ore la racoare.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 130 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 g faina cernuta
  • 1/2 plic praf copt
  • coaja rasa lamaie + portocala
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra
  • 130 g alune (alune de padure, nuci) macinate
  • 700 g frisca lichida
  • 3 plicuri gelatina granule
  • 100 g bobite ciocolata
  • 100 g ciocolata
  • Margine dungata:
  • 140 g faina
  • 40 g unt topit
  • 125 g zahar
  • 3 oua
  • 1 albus
  • 30 g cacao
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Prison Break:

Blatul: Bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana ce acesta se topeste.


Adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt, imbogateste cu aromele de coaja de lamaie si portocala si-i gata de copt. Poti incorpora cacao, daca preferi (in cazul asta se mai scoate din faina).


Toarna aluatul intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt si baga-l la caldura cuptorului, sa se obisnuiasca cu spatii inchise, pret de 30 minute.


Zgandareste-l cu o scobitoare cand incepe sa se maroneasca de suparare. Daca iese curata, blatul e pregatit. Elibereaza-l din cuptor



Crema: Amesteca alunele/nucile macinate, intr-o tigaie cu 1/3 din zaharul pudra si lasa-le pe foc mic, mestecand continuu, pana se leaga o dulce prietenie.


Pune gelatina pe o farfurie si racoreste-o cu ceva apa rece, cam o jumatate de cana, pana se umfla. Bate galbenusurile cu restul de zahar pe foc, la bain-marie, sa se inspumeze. Da-le deoparte si pune gelatina intr-un vas, la bain-marie, pentru fluidizare. Dupa atata zbucium, sa lasam gelatina, lichida de acum, sa se raceasca usor. Cand devine calduta, ii facem cunostinta cu crema spumoasa de galbenusuri dulci. Ca sa nu se razvrateasca vreuna, trebuie lucrat cu atentie. Daca e rece crema, se ia cate o lingura si se omogenizeaza cu telul in gelatina. Daca e calduta (in nici un caz fierbinte), pune gelatina in crema, cate o lingura si omogenizeaza. Adauga alunele caramelizate. Ia frisca si da-i bataie, pana devine tare. Incorporeaz-o treptat sa potolesca razmerita dintre alune si crema



Marginea dungata: Amesteca 60 g faina cu cacao, iar restul de faina (80g), lasa-l sa se odihnesca intr-un alt castron. Bate ouale cu zaharul si imparte compozitia frateste intre cele doua castroane. Amesteca usor, de jos in sus si adauga cate o jumatate din cantitatea de unt in fiecare castron, spre imbunarea spiritelor. Separat ia albusul la bataie si spuma imparte-o egal in cele doua castroane. Omogenizeaza compozitiile si pune-le in doua posuri. Pe o hartie de copt, formeaza benzi bicolore, cam de 10 cm latime, o dunga alba, apoi una neagra, precum uniforma detinutului. Coace benzile dungate 5-10 minute, pana se rumenesc usor, lasa-le putin sa se racoreasca si foloseste cutitul fara mila pentru a le desprinde.


Asamblare: Taie blatul in doua si aseaza o parte pe un platou. Insiropeaza bine. Incarc-o cu jumatate de crema, presara bobite de ciocolata, deasupra pune al doilea blat, insiropeaza, apoi peste el si pe margini restul de crema. Imbraca constructia astfel obtinuta in haina vargata si leaga-o fedeles cu o banda/sfoara de jur imprejur, sa nu-si faca ganduri de eliberare mai devreme de 2-3 ore. Presara in mijlocul fortaretei stafide, bobite si aschii de ciocolata, zahar pudra.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Prison Break 2418
retete culinare - Tort Prison Break 2419
retete culinare - Tort Prison Break 2420
retete culinare - Tort Prison Break 2421
retete culinare - Tort Prison Break 2422
retete culinare - Tort Prison Break 2423
retete culinare - Tort Prison Break 2424

COMENTARII (5)

gugugh 1

18.11.2010, 14:20

minunat

elena1988 1

19.01.2011, 10:58

arata minunat

AnyCostescu 1

07.02.2013, 14:03

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Dulceata de ardei iute
  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!