Tort racoros cu mere si crema de whiskey

de VanessaAli in Torturi, 26 Iun 2016 | 1171 vizualizari

 

Vara e aici si cu ea temperaturile dogoritoare. Avand pofta de ceva racoros, am cautat rapid o reteta si am dat peste acest diplomat de mere aspectos (http://www.bucataras.ro/retete/tort-diplomat-de-mere-64996.html). Cum nu-mi sta in fire sa copiez retete mot a mot, din nou am personalizat desertul si i-am adaugat niste ingrediente speciale. Va provoc sa-l incercati si sa-mi spuneti cum v-a iesit!


Un tort aromat si racoros, numai bun de savurat!

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu+otet

Strat de mere:

  • 8 mere medii (cca. 1kg)
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingura scortisoara
  • 30g gelatina

Strat de frisca:

  • 250ml frisca
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 intaritor de frisca

Crema de whiskey:

  • 50ml lichior de whisky
  • 3 linguri sos de caramel (http://www.bucataras.ro/retete/sos-de-caramel-71513.html) preparat mai gros

Decor:

  • ciocolata alba (cca. 30g)
  • nuci
  • stafide
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort racoros cu mere si crema de whiskey:

Incepem cu pregatirea blatului:

Separam ouale si batem albusurile cu umpic de sare si cu zahar. Adaugam apoi treptat galbenusurile amestecand cu o lingura de lemn intr-o singura directie. Punem 4 linguri de faina, apoi bicarbonatul stins cu otet si apoi restul de faina. Omogenizam bine. Turnam compozitia intr-o tava rotunda  cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt pe fund ,si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 15-20 minute (sau pana e rumenita si trece testul cu scobitoarea). Scoatem de la cuptor si din forma.Lasam la racit.

Stratul cu mere:

Spalam merele si le taiem pe fiecare in 4 scotand la fiecare feliuta partea cu samburii. Le punem la fiert in apa. Dupa ce sunt fierte bine, le turnam intr-o strecuratoare de paste si le punem  apoi in apa rece. Lasam cca. 5 minute sa se raceasca, dupa care luam fiecare felie si o decojim ca si pe cartofi, apoi o punem dinou in strecuratoare. Dupa ce am terminat, presam cu mana merele in sita sa se stoarca bine (eu le-am si zdrobit). Din sita le trecem in robotul de bucatarie, turnam peste ele zaharul si scortisoara si le facem piure ( gustati , iar daca nu vi se pare destul de dulce mai adaugati zahar; merele mele au fost destul de dulci).

Gelatina o preparam conform indicatiilor de pe ambalaj , dar 1/2 din apa necesara o inlocuiti cu vin alb amestecat cu o lingura de zahar (optional). Dupa ce ati preparat-o, o turnati peste piureul de mere (compozitia va fi destul de lichida, dar nu e nicio problema).

Asamblare:

Razuiti blatul preparat cu un cutit bun astfel incat sa indepartati "coaja" de deasupra. Ce ati indepartat amestecati in compozitia de mere. Asezam blatul inapoi in tava si turnam peste el compozitia. Nivelam si dam la frigider cateva ore bune (recomandat peste noapte).

Decor:

Dupa ce merele s-au intarit indepartam peretii tavei. Preparam crema de whiskey amestecand ingredientele precizate. 1/2 din amestec il intindem peste mere si presaram cateva stafide. Batem frisca cu intaritorul si cu scortisoara si o turnam peste, niveland.

Peste frisca stropim cu restul de crema. Ciocolata o maruntim cat mai fin cu un cutit si o presaram deasupra. Pe margine si in mijloc asezam nuci si stafide. Am terminat! Recunosc, am complicat reteta destul de mult, dar mi se pare mai palpitant asa.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort racoros cu mere si crema de whiskey 448768
retete culinare - Tort racoros cu mere si crema de whiskey 448769
retete culinare - Tort racoros cu mere si crema de whiskey 448770
retete culinare - Tort racoros cu mere si crema de whiskey 448771
retete culinare - Tort racoros cu mere si crema de whiskey 448773

COMENTARII (15)

VanessaAli 1

28.06.2016, 21:39

Multumesc Bucatarasi!

VanessaAli 1

28.06.2016, 22:15

MotanLaOale 1

30.06.2016, 11:20

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L