Tort 'senzational'

de Poliana in Torturi, 2 Apr 2013 | 6947 vizualizari

 

Am adus si tortul, asa cum am promis ;) E un tort de sarbatoare!

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 80 gr unt
  • 75 gr zahar
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 4 oua mari
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita rom
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri lapte
  • 80 gr smantana
  • Crema de ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata alba
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • lingura crema de whisky
  • Crema de fructe de padure
  • 300 gr fructe de padure
  • 50 gr zahar
  • 1 lingura amidon cu varf
  • Decor
  • 300 ml frisca
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • o lingura crema de whisky
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort 'senzational':

Incepem cu crema de ciocolata alba.

Ciocolata si smantana le topm la foc mic, omogenizam si dam la rece peste noapte. A doua zi le mixat bine de tot, pana obtinem o crema frumoasa, la care adaugam extractul de vanilie si crema de whisky si dam din nou la rece.

Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm.

Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da...stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.

Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.

Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte.

Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin.

Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.

Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom.

Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)

Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.

Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit.

Fructele de padure le punem pe foc impreuna cu 50 gr zahar. In momentul in care incep sa fiarba mai amestecam din cand in cand si le lasam asa 2-3 minute dupa care adaugam o lingura de amidon diluata in cateva linguri din sucul lasat de fructe. Mai punem pe foc 2-3 minute si apoi dam la rece.

Pentru decor mixam bine frisca cu 2 lingurite de zahar vanilat si o lingura crema de whisky. Dam putin la rece.

Asamblarea e usoara. Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Punem un blat pe un platou, apoi jumatate din crema de ciocolata, alt blat, 2/3 din crema de fructe...un nou blat si restul de crema de ciocolata. Deasupra punem ultimul blat peste care intindem restul de crema de fructe. Decoram cu frisca din belsug! Tortul asta cere putina munca, nu foarte, dar e extrem de bun!

 

RETETA IN IMAGINI

Tort 'senzational'-0
Tort 'senzational'-1
Tort 'senzational'-2
Tort 'senzational'-3

COMENTARII (25)

MonaMimi

MonaMimi 1

03.04.2013, 12:54

minunat arata

Alinutza80

Alinutza80 1

03.04.2013, 16:28

frumos!

 merisor

merisor 1

03.04.2013, 17:24

Adica daca nu deveneai senzationala nu ne aduceai tort senzational?

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!