Tort spirală şi o dublă aniversare

de diaconta in Torturi, 26 Noi 2013 | 5714 vizualizari

 

Spun o dubla aniversare pentru că,după cum ştiţi în acest week-end am aniversat-o pe mama mea care a împlinit o frumoasă vârstă şi s-a nimerit ca această reţetă să fie reţeta cu numarul 500 postată pe Bucătăraş.ro.Sigur ca strădania mea a fost dublă,în primul rând pentru că am vrut s-o surprind în mod plăcut pe mama şi în al doilea rând să dovedesc că,alături de voi dragi bucătăraşi,am evoluat,am învăţat multe de la voi toţi,aţi fost alături de mine mereu.Aşa că doresc ca aceasta reţetă să v-o dedic şi vouă şi să vă mulţumesc că existaţi.Sper ca reţeta mea să se ridice la pretenţiile unor asemenea aniversări.Am să-i spun încă o dată „La mulţi ani” mamei mele dragi.

 

INGREDIENTE

Blat cacao(tava cu diametrul 26 cm)

  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2,5 linguri faina
  • 2,5 linguri gris
  • 2,5 linguri cacao
  • 2,5 linguri miere de albine
  • 100 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare

Blat rulada 1(tava de 35x35 cm):

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • sare
  • vanilie
  • coaja de lamâie confiata

Blat rulada 2(tava de 40x28 cm):

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • sare
  • vanilie
  • coaja de lamâie confiata

Crema de unt cu bezea elveţiana:

  • 5 albusuri
  • 250 g zahar tos
  • 340 g unt
  • vanilie
  • sare
  • 200 g zmeura+1 lingura zahar

Crema de ciocolata:

  • 80 g ciocolata 74% cacao
  • 250 g mascarpone
  • 3 linguri zahar pudra
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior de ciocolata

Mai avem nevoie de:

  • 400 g frisca lichida
  • 3 linguri smântâna 18% grasime
  • 1 plic întaritor frisca(daca este cazul,la mine nu a fost nevoie)
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort spirală şi o dublă aniversare:

Crema de unt cu bezea elveţiana am pregatit-o cu o zi înainte,dupa reteta de aici.E o crema care necesita ceva timp si atentie,asa ca am preferat s-o pregatesc mai din timp.

Blatul cu cacao l-am copt într-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.S-a dovedit a fi prea mare pentru ceea ce aveam eu nevoie,dar nu aveam o forma mai mica.

Pentru blatul cu cacao,am separat galbenusurile de albusuri.

Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pâna s-au transformat într-o spuma,am pus si laptele pentru a dizolva mai usor zaharul.

Dupa ce zaharul s-a topit se adauga uleiul în fir subtire si se mixeaza în continuare.

Faina am amestecat-o cu grisul,praful de copt si cacaoa.

Am pus ingredientele uscate peste crema de galbenusuri si am amestecat cu o paleta.

Dupa aceasta operatiune am adaugat si mierea.

Albusurile le-am batut cu un praf de sare,apoi am încorporat usor spuma în restul compozitiei.

Am pus compozitia în tava, pe fundul careia am pus hârtie de copt si peretii i-am uns cu unt, si am pus la cuptor 15-20 de minute la 180 de grade.

Am scos blatul pe un gratar sa se raceasca.

Pentru spirala am avut nevoie de doua blaturi deoarece primul blat l-am împartit în 3 fâsii de 10 cm latime,a rezultat un rulou înalt dar foarte îngust.Asa ca am mai facut al doilea blat ,pe care l-am împartit în doua fâsii de 10 cm latime.

Cred ca era mai ok daca foloseam tava dreptunghiulara pentru doua blaturi si taiam fâsiile pe latime ,nu pe lungime.

Blaturile pentru spirala le-am pregatit în acelasi mod doar în tavi diferite.

Pentru aceasta,am separat albusurile de galbenusuri.

Albusurile le-am batut cu un praf de sare si am adaugat zaharul câte o lingura pe rând.

Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si le-am încorporat usor în spuma de albusuri,folosindu-ma de o paleta.

Faina am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste spuma de ou.

La final am adaugat aromele,vanilia si lamâia.

Am pus în tava tapetata cu hârtie de copt si am copt-o la 180 de grade pentru 25-30 de minute.

Am lasat blaturile sa se raceasca,apoi am îndreptat marginile si am taiat fâsii de 10 cm latime.

Am pregatit crema de ciocolata.

Pentru aceasta am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu un tel pana âand aceasta s-a topit si compozitia a devenit omogena.

Am pus lichiorul de ciocolata si am lasat-o sa se raceasca.

Crema mascarpone am mixat-o cu 3 linguri de zahar pudra si apoi am amestecat-o cu ciocolata racita.

Frisca pentru ornat am mixat-o împreuna cu 3 linguri de smântâna.

Nu a fost cazul sa pun întaritor de frisca.

Toate acestea fiind pregatite am trecut la asamblarea tortului.

Inainte de aceasta am scos crema de unt cu bezea elvetiana de la frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.

Pentru ca nu mi-a placut aspectul ei pentru ornat,am pus-o putin pe aburi si apoi am mixat-o la viteza mare.

Blatul cu cacao l-am taiat în doua pe orizontala.

Este un blat care nu necesita însiropare fiind foarte pufos.

Fâsiile de blat alb le-am uns cu crema de ciocolata.

Am rulat prima fâsie,apoi am continuat cu cea de-a doua si tot asa pâna rulam toate fâsiile pregatite.

Putem sa rulam spirala pe orizontala sau asezata „în picioare” pe o farfurie,dupa cum va este mai la îndemana.

Eu am preferat s-o rulez pe orizontala,dupa cum se vede în poza.

Am asezat rulada pe o farfurie,am uns cu crema de ciocolata ramasa,am asezat deasupra un blat rotund.

Am asezat deasupra platoul pe care urma sa ramana tortul si cu o miscare ferma am întors platoul.

Am decupat putin din blatul rotund pentru ca era mai mare decat spirala.

Am lasat doar o distanta mica,pe care am umplut-o cu frisca.

Acelasi lucru l-am facut si cu cealalta jumatate de blat.

Deasupra spiralei am pus frisca si am acoperit cu celalalt blat cu cacao.

Pe partea laterala a tortului am pus frisca.

Deasupra tortului am pus un strat de crema de unt cu bezea elvetiana,cu restul cremei am ornat  deasupra si pe lateral.

Am vrut neaparat sa ornez cu trandafiri.Nu mi-au iesit ei prea frumosi,dar fiind prima oara cand fac asta,cred ca e multumitor.

Multumirea mea a fost ca torul i-a placut mamei si musafirilor deopotriva.

 

 

 

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280938
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280939
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280940
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280941
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280942
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280943
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280944
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280945
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280946
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280947
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280948
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280949
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280950
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280951
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280955
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280957
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280958
retete culinare - Tort spirală şi o dublă aniversare 280959

COMENTARII (91)

MOKUSKA 1

20.02.2014, 16:15

sebirizescu 1

24.05.2014, 16:38

Adele 1

08.07.2014, 11:19

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L