Desert tort Timea

de T I M E A in Torturi, 18 Mar 2015 | 40351 vizualizari

 

Cred ca nici o reteta nu se potriveste mai bine ca aceasta pentru a marca reteta cu nr 500. De 3 ani postez retete aici alaturi de voi si desi primele nu sunt demne de un site culinar, incet, incet am invatat sa pun mai bine in evidenta preparatele mele. Si asa am ajuns la acest numar magic 500 :)). Tortul ma reprezinta 100% si sunt sigura ca sunteti si voi de acord cu mine. Toata combinatia aceasta minunata intre blat pufos, bezea de nuca, jeleu de fructe de padure si crema de vanilie e gandita pana la cele mai mici amanunte cum sa imi satisfaca mie gusturile. Imbinand toate cele insirate am dat nastere la un tort perfect as zice eu pe care nu am vrut sa il numesc altcumva decat Tort Timea pentru ca, nu am avut nici o alta sursa de inspiratie decat propriile retete in diverse combinatii si pentru ca atat de mult mi se potriveste acest tort incat trebuia sa il numesc asa. Acum nu zic ca eu am inventat crema de vanilie sau jeleul de fructe :), nicidecum, dar toate sunt facute dupa ideile si gusturile mele si nu puteam numi alt desert cu numele meu decat unul care continea neaparat si fructe :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Bezea de nuca:
  • 3 albusuri de ou
  • 150 gr zahar
  • 150 gr nuca macinata
  • un varf de cutit sare
  • Crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri de ou
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • + 300 ml frisca lichida indulcita (Meggle folosesc eu)
  • Jeleu de fructe:
  • 100 gr mure
  • 140 gr afine
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri sirop de zmeura (sau orice alt sirop de fructe de padure)
  • 3 lingurite amidon + 3 linguri apa
  • Pentru ornat:
  • cateva mure si afine
  • 50 gr ciocolata cu lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Timea:

Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul alternand cu laptele si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare galbenusurile si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia intr-o forma dreptunghiulara  (aprox 22/30 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25 de minute.

Bezea de nuca: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare apoi adaugam mixand in continuare zaharul. Incorporam usor nuca, turnam compozitia  in tava tapetata cu hartie de copt (folosim aceeasi tava mentionata mai sus) si dam la cuptor la 175 grade timp de 20 de minute, apoi cu usa cuptorului deschisa mai lasam 5-10 minute.

Blaturile le facem pe rand si le lasam la racit.

Crema: Frecam galbenusurile cu zaharul apoi amestecam cu faina si adaugam treptat si laptele. Punem pe foc si lasam sa fiarba amestecand mereu, adaugam vanilia despicata si lasam pe foc pana se ingroasa si devine ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat si luam de pe foc.

Separat intr-un bol mixam cele 300 ml frisca si adaugam treptat crema de vanilie racita (din care am scos mai intai pastaia de vanilie) peste frisca si mixam pana la omogenizare pe treapta cea mai mica a mixerului. 

Pentru jeleul de fructe, amestecam fructele cu zaharul si siropul de fructe si punem pe foc pana se topeste zaharul. Amidonul il amestecam cu apa, apoi luam 2-3 linguri din cantitatea calda de fructe, amestecam, apoi turnam peste fructe si amestecam din nou. Cand se ingroasa luam de pe foc.

Asamblare:

1. Taiem fiecare blat in doua de-a lungul.

2. Asezam prima foaie de blat pufos pe un platou si ungem cu jumatate din jeleul de fructe (jeleul de fructe nu trebuie sa fie racit complet).

3. Peste jeleul de fructe asezam prima foaie de nuca (atentie mare pentru ca e foarte fragila si se poate rupe) peste care punem un strat generos de crema de vanilie.

4. Urmeaza apoi urmatoarea foaie de blat pufos, restul de jeleu de fructe si deasupra foaia de nuca.

5. Tortul il imbracam intr-un strat generos de crema.

6. Deasupra ornam cu fructe de padure, unele afine le zdrobim usor pentru a lasa suc si pentru a colora frumos tortul.

7. Topim ciocolata pe baie de aburi si folosind o punguta gaurita le un capat, stropim fructele si tortul cu dungi de ciocolata.

Dam tortul la frigider, ideal ar fi pana a doua zi sau minim 3-4 ore inainte de a servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Timea" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert tort Mihai, 18 ani