Tort ''Vali''

de Constelatialeu in Torturi, 21 Oct 2014 | 2282 vizualizari

 

Tort ''Vali'',pentru ca maine 22 oct,sotul meu implineste niste ani,multi,putini,nici nu conteaza,sa fie sanatos si sa fim impreuna pana la final......i-am facut un tort pe gustul lui,mai putin rodia,care am pus-o de ornament,o da jos ca nu-i place...:D La multi ani,Valentin !

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri nuca macinata
  • 3 linguri faina
  • Crema de unt cu nuca
  • 225 g unt cu 80 % grasime
  • 150 g zahar
  • 100 g cacao
  • 130 ml lapte
  • 150 g nuca macinata
  • Crema pt.ornat
  • 125 ml frisca lichida hulala
  • 100 g ciocolata alba
  • 1 lingura de sos de cacao
  • Frisca hulala si rodie
  • Sirop
  • 3 linguri zahar
  • 1 esenta rom
  • 200 ml apa
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort ''Vali'':

Blat :

Albusurile cu un praf de sare le batem spuma tare,adaugam zaharul si continuam sa batem.Apoi adaugam galbenusurile.Faina si nuca macinata o incorporam,avand grija sa amestecam cu miscari lente de jos in sus.Tapetam o forma de tort ( 18 cm diametru) cu hartie de copt,turnam compozitia in forma si bagam la cuptorul preincalzit cca 30 min,e gata cand trece testul scobitori.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Sirop :

Caramelizam zaharul,apoi turnam apa si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul caramelizat.Tragem de pe foc si adaugam esenta de rom.Lsam sa se raceasca.

Crema de unt cu nuca :

Untul se scoate din frigider de cu seara.Untul moale il frecam bine sa devina o spuma.Intr-o craticioara punem zaharul,cacaoa si laptle si punem pe baie de abur pana incepe sa se ingroase si s-a topit zaharul.Lasam sa se raceasca foarte bine.Din acest sos de cacaoua oprim 1 lingura pentru crema de ornat si 2 linguri pentru gazurat tortul.Restul il turnam putin cate putin peste spuma de unt,frecand bine sa se omogenizeze,procedam asa pana terminam tot sosul,la final adaugam nuca macinata.Se lasa la rece pana se asambleaza tortul.

Crema pentru ornat :

Ciocolata alba rupta in bucatele mai mici,impreuna cu frisca lichida,pe baie de abur pana se topeste ciocolata,nu trebuie sa fiarba.Se da la congelator pentru 30-40 min,apoi se mixeaza bine,pana devine o crema spumoasa.Adaugam lingura de sos de cacao si mixam din nou.Puteam sa folosesc direct ciocolata neagra,dar asa mi-a venit sa fac.Lasam la rece pana asamblam tortul.

Asamblare :

Dupa ce blatul s-a racit il taiem in 4 ,asezam prima parte pe platou,siropam,intindem crema de unt si nuca,apoi blatul 2 , siropam, punem crema,blatul 3 ,siropam, punem crema si ultimul blat siropat.Imbracam tortul cu crema ramasa.Glazuram pe margine,lasand sa curga ,cu sos de cacao,apoi ornam cu crema ,frisca si rodie.

 

TIPS-URI

1

blatul e bine sa-l facem cu o zi inainte

2

rabdare multa ,cremele trebuiesc racite bine

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort ''Vali'' 348308
retete culinare - Tort ''Vali'' 348310
retete culinare - Tort ''Vali'' 348311
retete culinare - Tort ''Vali'' 348312
retete culinare - Tort ''Vali'' 348313
retete culinare - Tort ''Vali'' 348314
retete culinare - Tort ''Vali'' 348315
retete culinare - Tort ''Vali'' 348316
retete culinare - Tort ''Vali'' 348317
retete culinare - Tort ''Vali'' 348318
retete culinare - Tort ''Vali'' 348319
retete culinare - Tort ''Vali'' 348320
retete culinare - Tort ''Vali'' 348321
retete culinare - Tort ''Vali'' 348322
retete culinare - Tort ''Vali'' 348323
retete culinare - Tort ''Vali'' 348324
retete culinare - Tort ''Vali'' 348325
retete culinare - Tort ''Vali'' 348326
retete culinare - Tort ''Vali'' 348521
retete culinare - Tort ''Vali'' 348522

COMENTARII (31)

Valclaudia 1

22.10.2014, 06:35

la multi ani!!

dantes 1

22.10.2014, 07:40

La multi ani!

Panacris 1

22.10.2014, 08:12

La mulți ani Vali! Delicios tort!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21