Tort Zebră (2) pentru Rareş

de diaconta in Torturi, 27 Ian 2012 | 5988 vizualizari

 

Rareş este baieţelul colegei mele de serviciu şi a împlinit 7 anişori,aşa că mămica lui m-a rugat să-i fac un tort.Făcusem eu tot felul de planuri,dar copilul a vrut să fie cu o maşinuţă roşie,aşa că ne-am decis sa folosim o vafă imprimată,care pe mine m-a dezamăgit rău de tot.Cred că era mai simplu dacă-i confecţionam nişte figurine din pasta marshmalow.Dacă aspectul m-a dezamăgit,gustul a compensat acest neajuns.Absolut delicios.Din păcate nu voi avea poză cu secţiunea,dar sper că puteţi să vă daţi seama din pozele intermediare cum arată în secţiune.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 10 oua
  • 200 gr zahar
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri gris
  • 5 linguri cacao
  • 5 linguri miere
  • 1,5 plic praf de copt
  • 60 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • sare
  • Crema de Mascarpone:
  • 500 gr crema mascarpone
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri sirop concentrat de lamaie
  • Vanilie,coaja de lamaie
  • 300 gr frisca lichida
  • 10 gr gelatina

  Crema de fructe de padure:

  • 300 gr afine,mure si zmeura din compot
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 10 gr gelatina
  • 300 gr frisca lichida
  • 200ml sirop de fructe de padure
  • Tablita de ciocolata:
  • 40 gr ciocolata amaruie
  • O lingurita miere de albine
  • 20 gr unt
  • Sticksuri de ciocolata
  • Décor:
  • Vafa imprimata cu masinuta
  • Un plic tort Gelee incolor
  •  frisca si bombonele
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Zebră (2) pentru Rareş:

Blat:

Se impart cantitatile in doua si preparam doua blaturi.

Se separa ouale.Cele 5galbenusuri se mixeaza cu zaharul pana se obtine o spuma densa.Laptele se incalzeste putin si se amesteca cu mierea(atentie sa nu fie fierbinte,doar caldut).Se toarna cate putin in compozitia de galbenusuri si se mixeaza in continuare.Apoi punem si uleiul,prelins usor pe marginea vasului(in interior,bineinteles).

Faina o amestecam cu praful de copt,grisul si cacaua.Punem ingredientele uscate peste crema de ou si omogenizam bine. Albusurile le batem cu un praf de sare,pana cand fac tepi si le incorporam in crema de ou.Amestecam usor. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul preincalzit.Le-am lasat in cuptorul la 175 grade cam 20 minute.Verificam cu o scobitoare cand este copt.Lasam in cuptor pana cand se mai raceste putin.

La fel procedam si cu cel de-al doilea blat. Se lasa sa se raceasca inainte de a indeparta hartia.

Crema de Mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste.Se adauga si siropul concentrat de lamaie,vanilia si coaja de lamaie. Se transfera intr-un vas care se pune pe baie de aburi.Se amesteca cu o lingura de lemn pana cand amestecul se ingroasa..Lasam crema de galbenusuri sa se raceasca. Punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.

Mixam frisca. Incalzim gelatina in cuptorul cu microunde si o punem in crema de galbenusuri. Mixam crema Mascarpone si incorporam crema de galbenusuri racita. La final amestecam cu frisca batuta.

Crema de fructe de padure:

Va trebui sa ne ocupam de ambele creme,cam in acelasi timp.

Punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.

Fructele de padure le punem in blender impreuna cu  2 linguri din siropul de fructe de padure.Le mixam pana obtinem o pasta.Apoi trecem totul printr-o sita ca sa indepartam semintele.Adaugam  restul de sirop.Amidonul il amestecam cu putin sirop si apoi cu pasta de fructe.Punem sa fiarba pana cand amestecul se ingroasaApoi lasam sa se raceasca.Incalzim gelatina si o punem peste crema de fructe de padure.Incorporam si frisca usor.

Asamblare:

In tava in care am copt blatul,punem o folie alimentara si asezam primul blat.

Asezam alternativ cate o lingura din crema Mascarpone,apoi una din crema de fructe de padure.Deoarece blatul a fost dreptunghiular si cremele nu au fost prea fluide (mie imi place consistenta lor cremoasa) a fost mai greu de obtinut aspectul de zebra,dar cred ca se apropie de ceea ce am vrut,cele doua creme de intrepatrund ca si culoare dar si ca si arome.

Am folosit niste „pereti” din carton pentru a indrepta mai bine marginile tortului.Acoperim cu folia si lasam la frigider pana a doua zi.

Pentru tablita de ciocolata,am topit ingredientele,am pus ciocolata pe o hartie de copt si am facut marginile din sticksuri de ciocolata.Lasam sa se intareasca la frigider.

A doua zi rasturnam tortul pe un platou.Deasupra ungem cu putina frisca si asezam vafa.Preparam gelatina dupa instructiunile de pe ambalaj.Cand este doar calduta ,inainte de a se inchega,o punem deasupra.Incercam sa o intindem cu o singura miscare.Mie nu prea mi-a reusit asta.

Ornam cu frisca si bombonele colorate.

 

RETETA IN IMAGINI

Tort Zebră (2) pentru Rareş-0
Tort Zebră (2) pentru Rareş-1
Tort Zebră (2) pentru Rareş-2
Tort Zebră (2) pentru Rareş-3
Tort Zebră (2) pentru Rareş-4

COMENTARII (66)

anomisana

anomisana 1

28.05.2012, 11:09

Claudia, l-am văzut cu întârziere, nu ştiu cum de mi-a scăpat, dar este minunat.

diaconta

diaconta 1

28.05.2012, 11:33

Anomisana,eu n-am fost incantata de aspect(poate doar de placuta cu "La multi ani" ) dar gustul a fost minunat

LadyCrs

LadyCrs 1

28.05.2012, 14:08

cum sa nu iti placa dia ce ai facut aici? uita-te si tu ce bine arata si ce frumos se vede poza!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!