TORTUL " NAPOLEON "

de anisoara in Torturi, 1 Ian 2010 | 64511 vizualizari

 

Este un tort foarte renumit, un tort care se prepara din aluat in foi - dar si aluatul in foi se prepara prin diferite metode sau in cel mai simplu caz - se cumpara la pravalie.

Voi descrie o metoda mai usoara de preparare a aluatului in foi ( o metoda rapida), dar ceva mai tarziu - voi expune alta reteta de aluat in foi, care se poate utiliza pentru prepararea mai multor retete, si in special a acestui tort.
Se prepara tortul in 1 ora 40 min .
Dupa aceasta reteta se prepara un tort cu d=28 cm si cam de 2.5 -2.8 kg


O alta metoda de prepara a aluatului pt acest tort o puteti gasi aici
http://www.bucataras.ro/retete/3213/prepararea_aluatului_in_foi.html

 

INGREDIENTE

     Pentru prepararea foilor

  • 250 grame de margarina
  • 6 pahare ( paharul - 200 ml)  faina de calitate inalta  
  • 2 oua  
  • 3 linguri de otet de masa 
  • putina sare
  • apa calduta

       Pentru pregatirea cremei

  • 1.5 l de lapte de grasime mai mare
  • 8 oua mijlocii
  • 2 pahare (200 gr) zahar ( depinde de dulceata lui)
  • 4 linguri cu varf de faina 
  • vanilie  
  • sucul unei lamai
  • 300 gr de unt 
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA TORTUL " NAPOLEON ":


Toate ingredientele pt aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar margarina sa fie rece, luata din frigider - nu inghetata. Pe masa curata si uscata, sau pe un fund de lemn mare se cerne toata faina de 2 ori. Peste gramajoara de faina se taie fasii marunte din margarina. Dupa aceea, cu ajutorul cutitului se trece prin faina amestecata cu margarina si se mai marunteste putin.
Se amesteca impreuna- faina cu margarina.
Separat, intr-un vas de 300 ml se adauga ouale, putina sare si se amesteca bine cu o furculita. Se toarna pana se umple vasul, otetul si apa calduta. Se amesteca bine compozitia obtinuta. Dupa aceea, in centrul gramajoarei de faina se face o gaura si se toarna cam 250 ml de lichid din vas peste faina. Celalalt lichid il pastrati.

Aici atentie mare - faina se amesteca repede cu lichidul - NU SE FRAMINTA  - ci pur si simplu se amesteca de la inceput cu o lingura , apoi cu mana, si straduiti-va sa stringeti aluatul intr-o coca uniforma. Daca observati ca aluatului nu-i ajunge lichid, se mai toarna lichidul ramas - aici totul depinde de calitatea fainei.
Amestecati bine aluatul pina obtineti o coca aproape neteda la suprafata si moale la pipait.

Acesta procedura de amestecare a fainei cu lichidul se face ca sa nu dispara bulele mici de margarina, care in timpul framintarii se contopesc cu faina  si nu vom obtine efectul aluatului in foi, in timpul coacerii. Aluatul se prepara foarte repede - in 15 minute.
Ii dam aluatului o forma de rulada lunga cu inaltimea de 8 cm si lungimea de 22 cm, pentru ca apoi sa-l putem imparti mai usor in mod egal . Aluatul se aseaza pe o farfurie lunguiata, se inveleste cu o folie de bucatarie si se pastreaza in frigider pina a 2 zi , cind se va coace.

A doua zi se scoate rulada din aluat, se imparte in parti egale de grosimea 1.5-2 cm .
Se obtin aproximativ 10 bucati din aluat. Se pun bucatile taiate  inapoi in frigider, aluatul NU trebuie sa fie caldut la intins, trebuie sa fie rece, adica se scoate cite o bucata din frigider si se intinde cu sucitorul.

Se incalzeste cuptorul pina la temperatura de 200-220 grade  si se lasa tava la incalzit. Mai bine si mai repede va fi daca se va lucra la coacerea foilor de tort cu 2 tavi.
Pe masa curata si uscata  presarata bine cu faina  se intinde cite o bucata de aluat in foaie cit mai subtire, presarind din cind  in cind faina, sa nu se lipeasca aluatul de masa.  Totul se face repede. Daca vreti sa obtineti un diametru egal, se pune un vas si se taie foaia dupa un anumit diametru. Eu nu procedez asa, ci coc toate foile asa cum sunt intinse subtiri. In timp ce se coace o foaie in cuptor, deja este intinsa alta foaie si aranjata pe alta tava.
Se pune fiecare foaie intinsa pe tava unsa cu f. putin ulei si se coace fiecare in parte  5-7 minute. Foaia de tort nu-si schimba mult culoarea,  se rumeneste putin si se usuca bine. In multe locuri aluatul se ridica, adica se topeste margarina si ramin locuri goale. Fiecare foaie este foarte frageda dupa coacere, e posibil ca in unele locuri sa se rupa. NU va faceti griji. La asamblarea tortului totul se aranjeaza si se unge cu crema . Rasturnati pe o coala de hartie sau pe un prosop de in  fiecare foaie de tort . Dupa racire se suprapun foile una peste alta.
Dupa ce se coc toate foile de tort incepem sa preparam crema din lapte.

Prepararea cremei :
Se fierbe tot laptele si se lasa la racit pina la ajunge la o stare calduta.
Intre timp se bat bine ouale cu zaharul, faina, se adauga un pahar de lapte caldut, se amesteca, apoi se adauga restul de lapte si se pune la fiert .

Se poate prepara crema prin fierbere la bain mare sau prin fierbere directa pe aragaz.
Eu prefer  sa pun cratita pe foc si sa fierb crema. La inceput se fierbe vreo 4-5 minute la un foc mai maricel, amestecind continuu cu o lingura de lemn, apoi se da focul incet  si se amesteca repede inca vreo 10 minute  pina se ingroasa.

Se opreste focul imediat si se da crema la o parte si se lasa la racit. Dar vreau sa va atrag atentia ca e necesar din cind in cind sa amestecati in ea  pentru ca prinde o pojgita deasupra.

In timpul acesta, intr-un vas separat se bate untul cu vanilia impreuna si treptat se adauga crema din lapte putin calduta si cu sucul unei lamai ( dupa gust). Totul se bate bine pina se obtine o compozitie omogena. Se lasa crema la  racit in frigider.

Pe un platou mare se asambleaza tortul. Se pune cite o foaie coapta si frageda si se unge atent CU PUTINA crema pe toata suprafata foii. Se procedeaza la fel  pina se ung toate foile de tort.

Cu crema ramasa se unge tortul pe lateral si deasupra. Separat, se maruntesc resturile de foi si se presara bine tortul de jur imprejur.
Aceasta tort nu se decoreraza.El este recunoscut sub aceasta denumire,  " NAPOLEON ",  prin aranjamentul pe care-l vedeti in fotografie.

De la inceput tortul este inalt, apoi cu timpul foile se inmoaie si  scade din inaltime cam 8 cm. Nu folosesc crema multa si abundenta la ungerea fiecarei foi  deoarece nu se mai simte bine gustul crocant al foilor din tort.
Eu prefer acesta varianta mai mult.

Eu am descris metoda cea mai usoara si rapida de preparare a acestui tort, dar cine cunoaste metoda de baza a prepararii aluatului in foi stie cit lucru si cit timp se depune pentru prepararea aluatului in foi. Si rezultatul nu va fi mai bun si mai gustos decit cel pe care l-am expus acum in reteta.

Daca ti-a placut reteta noastra "TORTUL " NAPOLEON "" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Anastasia 1

27.03.2010, 16:09

aceasta reteta este una foarte bine cunoscuta si populara in fostele republici unite, este nelipsita in orce cafenea ati intra din Chisinau si foarte apreciata de multa lume, daca incercati cu siguranta o sa va placa foarte mult

housy 1

27.06.2010, 18:23

corina282 1

25.08.2010, 17:24

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata umplut cu menta