Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!

de Sim0na in Prajituri, 29 Aug 2012 | 10198 vizualizari

 

Il ador!! Cum de am uitat eu de el?! Scuzati calitatea pozelor.. eram si eu mai mica.. :)
Sursa: http://www.lauraadamache.ro/2008/03/treccia-russa.html

 

INGREDIENTE

  • 600-650 gr faina
  • 21 gr drojdie + 1 lingurita zahar
  • 250 ml lapte
  • 90 gr zahar
  • 90 gr unt
  • 2 oua intregi
  • coaja de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingurita rasa de sare
  • ptr umplutura:
  • 50 gr unt,
  • 3 linguri zahar,
  • 1 lingura cacao,
  • 1 esenta vanilie
  • ptr. uns:
  • 3 galbenusuri ou prepelita,
  • 3 linguri lapte
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!:

Mai intai am facut o maia din: 300 g faina, 250 ml lapte si drojdia dizolvata intr-o lingurita de zahar. Lasam maiaua sa creasca cca 1 ora intr-un loc caldut.

Cand aluatul a crescut suficient, am adaugat ouale amestecate cu zaharul, untul moale (adus la temperatura camerei), restul de faina, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale dar legat (aici eu am mai adaugat putina faina, de aceea nu am precizat cantitatea de faina exacta). 

Am lasat aluatul sa creasca o ora si jumatate in loc ferit de curent.

Cat aluatul statea la crescut am pregatit umplutura: untul l-am frecat cu zaharul, adaugand esenta de vanilie si lingura de cacao.

Cand aluatul si-a dublat volumul (a crescut atat de frumos...), .. l-am pus pe masa infainata, si am intins cu sucitorul o foaie patrata nu foarte subtire. Am uns foaia cu amestecul de cacao (unt + zahar + cacao), si am rulat-o bine.

Am taiat o bucata de 5 cm de la unul din capete. Cu un cutit foarte bine ascutit, am despicat pe jumatate ruloul, lasand la celalalt capat o bucata de 5 cm necrestata. Capatul netaiat l-am rasucit pe sub cele doua fasii si am impletit fasiile. La capat am asezat bucata de rulou taiata la inceput.

Am uns o forma cu unt si am tapetat-o cu hartie (am uns si hartia cu unt). Am asezat cozonacelul in tava si am lasat la crescut cca jumatate de ora.

Am amestecat 3 galbenusuri de ou de prepelita (am constatat ca nu mai aveam oua de gaina in casa si... n-am mai avut chef sa cobor) cu 3 linguri de lapte, si am uns cozonacelul crescut frumos.

L-am dat la cuptor ptr 40 minute la 180 grade.

N-am mai avut timp sa-l las sa se raceasca si l-am scos imediat din tava.

Este cel mai tare cozonac! Extraordinar de pufos chiar si a doua zi.. ca doar atat a rezistat la noi... :)
Sa nu mai spun ca este mult mai usor de pregatit decat cel clasic.. se elimina din start etapa cu framantatul, doar rabdare sa avem deoarece creste perioada de dospit.

 As avea si cateva precizari de facut:

- dupa gustul meu as mai adauga putin zahar in compozitia cozonacului

- eu am folosit o tava de cozonac medie... dar cred ca era nevoie de o tava mare de cozonac.. A crescut foarte mult!

- sper ca pana data viitoare sa-mi intru-n mana cu impletitul cozonacului, ca tare mi-a dat batai de cap cele doua moturi!

Ce sa va mai spun decat... sa aveti pofta, si sa-l faceti si voi neaparat!

Daca ti-a placut reteta noastra "Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

baby_ktalyna 1

12.02.2013, 15:21

maiaua cu 25 ml lapte.. sau 250?

Sim0na 1

12.02.2013, 19:32

baby_ktalyna, este vb de 250 ml lapte. Din pacate am tst gresit. Multumesc de atentionare, voi lua legatura cu un moderator ptr rectificare.

babi5 1

23.09.2013, 22:07

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca de cocos