Ștrudel cu mere

de CulinaryRainbow in Prajituri, 30 Mar 2015 | 2497 vizualizari

 

Cu mere, prune, afine, cireșe sau orice alt fruct preferat, ștrudelul este un desert greu de refuzat. Chiar dacă multă lume îl asociază bucătăriei turcești, acesta are defapt origine austriacă, urmând a fi o prăjitură simbol al Imperiului Austro-Ungar. Se spune că cea mai veche rețetă păstrată are peste 300 de ani.

Rețeta mea e cu siguranță mai ”tânără” :) , și am să v-o împărtășesc:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • o linguriță cu sare
  • drojdie uscată ( 14 g )
  • 300 ml lapte cald
  • 350 g unt moale ( nu topit )

  • Ingrediente umplutură:
  • 2-2,5 kg mere
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt
  • 2 plicuri vanilie
  • o linguriță cu scorțișoară
  • coaja rasă de la o portocală/lămâie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ștrudel cu mere:

Framantam toate ingredientele, in afara de unt. Vom obține un aluat elastic pe care il vom lasa la dospit pana cand iși va dubla volumul.

Intre timp, intindem o bucata de folie alimentara peste care punem untul. Acoperim cu o alta bucata de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor intindem untul intre cele doua folii. Avem nevoie ca untul sa aiba 20x25cm. Punem untul la frigider.

Dupa ce aluatul a dospit il mai framantam puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi il intindem in așa fel incat sa cuprinda untul.

Așadar, punem untul in mijlocul aluatului intins și incepem sa-l impachetam. Cu o pensula eliminam excesul de faina.

Incepem cu laturile laterale, intindem cu sucitorul tapetat cu faina, apoi incheiem cu celelalte doua laturi ramase. Impachetam aluatul in folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, il intindem pe blatul tapetat cu faina și-l impaturam din nou, de aceasta data in 3. Repetam procedeul de 3 ori. Dupa ultima impachetare lasam aluatul la frigider pentru o noapte.

Pentru umplutura avem nevoie de o tigaie/cratița incapatoare. Topim untul, adaugam zaharul și amestecam continuu preț de 20-30 de secunde. Calim merele curațate și taiate cubulețe in siropul obținut. Cand merele au devenit al dente adaugam vanilia și scorțișoara.

Intindem aluatul și il taiem in doua ( trebuie sa obține doua ștrudele ). Cu un cuțit implarțim fiecare bucata de aluat in 3 parți egale. Nu trebuie taiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.

Dupa ce am pus merele luam fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celalalt obținand astfel o frumoasa impletitura. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.

Incingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un oua batut cu lapte și-l coacem la 170 de grade pana cand acesta va deveni auriu.

Se poate servi cu inghețata sau cu un sos fin de vanilie.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ștrudel cu mere 373883
retete culinare - Ștrudel cu mere 373884
retete culinare - Ștrudel cu mere 373885
retete culinare - Ștrudel cu mere 373886
retete culinare - Ștrudel cu mere 373887
retete culinare - Ștrudel cu mere 373888
retete culinare - Ștrudel cu mere 373889

COMENTARII (22)

CulinaryRainbow 1

31.03.2015, 10:33

Mulțumesc!

mirela0911 1

31.03.2015, 13:42

Ce rumen, frumos si bun e!

tarasmariana 1

03.04.2015, 05:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55