Ștrudel vienez cu sos de vanilie

de elucubratiiculinare in Prajituri, 20 Sep 2012 | 3353 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 250 g făină,
  • 1 ou (aprox. 50g),
  • 2 g sare,
  • 20 ml ulei,
  • 100 ml apă călduță,
  • făină.
  • Umplutură:
  • 1100 g mere acrișoare,
  • zeama de la o lămâie,
  • 150 g zahăr,
  • 1 lingură scorțișoară,
  • 150 g unt,
  • 150 g pesmet.
  • 1 gălbenuș ou,
  • 1 lingură lapte,
  • 50 g unt.
  • Sos de vanilie:
  • 30 g făină (amidon alimentar),
  • 500 ml lapte fiert,
  • 2 gălbenușuri,
  • 100 g zahăr,
  • un praf de sare,
  • 1 linguriță esență vanilie.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ștrudel vienez cu sos de vanilie:

Pregătirea aluatului este bine să se facă cu o zi înainte. Cernem făina, facem în mijloc o gaură și adăugăm restul ingredientelor. Amestecăm ușor cu o lingură, după care frământăm bine cu mâna. Aluatul se pune într-o folie alimentară și se dă la rece. Dacă nu se poate realiza cu o zi înainte, este bine ca măcar 2 ore să se țină la rece.

Merele se curăță de coajă și de căsuța cu sâmburi, după care se toacă cubulețe mici. Se stropesc cu zeama de lămâie pe măsură ce se taie. Se amestecă cu pesmetul, zahărul și praful de scorțișoară - acest amestec se realizează chiar înainte de a se pregăti foile de aluat.

Se va topi untul într-o crăticioară în bain-marie. Aluatul se împarte în două părți egale. Vom presăra făină atăt pe planșeta de lucru, cât și pe aluat. Se va întinde cât de mult se poate, până obținem o foiță subțire. Pe o latură a aluatului punem jumătate din compoziția de mere grămadă (nu se întinde pe toată suprafața aluatului). Vom unge cu unt bine marginile aluatului și stropim un pic și compoziția de mere. Rulăm cu atenție și strângem ruloul în timp ce rulăm pentru a se prinde de compoziție și să ne fie mai ușor.

Am auzit, am văzut și se pare că ar fi mai ușor de rulat dacă sub aluat am avea un șervet destul de mare curat, asta înseamnă că acest șervet se pune sub aluat înainte de a-l întinde.  Este nevoie de un pic de îndemânare și foarte mare atenție dacă nu folosiți un șervet, pentru că lucrăm cu un aluat foarte subțire și foarte fragil.

Rulourile se pun într-o tavă unsă cu unt. Se ung cu unt topit (50 g) și  gălbenuș de ou bătut cu o lingură de lapte. Se coc la foc 190 grade C pentru 40-50 minute. Se lasă la răcit în tavă.

În timp ce avem ștrudelul la cuptor vom pregăti sosul de vanilie. Frecăm gălbenușurile cu zahărul. Adăugăm făina, sarea și amestecăm bine. Subțiem compoziția cu lapte. Sosul se pune la fiert în baie de abur până se îngroașă. Adăugăm esența de vanilie după ce se răcește.  

Se taie în bucăți potrivite și servim cu sos de vanilie și pudrăm cu scorțișoară.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ștrudel vienez cu sos de vanilie 178527
retete culinare - Ștrudel vienez cu sos de vanilie 178528

COMENTARII (19)

lilik 1

22.09.2012, 10:49

un super-deliciu

olivee 1

22.09.2012, 14:52

super delicios

iri_iri 1

22.09.2012, 21:16

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D