Trunchi de copac

de corina241 in Prajituri, 8 Noi 2010 | 10681 vizualizari

 

Mi-am adus aminte de un tortulet(prajituica) ''trunchiul de copac'' asa cum mi-l facuse mami meu pentru un revelion(ehe,asa ne duceam la chefuri...cu o prajiturica,o maslina,un quelque chose;)...si uite-asa m-am apucat de treaba,impreuna cu micile mele gospodine;)

 

INGREDIENTE

  • Blatul :
  • 6 oua
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana faina
  • 1 praf de copt
  • Crema caramel;
  • 6 linguri zahar
  • 500ml lapte
  • 1 plic budinca de caramel
  • Glazura:
  • 200ml frisca lichida
  • 250g ciocolata menaj
  • 1 cubulet unt
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Trunchi de copac:

Blatul: Albusurile se bat spuma pana se tripleaza volumul,apoi zaharul treptat si mixam pana ce se topesc toate cristalele. Galbenusurile amestecate in prealabil intr-un castron se pun incet peste albusuri,amestecand cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos trecand lingura prin compozitie. Faina impreuna cu praful de copt se pun impreuna,turnandu-se in ploaie peste compozitia formata.

Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt unde punem compozitia si o introducem in cuptorul incins(180°) pana trece testul scobitorii.

Dupa ce a fost scos din cuptor presaram zahar pe toata suprafata pandispanului si rulam imediat,cat timp este cald,altfel se va rupe.Se tine usor strans intr-un prosop,folie de aluminiu sau chiar hartia de copt.

Crema de caramel:

Continutul plicului de budinca se amesteca intr-un bol impreuna cu 4 linguri de zahar si 400 ml lapte rece. Separat,intr-o craticoara,pe aragaz punem 2 linguri de zahar pentru a le carameliza(nu trebuie lasat foarte mult,atat cat sa obtinem culoarea caramel).Stingem cu 100ml lapte si apoi adaugam amestecul din bol si lasam sa fiarba pana se ingroasa. Dam jos de pe aragaz crema obtinuta amestecand continuu cateva minute (3-4 )pana ce reuseste sa se mai raceasca.

 Desfacem blatul de pandispan cu grija si punem crema caramel. Rulam iarasi,o impachetam in folie de aluminiu si dam la rece 10 minute.

 In acest timp pregatim glazura astfel:

 Punem frisca lichida pe baine marin impreuna cu ciocolata(se tine 1 min in cuptorul cu microunde pentru a se topi usor) si amestecam pana la punctul de fierbere,formand o grazura cremoasa usor ingrosata.La final adaugam untul.

Scoatem rulada din frigider,taiem 1/4 pe diagonala si o atasam de partea cea lunga a ruladei ramasa dupa sectionare(vezi foto).

Glazura se intinde pe toata suprafata trunchiului obtinut si formand acele striatii cu ajutorul unei furculite atunci cand glazura este intarita.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Trunchi de copac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

epurasha2bb 1

11.11.2010, 10:33

minunat arata! mai noi astia din Craiova avem idei asemanatoare! acu ma gandeam si eu sa fac o rulada trunchi! ti-a iesit perfect! asa ca papa e la tine si las eu efortul pe alta data!5f!

corina241 1

11.11.2010, 15:48

ne-or fi murit laudatoriimananca de la mine pana te apuci de treaba ca si mie mi-a ramas gandul la bocancelul tau de care ma intreaba fiica-mea de cate ori isi aduce aminte ,iar eu ...cam lenesa

elena1988 1

16.03.2011, 14:13

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti reteta cu unt de arahide