Trunchi de copac

de corina241 in Prajituri, 8 Noi 2010 | 5321 vizualizari

 

Mi-am adus aminte de un tortulet(prajituica) ''trunchiul de copac'' asa cum mi-l facuse mami meu pentru un revelion(ehe,asa ne duceam la chefuri...cu o prajiturica,o maslina,un quelque chose;)...si uite-asa m-am apucat de treaba,impreuna cu micile mele gospodine;)

 

INGREDIENTE

  • Blatul :
  • 6 oua
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana faina
  • 1 praf de copt
  • Crema caramel;
  • 6 linguri zahar
  • 500ml lapte
  • 1 plic budinca de caramel
  • Glazura:
  • 200ml frisca lichida
  • 250g ciocolata menaj
  • 1 cubulet unt
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Trunchi de copac:

Blatul: Albusurile se bat spuma pana se tripleaza volumul,apoi zaharul treptat si mixam pana ce se topesc toate cristalele. Galbenusurile amestecate in prealabil intr-un castron se pun incet peste albusuri,amestecand cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos trecand lingura prin compozitie. Faina impreuna cu praful de copt se pun impreuna,turnandu-se in ploaie peste compozitia formata.

Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt unde punem compozitia si o introducem in cuptorul incins(180°) pana trece testul scobitorii.

Dupa ce a fost scos din cuptor presaram zahar pe toata suprafata pandispanului si rulam imediat,cat timp este cald,altfel se va rupe.Se tine usor strans intr-un prosop,folie de aluminiu sau chiar hartia de copt.

Crema de caramel:

Continutul plicului de budinca se amesteca intr-un bol impreuna cu 4 linguri de zahar si 400 ml lapte rece. Separat,intr-o craticoara,pe aragaz punem 2 linguri de zahar pentru a le carameliza(nu trebuie lasat foarte mult,atat cat sa obtinem culoarea caramel).Stingem cu 100ml lapte si apoi adaugam amestecul din bol si lasam sa fiarba pana se ingroasa. Dam jos de pe aragaz crema obtinuta amestecand continuu cateva minute (3-4 )pana ce reuseste sa se mai raceasca.

 Desfacem blatul de pandispan cu grija si punem crema caramel. Rulam iarasi,o impachetam in folie de aluminiu si dam la rece 10 minute.

 In acest timp pregatim glazura astfel:

 Punem frisca lichida pe baine marin impreuna cu ciocolata(se tine 1 min in cuptorul cu microunde pentru a se topi usor) si amestecam pana la punctul de fierbere,formand o grazura cremoasa usor ingrosata.La final adaugam untul.

Scoatem rulada din frigider,taiem 1/4 pe diagonala si o atasam de partea cea lunga a ruladei ramasa dupa sectionare(vezi foto).

Glazura se intinde pe toata suprafata trunchiului obtinut si formand acele striatii cu ajutorul unei furculite atunci cand glazura este intarita.

 

 

RETETA IN IMAGINI

Trunchi de copac-0
Trunchi de copac-1
Trunchi de copac-2
Trunchi de copac-3
Trunchi de copac-4

COMENTARII (26)

epurasha2bb

epurasha2bb 1

11.11.2010, 10:33

minunat arata! mai noi astia din Craiova avem idei asemanatoare! acu ma gandeam si eu sa fac o rulada trunchi! ti-a iesit perfect! asa ca papa e la tine si las eu efortul pe alta data!5f!

corina241

corina241 1

11.11.2010, 15:48

ne-or fi murit laudatoriimananca de la mine pana te apuci de treaba ca si mie mi-a ramas gandul la bocancelul tau de care ma intreaba fiica-mea de cate ori isi aduce aminte ,iar eu ...cam lenesa

elena1988

elena1988 1

16.03.2011, 14:13

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12