Turta dulce

de Criss in Dulciuri, 17 Dec 2013 | 11756 vizualizari

 

La ce va ganditi cand spuneti turta dulce? La copilarie as spune eu, pentru ca turta dulce alaturi de Eugenia, napolitanele Danut si ciocolata ROM erau cam singurele dulciuri pe care le savuram pe vremuri cand eram si noi copii...A, mai erau si bombonelele CIP si probabil mai erau cateva dar care acum nu-mi vin in minte. Ei bine, despre acea turta dulce glazurata, delicioasa vreau eu sa va povestesc azi, o turta dulce pufoasa si aromata pe care trebuie neaparat s-o incercati. De mult tot cautam eu o reteta de turta dulce si tare m-am bucurat cand am gasit-o in Tara bucatelor lui Alice. E o reteta simpla, ieftina si destul de rapida, mai greu e ca trebuie asteptat sa se usuce glazura si asta dureza cateva ore. Sa trecem asadar la reteta.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • - 480 g faina (150g + 330g)
  • -260 g zahar
  • -125 ml apa
  • -50 gr unt
  • -1 ou
  • -1/2 lingurita bicarbonat
  • -un strop de sare
  • -1 lingurita scortisoara
  • -1 varf lingurita nucsoara
  • -1 varf lingurita ghimbir
  • -1 varf lingurita cuisoare macinate
  • -1 steluta de anason (eu n-am avut, dar nu e nicio problema, se poate si fara)
  • Glazura:
  • -1 albus de ou
  • -100 g zahar
  • -2 linguri apa fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turta dulce:

Intr-o cratita se pun 2 linguri din cantitatea de zahar data si se lasa  sa se caramelizeze usor.  Se toarna apoi 125 ml apa rece si se lasa sa fiarba pana se topeste zaharul. Cand zaharul s-a topit, se adauga restul de zahar, steluta de anason, ghimbirul macinat, nucsoara, scortisoara si cuisoarele si se lasa la foc mediu pana ce zaharul se topeste. Cand s-a topit, se adauga cantitatea de 150 gr de faina si se amesteca rapid pana la omogenizare completa avand grija sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa se raceasca si se scoate steluta de anason.

Intr-un bol se pun cele 330 gr de faina, un strop de sare, bicarbonatul de sodiu si se  amesteca. Se toarna mixul de condimente cu faina si zahar, oul intreg si untul topit. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se framanta pe planseta pana rezulta un aluat compact si lipicios la atingere.

Din compozitia de turta dulce se formeaza  bilute rotunde care se pun in tava pe hartie de copt, pastrand distanta intre ele, pentru ca la copt ele vor creste si se vor lipi. Mie mi-au iesit 24 bucati dar le-am facut destul de marisoare. Data viitoare le voi face mai mici sa-mi iasa 30 bucati. :D

Se pune tava in cuptorul preincalzit si se coc turtele dulci la foc moderat cam 15-20 minute. Bilutele trebuie sa fie moi la atingere, daca le lasati mai mult se vor usca si intari prea repede. Cand sunt gata, se scot din tava si se lasa sa se raceasca pentru a putea fi glazurate.

Pentru glazura, se bate spuma albusul de ou, se adauga zaharul tos si se bate pana se topeste zaharul si bezeaua va fi tare si lucioasa. Peste spuma se adauga 2 linguri apa fierbinte, se toarna spuma intr-o cutie cu capac si se pun 3-4 turte dulci, se inchide cutia si se scutura pana se vor glazura turtele dulci. Se pun apoi turtele glazurate pe un gratar (eu am unul destul de mic, motiv pentru care le-am pus pe hartie de copt) si se lasa pana a doua zi sa se usuce glazura.

Sunt absolut delicioase, trebuie neaparat sa le incercati. Dupa ce glazura e uscata, turtele dulci se pot pastra cateva zile in cutii de tabla inchise ermetic. Se pot am zis, daca nu aveti soareci prin casa. :D Eu am unul mare devorator de dulciuri asa ca la mine nicio sansa sa se pastreze.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turta dulce" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Reteta de prajitura de post cu foi si crema de budinca cu fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu ciocolata, spritate