Turta dulce

de Tuxedo in Prajituri, 22 Dec 2013 | 7915 vizualizari

 

Mi-a facut cu ochiul aceasta turta dulce pe blogul Bucatarului maniac si pana nu am facut-o nu m-am lasat :-), ca prea i-a facut reclama. Zice dansul ca este frageda si se pastreaza foarte bine in pungi de hartie sau in cutii ermetic inchise. Este prima data cand fac turta dulce dar nu si ultima, a iesit o grozavie delicioasa, numai buna de decorat impreuna cu copii nostrii.

 

INGREDIENTE

  • pentru aprox. 40 bucati
  • Aluat:
  • 3 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 gr zahar (care se caramelizeaza si se stinge cu 100 ml apa)
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingura rasa bicarbonat de amoniu
  • 50 gr untura/ unt gras
  • 1 kg faina (sau mai putin, in functie de cat de uscata este)
  • Pentru ornat:
  • 3 albusuri
  • 250 gr zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
Portii: 40
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turta dulce:

Acum eu o sa contrazic putin ce a spus domnul Bucatar maniac, dar nu este regula. Dansul spune ca aluatul trebuie pregatit cu o seara inainte pentru ca este cam greu de lucrat, fiind un pic lipicios, trebuie bagat la frigider pentru cateva ore bune. Eu am facut exact cum a zis dansul, dar aluatul nu mi s-a parut foarte lipicios ci numai bun de intins in momentul cand l-am terminat de framantat! Aici, zic eu, depinde de faina, de cat de uscata este aceasta. Totusi, cand l-am scos din frigider mi s-a parut foarte tare si foarte greu de lucrat cu el rece si as fi vrut sa fi lucrat cu el cand il terminasem de framantat. Dar sa trecem peste asta, daca vi se pare ca este suficient de tare ca sa il puteti intinde si nu se lipeste exagerat de maini, atunci puteti face turtitele in acest moment, daca nu, il refrigerati cateva ore.

Procedam asa:

Punem 200 gr zahar intr-o craticioara cu fundul gros si il caramelizam pana capata o culoare aurie – ruginie. Atentie sa nu il ardeti prea tare!

Tragem craticioara de pe foc si turnam apa calduta peste zaharul ars toata o data, ferindu-va fata si stand cat mai departe de cratita, pentru ca vor sari stropi!

O punem deoparte sa se raceasca.

Separat mixam cele 3 galbenusuri cu 200 gr de zahar pana devin ca o crema (nu trebuie mixat foarte mult, doar cat sa se incorporeze zaharul).

Adaugam untura sau untul (la temperatura camerei) apoi, punem laptele intr-o cana si dizolvam amoniacul in lapte.

Adaugam si laptele, scortisoara si faina treptat, mestecand la inceput cu o lingura de lemn (sau chiar cu mixerul) apoi vom framanta cu mainile pana cand vom obtine un aluat mai tare dar care poate fi usor manevrat. Mie mi-a intrat aprox. 900 gr faina, dar daca vis e pare ca mai trebuie, puneti si restul pana la 1 kg!

Cum am spus mai sus, daca nu se lipeste groaznic de maini, o putem lucra in acest moment,( daca nu, o bagam la frigider) adica pudram suprafata mesei cu faina (nu foarte multa), taiem bucati din aluat si il intindem cu facaletul astfel incat sa aiba o grosime de aprox. 0,5 mm.

Decupam cu forme diferite turtite si le coacem la foc potrivit cca. 10 minute sau pana se rumenesc usor. Ele trebuie sa fie moi in mijloc cand sunt gata!

Dupa ce am copt toate turtitele, le putem glazura frumos cu glazura de albusuri care se face astfel:

Batem albusurile pana se intaresc si se fac ca o spuma. Adaugam zaharul pudra si cel vanilat treptat si mixam pana cand obtinem o crema foarte lucioasa, ca la bezele.

Punem aceasta glazura intr-o punga de plastic (nu toata) si o taiem la varf (foarte putin, doar cat sa-i luati coltul). Incepem si ornam turtitele dupa plac apoi le presaram cu bobite decorative sau fulgi de cocos. Le asezam intr-o tava ca sa se usuce glazura, apoi le putem baga in pungi de hartie sau cutii ermetic inchise.

Cand v-ati plictisit de ornat, puteti sa puneti restul de turte in bolul cu glazura, le acoperiti cu un capac si le scuturati  bine. Ele se vor acoperi bine de glazura apoi le scoateti pe un platou si le lasati asa la temperatura camerei ca sa se usuce bine glazura. Mie aceste turte care au fost acoperite in intregime cu glazura, s-au pastrat nemaipomenit, au ramas moi in interior.

Celelalte s-au intarit pe ici pe colo dar s-au mai fragezit zilele urmatoare, fiind tinute in cutii.

Acestea fiind spuse, sper sa va incumetati sa faceti turta dulce, macar de dragul celor mici, care vor adora sa fie implicati la ornat!

Sarbatori fericite!

 

TIPS-URI

1

Amoniacul ca sa fie activ 9adica proaspat) si ca turtele sa fie fragede si sa creasca, trebuie sa miroasa foarte intepator!

2

In momentul coacerii turtele vor mirosi a amoniac, dar dupa coacere mirosul si gustul vor disparea!

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Turta dulce 286087
retete culinare - Turta dulce 286088
retete culinare - Turta dulce 286089
retete culinare - Turta dulce 286090
retete culinare - Turta dulce 286091
retete culinare - Turta dulce 286092
retete culinare - Turta dulce 286093
retete culinare - Turta dulce 286094
retete culinare - Turta dulce 286095

COMENTARII (24)

Pushaa 1

23.12.2013, 11:03

ryta 1

23.12.2013, 12:08

diaconta 1

26.12.2013, 23:26

Superba

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S