Turta dulce aromata

de laura_n in Dulciuri, 15 Dec 2014 | 4475 vizualizari

 

Reteta nu imi apartine, dar este o reteta grozava. Turta dulce iese moale, aromata si pe gustul celor mici.
Reteta ii apartine lui Cristi Borod (Bucatarul Maniac), si ii multumesc mult, am facut-o si anul trecut. Sunt convinsa ca este reteta preferata a blogosferei culinare, noi suntem incantati de turta facuta.
Postez mai departe aceasta reteta, fiindca unii pasi i-am modificat, nu semnificativ, dar pentru mine si pitici rezultatul a fost pe masura.

 

INGREDIENTE

  • pt siropul de zahar
  • - 250 gr zahar brut
  • - 1 cana apa calda
  • - 1 lingurita scortisoara macinata
  • - cateva cuisoare
  • pt aluat
  • - 3 galbenusuri
  • - 200 gr zahar brut
  • - 70 gr unt gras
  • - 1 lingurita amoniac
  • - 1 cana lapte dulce
  • - aproximativ 1 kg faina alba (eu folosesc faina proaspat macinata, direct de la moara)
  • - scortisoara macinata
  • pt glazura
  • - 3 albusuri
  • - 1 praf sare
  • - 25o gr zahar pudra (eu folosesc Coronita, este cel mai fin zahar ...pudra, ca sa zic asa)
  • pt ornat
  • - stelute/bilute colorate
  • - 1 praf scortisoara
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turta dulce aromata:

Incepem cu siropul de zahar care necesita racire inainte de a fi folosit.

Punem un vas pe foc, cu zaharul brut. Asteptam sa se topeasca, apoi amestecam cu o lingura de lemn sa se uniformizeze si turnam apoi toata apa calda odata.

ATENTIE! Turnati toata apa deodata si apoi feriti mainile ca sa nu va arda aburul care se formeza instant. Lasati sa fiarba pana se topeste iar zaharul.

Zdrobim cateva cuisoare sa se degaje aroma si le punem in sirop, impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata. Lasam sa fiarba pana se omogenizeaza, apoi dam deoparte. Miroase minunat in bucatarie, aroma de cuisoare si de scortisoara se imbina cu zaharul ars. Minunat!

Lasam siropul la racit.

Intr-un castron, punem untul moale, cele 3 galbenusuri si zaharul brut, scortisoara multa si amestecam cu un tel para.

Amoniacul il stingem in lapte, apoi il adaugam peste amestec. Atentie, sa fie laptele cald, nicidecum sa nu fie rece. Adaugam siropul racit si strecurat,  si amestecam. Apoi incorporam treptat faina, framantam pana cand obtinem o textura destul de consistenta, si totusi moale. Punem aluatul intr-o folie si il dam la frigider. Eu l-am tinut cateva ore, nu s-a intarit nici prea mult, nici nu a fost lipicios.

Pregatim o tava cu hartie de copt, pornim cuptorul si apoi ne apucam de treaba.

Taiem cate o fasie din aluat. Presaram faina pemasa de lucru. Intindem o foaie groasa cam de 1 cm. Daca iese mai groasa, la copt, turta va iesi si mai pufoasa. Desigur, putem intinde aluatul si in strat subtire, dupa preferinte.

Decupam cu formele pe care le avem disponibile si asezam in tava de copt. Dam la copt, la foc mediu, cam 10 - 12- 15 minute, in functie de cuptorul pe care il avem. Nu trebuie sa le rumenim prea mult. Le scoatem apoi din cuptor si le lasam la racit pe un gratar.

Procedam la fel pana epuizam tot aluatul.

Glazura

Cele trei albusuri le mixam cu un praf de sare. Cand am obtinut o bezea, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare.

Pregatim o oala cu apa, lasam sa se infierbinte apa, apoi punem vasul cu albus si mixam in continuare  pe baia de aburi ca sa se coaca bezeaua. Am optat pentru aceasta varianta, fiindca fug mereu de ideea de albus crud sau de ou crud in general.

Dupa ce am adaugat tot zaharul pudra si am mixat foarte bine, luam bezeaua de pe baia de aburi. Lasam un pic sa se raceasca, apoi cu ajutorul unui poche/ punga/cornet de hartie ornam turta dulce. Presaram bombonele colorate sau ornam dupa bunul gust. Presaram si un praf de scortisoara peste ele.

De obicei, fug si de dulcegariile prea colorate din comert, insa acum am facut o exceptie pentru pitici, ca sa iasa mai vesele formele de turta dulce. Nu am folosit prea multe ornamente.

Lasam sa se usuce glazura de pe turta dulce si apoi le depozitam in cutii de carton sau in folie. Cu cat sta mai mult,  cu atat devine mai frageda.

M-am bucurat sa aud ca au mancat si ca le-a placut si ca am plecat cu platoul gol acasa, dar cu inima plina de multumire. :)

Multumesc inca o data lui Cristi pentru o reteta grozava. O recomand cu caldura.

 

TIPS-URI

1

cuisoarele au o aroma inconfundabila, extraordinara.

2

siropul de zahar este extrem de aromat, cred ca ar merge folosit si la creme pt prajituri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turta dulce aromata" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Turta dulce