Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar)

de laura_n in Dulciuri, 21 Dec 2016 | 3268 vizualizari

 

Atunci cand zaharul nu este o optiune, cautam alternative sanatoase si naturale pe cat posibil.
Merdenchi este o peltea de must, obtinuta prin fierbere indelungata. Are o consistenta densa, ca un sirop, o culoare minunata si o nota foarte usor fructata.
Am pregatit turta dulce, inlocuind zaharul cu acest merdenchi, va spun ca s-a potrivit perfect.
Imi pare rau ca nu va pot da sa gustati!
 

 

INGREDIENTE

  • 100 gr unt
  • 150 ml merdenchi
  • 1 praf sare
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 200 ml lapte dulce
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 550 gr făină (+/- 50 gr)
  • 2 lgte scorțișoară
  • 1 vrf. linguriță pudră de ghimbir
  • 2-3 cuișoare
Portii: 40
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar):

Într-un castron, se pune untul moale, apoi se pune un praf de sare; se toarnă 150 ml merdenchi și condimentele proaspăt măcinate. Se omogenizează scurt, apoi se adaugă oul întreg și gălbenușul. Se încorporează și acestea, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și laptele dulce. Se omogenizează, apoi se adaugă făina. La început, se amestecă cu un tel, apoi pe măsură ce compoziția devine densă, se frământă cu mâna. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să rezulte un aluat compact, dens și nelipicios. Pentru a-l putea frământa mai ușor, la final, se adaugă o lingură ulei de palmier direct pe mână. Aluatul rezultat se pune într-o folie alimentară și se pune în frigider o jumătate de oră.

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se pregătește o tavă cu hârtie de copt.

După ce a stat la rece, aluatul se scoate din frigider, se întinde pe un blat înfăinat, în strat gros de 2-3 cm, se decupează cu diverse forme. Se așază fiecare turtă în tava de copt, la distanță de 2 cm una de alta. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, timp de 10-12 minute.

Se scot, se transferă pe un grătar de bucătărie, se lasă la temperat. Când s-au răcit de tot, se depozitează în cutie metalică sau de sticlă.

Foarte gustoasă această turtă, îndrăznesc să spun că este cea mai bună pe care am avut ocazia să gust.

TIPS-URI

1

daca folositi anason sau cuisoare, incercati sa limitati cantitatea, sunt extrem de aromate.

2

merdenchi-ul ii confera o culoare minunata, exact cum ar trebui sa fie o turta dulce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turta dulce, cu merdenchi (fara zahar)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ksenya 1

22.12.2016, 08:35

Interesanta reteta,.! De merdenchi nu am stiut,uite ca am descoperit la tine.Multumesc de informatie.Faina turta!

Gherca Daniela 1

26.12.2016, 17:05

super reteta!

diaconta 1

29.12.2016, 21:04

Vad ca am venit si n-am cerut )))
sa-mi dai si mie

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Spitzbuben - prajiturele pentru Craciun