Turtă dulce - rețeta clasică

de CulinaryRainbow in Prajituri, 3 Noi 2015 | 3062 vizualizari

 

Se spune despre turta dulce că a apărut cam pe la sfârșitul primului mileniu, când un călugăr armean pe nume Grigore Macarie se retrage în Franța unde începe să pregătească diferite produse de patiserie. Cel mai apreciat a fost turta dulce. Acesta a divulgat chiar și denumirea ingredientului principal, spunând că este vorba de minunatul ghimbir.
În secolul al XVI-le turta dulce se vindea deja peste tot. În Anglia, orașul Market Drayton devine foarte cunoscut pentru turta dulce produsă acolo. În anul 1793, existau nu mai puțin de patru brutării care coceau acest aromat desert, mirosul ghimbirului fiind răspândit pe toate străzile.
Sursa: Historia

Azi m-am gândit să vă aduc o rețetă de turtă dulce pe care am găsit-o scrisă în limba maghiară într-un caiet vechi cu rețete . Mă gândesc că vă va fi de mare folos, pentru că în curând se apropie sărbătorile.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 480 g făină
  • 190 g zahăr pudră
  • 50 g unt 80% grăsime
  • un ou
  • 125 g apă
  • un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu
  • un vârf de cuțit de sare ( eu am folosit sare roz )
  • o linguriță cu pudră de ghimbir
  • o linguriță cu pudră de anason stelat
  • o linguriță cu pudră de scorțișoară
  • Ingrediente pentru glazură:
  • albușul de la un ou
  • 100 g zahăr
  • două linguri cu apă fierbinte
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turtă dulce - rețeta clasică:

   Orice rețetă bună de turtă dulce începe cu siropul.

   Într-o crăticioară am caramelizat o lingură cu zahăr, apoi am stins-o cu cele 125 g apă, obținând astfel siropul. 

   Am luat vasul de pe foc și am adăugat restul de zahăr în care am încorporat și mirodeniile. În acest sirop, am omogenizat apoi 150g din făina pregătită. 

   Am pus făina rămasă ( 330g ), bicarbonatul și sarea într-un vas încăpător. Am adăugat compoziția din crăticioară, apoi oul ( eu am pus două ouă de prepeliță pe lângă puțin ou rămas de la niște foietaje făcute înainte ) și untul.

   Am frământat bine până când obținut un aluat elastic și foarte ușor de modelat. 

   Din acesta am făcut 30 de biluțe ( cam 40 g fiecare ), pe care le-am așezat în tava tapetată cu hârtie de copt. Le-am apăsat ușor pentru că ele mai cresc destul de mult în timpul coacerii.

   Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 15 minute la 170 de grade. Urmăriți turtițele, deoarece fiecare cuptor coace diferit.

   În timpul în care acestea s-au copt, m-am ocupat de glazură. Am bătut albușul spumă, adăugând treptat cele 100 g de zahăr pudră. La final, am adăugat cele două linguri cu apă fierbinte.

   Am pus turtele calde într-un castron cu capac, iar peste ele am turnat glazura. Am închis castronul și l-am scuturat puțin pentru a acoperi frumos turtele.

   Am scos turtițele pe un grătar și le-am lăsat la aer pentru ca glazura să se usuce. Sunt minunate alături de o cană cu lapte fierbinte. 

   Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Dacă vă plac aromele intense puteți să măriți cantitățile de mirodenii.

RETETA IN IMAGINI

Turtă dulce - rețeta clasică-0
Turtă dulce - rețeta clasică-1
Turtă dulce - rețeta clasică-2
Turtă dulce - rețeta clasică-3
Turtă dulce - rețeta clasică-4
Turtă dulce - rețeta clasică-5
Turtă dulce - rețeta clasică-6
Turtă dulce - rețeta clasică-7
Turtă dulce - rețeta clasică-8
Turtă dulce - rețeta clasică-9
Turtă dulce - rețeta clasică-10
Turtă dulce - rețeta clasică-11

COMENTARII (40)

dantes

dantes 1

26.12.2015, 09:59

Buna!

Gicuta69

Gicuta69 1

26.12.2015, 21:16

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

31.12.2015, 08:55

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!