Un aluat, mai multe variante

de Ade200 in Piine, 14 Dec 2012 | 5812 vizualizari

 

Aveam chef să fac un aluat de pâine, pe care l-am umplut cu ce aveam prin casă.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 1 kg de făină
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 linguriţe de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 500 ml apă călduţă

Variante de umplutură:

1. Varză călită:

  •  o bucată de varză
  • 2 cepe mari -
  • Chimen măcinat
  •  Piper
  • Boia iute
  •  Coriandru măcinat
  •  Ulei

2. Brânză rasă

3. Umplutură dulce

  •  1 cutie de brânză cu smântână Făgăraş
  • 500 ml de lapte
  •  2 linguri de zahăr
  •  1 plic de zahăr vanilat
  •  griş fin
  •  3-5 ouă
  •  puţin rom
  • 1 farfurie de afine
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Un aluat, mai multe variante:

Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute.Se pune sarea şi 1 linguriţă de zahăr în apa caldă, uleiul  şi se frământă un aluat care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Umpluturile se prepară înainte, cel puţin varza.

Se fierbe laptele cu zahărul şi grişul pâna iese ceva destul de consistent. Când se răceşte, se adaugă  mirodeniile, brânza, afinele sau stafide etc.

Se pun şi gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la urmă.

Când aluatul e crescut, se frâmântă puţin să scoatem aerul, apoi se ia din el şi se pun umpluturile. Se fac plăcinte care se pun în tava unsă cu puţin ulei şi se lasă la dospit, apoi se ung cu ou bătut.

Pentru umplutura dulce se întinde o foaie destul de mare care să ne acopere şi partea de sus. Eu am pus într-o tava rotundă care are partea de jos detaşabilă. Am uns-o cu ulei, am pus foaia având grijă la margini să nu torn umplutura şi pe aluatul cu care trebuie acoperit. Umplutura am turnat-o, am nivelat-o uşor şi am adus peste ea aluatul de pe margini, apoi am uns-o cu ou.

Am copt pe rând în cuptor. Când am scos plăcintele, le-am uns cu unt şi le-am acoperit să se moaie.

Cea cu umplutură dulce am lăsat-o în formă să se răcească ca să nu se rupă. Am servit cu smântână/ iaurt pe deasupra.

 

 

RETETA IN IMAGINI

Un aluat, mai multe variante-0
Un aluat, mai multe variante-1
Un aluat, mai multe variante-2
Un aluat, mai multe variante-3
Un aluat, mai multe variante-4
Un aluat, mai multe variante-5
Un aluat, mai multe variante-6
Un aluat, mai multe variante-7
Un aluat, mai multe variante-8
Un aluat, mai multe variante-9
Un aluat, mai multe variante-10
Un aluat, mai multe variante-11

COMENTARII (18)

Satisfyyourcravings

Satisfyyourcravings 1

16.12.2012, 12:21

Super!

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

26.12.2012, 10:08

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ce apetisant

babi5

babi5 1

12.08.2013, 18:36

Bunaaaaaaaaaaaaa!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!