Unt de casa

de Sim0na in Aperitive / Garnituri, 29 Noi 2012 | 2544 vizualizari

 

De foarte mult timp pregatesc postarea asta... Este una din retetele pentru care nu am masuri exacte.. dar voi incerca sa explic cat de bine pot!

 

INGREDIENTE

  • cca 300-400 ml „caimac” de lapte crud
  • 200 ml apa
  • 1 pet de 2,5 litri
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Unt de casa:

Laptele muls, strecurat si nefiert se lasa 12 ore, apoi se aduna „caimacul” format. Cantitatea de smantana formata este in functie de grasimea laptelui.. la noi a fost vorba de cca 8 litri de lapte.

Se pune "caimacul" intr-o sticla de plastic curata, se adauga si apa. Se pune dopul pet-ului si se „bate” in pozitie orizontala, de la stanga la dreapta si invers, cca 1 ora - 1 ora jumatate. Bine ar fi sa aveti ceva de vazut la tv.. ca sa treaca timpul :) In cazul meu „Anatomia lui Grey” :p

In acest rastimp veti observa cum se separa straturile, iar untul incepe sa se adune.

Cand zerul a ramas curat (sau aproape curat, depinde de rabdarea fiecaruia), se pune compozitia din sticla intr-o sita deasa, se lasa putin sa se scurga, apoi se aseaza intr-un vas ptr frigider.


Si.. gata untul!!

Rezista foarte bine la frigider 2 saptamani!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Unt de casa 191094
retete culinare - Unt de casa 191095
retete culinare - Unt de casa 191096
retete culinare - Unt de casa 191097
retete culinare - Unt de casa 191098
retete culinare - Unt de casa 191099
retete culinare - Unt de casa 191100

COMENTARII (26)

Sim0na 1

30.11.2012, 10:02

Cu siguranta iese mai scump daca dai banii pe lapte.. Dar daca exista in casa, este altceva. Din lapte de bivolita cred ca-i mult mai gustos.. mai ales ca este cel mai gras lapte.

Sim0na 1

30.11.2012, 10:20

Mamaie Elena, bunica mea facea cu putineiul.. care acum este piesa de muzeu Stiu ca necesita mult mai multa munca.. dar merita! Metoda asta este cea folosita de soacra mea. Exista mai multe metode, dar rezultatul este la fel de bun si sanatos! Va multumesc pentru aprecieri

ionela2682 1

30.11.2012, 11:30

Waww..super bun ce ai tuacolo..nu se compara cu ce gasim in comert!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D