Vanocka sau painea Craciunului

de Sabina in Prajituri, 28 Dec 2009 | 3575 vizualizari

 

Vanocka sau painea Craciunului se pregateste in preajma sarbatorilor de iarna in Cehia si Slovacia. Ca o curiozitate: inainte de secolul al XVII-lea aceasta se gasea doar in brutarii, oamenii nu o pregateau in acasa.
Mie mi-a atras atentia anul trecut in vacanta de iarna ...mi-a placut foarte mult impletitura prajiturii si mai ales ca o gaseai peste tot, in orice bar, restaurant ...sau magazin pe unde am hoinarit prin Praga.
Am ales sa incerc Vanocka deoarece se aseamana destul de mult cu al nostru cozonac, diferenta fiind data de proportia ingredientelor si la final de consistenta (nu este la fel de pufos pentru ca nu se framanta si in plus contine si multe fructe confiate).
Mi-a placut, e gustoasa si se prepara relativ repede, mai repede decat obisnuitul cozonac.

 

INGREDIENTE

  • 700 grame faina
  • 9 linguri de zahar
  • 120 grame unt
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • arome: zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si esenta de rom
  • fructe confiate taiate cubulete (stafide, caise, etc)
  • migdale
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vanocka sau painea Craciunului:

Intr-un vas punem faina, in mijloc facem o adancitura, punem drojdia uscata si un praf de sare. Adaugam 2-3 linguri de lapte si pregatim maiaua. Lasam sa dospeasca pana isi dubleza volumul. Topim untul impreuna cu zaharul.


Cand maiaua este gata, adaugam treptat unt, lapte, un galbenus de ou, aromele (zaharul vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si fructele confiate) si framantam aluatul. Lasam sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in 7 parti egale si formam suluri aproximativ egale ca dimensiune. Dupa cum puteti vedea mie mi-au iesit 8 si dintr-unul am facut un colacel mic. Facem o impletitura in patru si separat una in trei. Vom suprapune impletitura mai mica peste cea mare (3 peste 4). Cu galbenusul ramas ungem suprafata prajiturii. Deoarece aluatul tinde sa creasca vom prinde cu scobitori.


Dam la cuptor vanocka pentru aproximativ 45 de minute (cuptorul la 180 de grade). Cand devine rumena, prajitura este gata. Lasam sa se raceasca si apoi pudram cu zahar. Pofta buna !!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12747
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12748
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12749
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12750
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12751
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12752
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12753
retete culinare - Vanocka sau painea Craciunului 12754

COMENTARII (19)

Sabina 1

20.09.2010, 14:15

Multumesc frumos!

adry88 1

20.05.2011, 11:08

irena 1

18.03.2012, 22:00

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Mena
  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI

  • 29

    J

  • 30

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

ieri la 23:40

Chiftele de legume

de Ksenya 4

Chiftele de legume

ieri la 15:20

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

pe 28.09 la 22:27