Varianta mea de piureu de cartofi

de Cristi Roman in Aperitive / Garnituri, 20 Iul 2012 | 18723 vizualizari

 

Acest articol / aceasta reteta este o continuare (careia ii doresc sa aiba un succes asemanator) pentru articolul “Varianta mea de cartofi la cuptor” (peste 53.000 de vizualizari unice pana in acest moment, 20 iulie – cel mai citit articol din istoria Foodblog.ro).

Prin urmare: stiu cat de important si de folosit este piureul de cartofi in Romania. Este omniprezent, atat in casele noastre cat si in restaurante. Cu totii insa stim ca uneori putem sa facem un piureu excelent acasa dar si unul prost. Acelasi lucru este valabil si in restaurante: uneori dam peste un piureu exceptional alteori dam peste o mare deceptie. Pe care mai dam si bani.

Personal, ador piureul de cartofi: este gustos, este satios, este perfect complementar multor altor ingrediente dintr-un fel principal de mancare. Am incercat in timp multe variante, fie proprii, fie din carti culinare, fie din emisiuni TV, fie din alte bloguri.

De cateva luni insa cred ca am ajuns exact unde am vrut: sa fac de fiecare data, standard aproape, un piureu de cartofi care sa aiba urmatorul atribut: sa fie senzational de gustos.

Prin urmare, va ofer mai jos varianta mea de piureu de cartofi.

 

INGREDIENTE

  • un kg de cartofi;
  • un fir de ceapa verde;
  • 100 ml lapte (mai mult sau mai putin) / uneori smantana lichida;
  • 30/50 grame unt;
  • un cubulet de parmezan;
  • busuioc (uscat sau fresh);
  • sare, piper.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varianta mea de piureu de cartofi:

Trec rapid peste inceput – curatare coaja / taiati in bucati cat mai uniforme si pus la fiert din apa rece – si ajung la momentul in care cartofii s-au fiert. Eu tin mereu cartofii pana sunt fierti 80/90 la suta – nu pana sunt superfierti. De ce? Fiindca la cat de fierbinti sunt ei oricum se vor mai patrunde in interior si din momentul in care au fost scosi din apa.

Extrem de multe retete spun sa se pastreze o parte din apa in care s-au fiert cartofii. Pana si pe Jamie Oliver l-am vazut cu acest lucru. Am facut mult timp asa – consider ca nu e un lucru prea util. Fiindca doresc un piureu gustos eu am decis sa am o cantitate de lapte (uneori smantana mai lichida) cu care sa ma joc pana obtin textura dorita – nu sa ma ajut de apa in care au fiert cartofii.

Prin urmare, dupa ce cartofii s-au fiert la 80/90%  arunc toata apa din vas si pun peste kilogramul de cartofi fierti cam jumatate din cantitate de lapte avuta (cam 50 ml), arunc peste cartofii incinsi bucata de unt, presar cam o lingurita de busuioc uscat (daca am proaspat pun la final), rad bucatica de parmezan (mai mica un pic decat o minge de ping-pong). Si incep sa bat totul si sa amestec cu ustensila cu gaurele de piureu, pe care o are cam toata lumea – in diverse forme. Si amestec si bat si gust si mai adaug lapte sau nu – intentia finala este sa ajung la un piureu cu o textura nu moale, ci mai pastoasa – astfel incat daca intorc vasul cu fundul in jos piureul sa nu cada din vas .

Cand sunt aproape gata adaug si firul de ceapa verde tocat in rondele marunte. Fac la final acest lucru pentru ca nu vreau sa am ceapa verde calita de la caldura initiala a cartofilor fierti, ci sa se simt gustul intens, verde si proaspat, in aroma finala.

La final de tot piureul meu de cartofi este foarte cremos si pastos, are o aroma placuta de lapte batut cu parmezan, o prospetime superba de la busuioc si ceapa verde.

Pe cuvant ca acest piureu se poate manca si simplu, fara garnitura de carne sau ce altceva se mai pune deobicei. Sigur ca i se poate adauga si un sos. Eu deobicei nu ma prea complic la piureu cu sosuri (fie sosul de la carnea servita alaturi, fie sos de rosii, etc).

Aceasta este varianta mea de piureu de cartofi pe care va invit sa o preparati, daca va face cu ochiul. Si astept sa imi povestiti si variantele voastre – in cazul in care nu il faceti doar simplu simplu.

Citeste si "Varianta mea de cartofi la cuptor!"

Nu uita: afla AICI cum poti descarca gratuit prima mea carte culinara electronica!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varianta mea de piureu de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

babi5 1

06.02.2013, 14:06

Bun il incerca, in principiu asa il fac si eu cu unt lapte dar fara busuioc si ceapa verde ..

babi5 1

13.06.2013, 15:52

tanyapatap 1

28.01.2014, 15:31

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv placinte cu branza si cartofi la tigaie