Varza a la Cluj

de Tuxedo in Porc, 3 Apr 2013 | 38733 vizualizari

 

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-)
Vreau sa precizez ca am ales o reteta pe gustul meu, se poate face si cu orezul fiert, si cu varza dulce si cu carnea cruda, cu sau fara afumatura (carnati sau costita), smantana etc.Sunt mai multe variante. Eu o prefer pe aceasta!

 

INGREDIENTE

  • o varza murata mare (cca 2kg)
  • 1 kg carne tocata (porc si vita)
  • o ceapa
  • 200 gr orez
  • sare si piper
  • cimbru
  • boia de ardei
  • o ceasca de vin
  • bulion
  • 2 rosii mari
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:

Umplutura:

E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.

Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.

Asamblare:

Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!

Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.

O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!

Pofta buna! ca merge langa o tuica buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

ionicaw 1

12.11.2014, 17:13

MorosanValentin 1

17.10.2019, 21:49

Deci, versiuni exista fel de fel,sau ce are omul prin casa. Nu vreau sa deranjez, dar eu o fac in 40 de minute. Pun 3 linuguri de ulei tai cuburi niste slanina cu sunca afumata, si soric..5 minute…calesc ceapa peste ulei si slanina si soric…5 minute… pun 1 litru de apa… mai iau o oala de 3-4 L..pun 2 litri de apa..pun orez in a 2-a oala… las pe foc…bun…intre timp tai o varza mica-medie de 1kg jumate….in oala de 5-6 L cu ceapa si slanina si ceapa si apa…bun….pun la fiert peste…ma duc la TV intre timp pana fierbe varza intr-oa oala si orezul in alta..cqam 15-20 min..mai mestec la 5-6 minute sa nu se prinda…cand toate is fierte…strecor orezul de apa… pun peste varza….si tai vre-o 300 grame de carnatz afumat si legume din borcan ptr iarna..ardei, rosii telina..zarzavat de casa…le anestec pe toate in oala mare..le mai las 10 15 minute sa fiiarba impreuna… cand e aproape gata, cu 2 minute inainte….mai pun piper, boia , cimbru, marar……gata !…servesc cu smantana sau iaurt..sana, etc. Asta nu e Reteta oficiala, poate nimeni nu o are pe “aia oficiala si originala”, dar eu nu le mai bag la cuptor si alte cumplicaturi, vase de yena, cuptor murdar…conteaza afumatura de la inceput ( slanina afumata cu carnita…si carnatul felii de la sfarsit )…nice day !

dantes 1

23.10.2020, 10:02

Gustoasa!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Reteta de prajitura de post cu foi si crema de budinca cu fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza calita cu carne de porc