VARZA A LA CLUJ II

de mihaelar63 in Mancaruri cu carne, 20 Mar 2016 | 6717 vizualizari

 

 Buna mancarica varza asta a la Cluj . Eu mananc de cand ma stiu , doar in Cluj sunt nascuta .Am invatat sa o prepar de la mama si de la bunica .Veneam de la scoala si cum intram recunosteam mirosul imbietor din cuptor . Exclamam fericiti ,, mama ne-a facut prajitura cu varza !!! "" :D Ce sa va spun ca primeam cate o portie zdravana in varf cu un mot mare de smantana .   Reteta originala dupa cum si eu o stiu se prepara cu varza verde . Este foarte gustoasa preparata si cu varza acra .
 

 

INGREDIENTE

  • 1 -[1 kg ]varza verde indesata,cu frunze subtiri
  • 100 ml ule/sau untura proaspata de porc
  • 1 lingurita cimbru uscat maruntit
  • 2 crengute marar
  • sare
  • piper
  • 300 gr orez
  • 1 kg carne amestec porc+vitel [ de casa ]
  • 2 cepe galbene
  • 3 cepe verzi
  • 1 lingurita boia de ardei
  • 1 cana bulion de rosii [ de casa ]
  • 100 ml ulei
  • sare
  • 500 gr ceafa de porc afumata
  • smantana pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA VARZA A LA CLUJ II:

  1. Curatati varza de primul strat de frunze si treceti rapid prin jet de apa rece .
  2. Taiati varza fideluta si o caliti in ulei . Sarati si adaugati cimbrul ,  crengutele de marar si piper .
  3. Amestecati si turnati o jumatate pahar cu apa . Astfel varza se va patrunde mai repede .
  4. Varza se caleste maximum 10 minute . In partea a doua  a prepararii se va gati si  la cuptor . Scoteti crengutele de marar si le aruncati .
  5. Fierbeti orezul in multa apa cu sare .Respectand timpul de fierbere inscris pe ambalaj .  Clatiti  cu apa rece . Eu am folosit orez prefiert cu bob lung . 
  6. Am curatat , spalat cepele . Le-am tocat cu ajutorul robotului de bucatarie .
  7. Se caleste ceapa usor pana devine translucida . Se aduga carnea , sare , bulion si boia de ardei . Amestecati si lasati la fiert tot cam 10 minute.
  8. Opariti ceafa afumata doar daca aceasta este mai sarata . Eu am avut o bucata de ceafa proaspat afumata pe care am feliat-o .
  9. Urmeaza ansamblarea in straturi . Intr-un vas pentru cuptor pulverizati ulei si incepeti cu un strat de varza , urmat de cel cu orez , apoi cu  amestecul de carne . Se urmeaza succesiunea  in functie de cat material aveti . Se incheie cu strat de varza .
  10. Deasupra turnati putin bulion si bucati de rosii  . Pentru un gust mai bogat eu am pus si feliile de ceafa de porc afumata .
  11. Am pulverizat putin ulei deasupra si am dat la cuptorul preincalzit   timp de 30 minute pana cand preparatul s-a gratinat frumos .
  12.  Serviti varza a la Cluj calda insotita de smantana sau de iaurt gras  .
  13. Nu uitati sa puneti alaturi , daca va place , ceapa rosie si ardei iute .
  14.      Pofta buna !!!

TIPS-URI

1

Daca doriti un preparat mai acrisor puteti pune intre straturi suplimentar cateva linguri de bulion .

2

In Cluj veti gasi cea mai buna varza a la Cluj la localul ,, Varzarie '' . Reteta este neschimbata de zeci de ani .

Daca ti-a placut reteta noastra "VARZA A LA CLUJ II" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (52)

mihaelar63 1

21.03.2016, 22:06

Moni-Alex , stii tu ce este bun

Catalina L 1

09.04.2016, 18:27

ce buna o fi, la favorite cu ea

mihaelar63 1

09.04.2016, 18:51

Catalina ,este un ,, clasic ardelenesc'' , Trebuie sa prepari

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Orez cu chilli con carne