Varză à la Cluj

de Rita Ilies in Porc, 20 Dec 2013 | 3539 vizualizari

 

”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă.
A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc.
Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :)

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză murată mare
  • o cană cu moare de varză
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
  • un fir de cârnaț de casă
  • 3 cepe mari
  • 250 ml smântână de casă
  • 50 ml lapte
  • boia, sare și piper după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză à la Cluj:

   Varza se taie julien și se călește timp de vreo oră, la foc mic.

   Ceapa se taie cuburi și se călește împreună cu carnea. Se adaugă moarea de varză și condimentele, apoi se lasă să fiarbă ( se mai completează cu apă dacă este nevoie ).

   Orezul se fierbe în apa cu sare.
   Într-o tavă ( eu folosesc de obicei o cratiță de fontă pentru că dă un gust aparte mâncării și totodată, aceasta se gătește mult mai repede ), așezăm ingredientele în straturi. Începem cu stratul de varză, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocăniță și felii de cârnați.

   Continuăm să așezăm straturi, ultimul fiind cel de varză. La final, amestecăm smântâna cu laptele și o răsturnăm peste ultimul strat. Se dă la cuptor până când smântâna începe să se rumenească.

   Se servește bineînțeles cu pită proaspătă de casă. :)

   Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză à la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

simona72 1

21.12.2013, 13:56

mihaelar63 1

04.01.2014, 14:52

Buna ,varza asta ,, a noastra '' )

Rita Ilies 1

04.01.2014, 15:48

Bună, bună.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tocana de porc