Varză à la Cluj

de CulinaryRainbow in Porc, 20 Dec 2013 | 1317 vizualizari

 

”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă.
A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc.
Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :)

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză murată mare
  • o cană cu moare de varză
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
  • un fir de cârnaț de casă
  • 3 cepe mari
  • 250 ml smântână de casă
  • 50 ml lapte
  • boia, sare și piper după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză à la Cluj:

   Varza se taie julien și se călește timp de vreo oră, la foc mic.

   Ceapa se taie cuburi și se călește împreună cu carnea. Se adaugă moarea de varză și condimentele, apoi se lasă să fiarbă ( se mai completează cu apă dacă este nevoie ).

   Orezul se fierbe în apa cu sare.
   Într-o tavă ( eu folosesc de obicei o cratiță de fontă pentru că dă un gust aparte mâncării și totodată, aceasta se gătește mult mai repede ), așezăm ingredientele în straturi. Începem cu stratul de varză, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocăniță și felii de cârnați.

   Continuăm să așezăm straturi, ultimul fiind cel de varză. La final, amestecăm smântâna cu laptele și o răsturnăm peste ultimul strat. Se dă la cuptor până când smântâna începe să se rumenească.

   Se servește bineînțeles cu pită proaspătă de casă. :)

   Poftă bună!

 

RETETA IN IMAGINI

Varză à la Cluj-0
Varză à la Cluj-1
Varză à la Cluj-2

COMENTARII (21)

simona72

simona72 1

21.12.2013, 13:56

mihaelar63

mihaelar63 1

04.01.2014, 14:52

Buna ,varza asta ,, a noastra '' )

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

04.01.2014, 15:48

Bună, bună.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!