Varza murata pentru iarna (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 16 Noi 2012 | 37519 vizualizari

 

Este reteta mostenita de la bunica mea. Asa s-a pus varza la noi de dinainte sa fiu eu! Singurul lucru care s-a schimbat de'a lungul anilor au fost capacitatea butoaielor! Varza nu se inmoaie, nu este sarata si tine pana vara si in conditii de bloc, in dulapul de pe balcon! Eu acum am un butoi de 45l cu gura larga, si cantitatile sunt pentru el.

 

INGREDIENTE

  • 25 kg varza (16 verze potrivite)
  • 4 legaturi marar uscat
  • 2 legaturi cimbru uscat
  • 1 stiulete porumb uscat
  • 3 mere
  • 2 gutui
  • 5-6 radacini hrean grosute
  • sare grunjoasa (vrac)
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza murata pentru iarna (reteta Motan):

Varza se alege la marimea potrivita butoiului, sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba catoare subtiri. In butoiul meu incap 4 randuri a cate 4 verze daca sunt alese bine.

Se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite.

Varza se curata de foile de deasupra si se scobeste cotorul.

In butoi intai se potriveste furtunul pentru pritocit care trebuie sa fie pe fundul butoiului cu un cap si celalalt cap se trage afara din butoi pana la o palma de podea.

Se pune primul strat de varza pe fundul butoiului. Daca raman spatii mari intre ele se pot pune si sferturi sau jumatati de varza, vor fi bune la varza calita.

Intre verze se pun bucati de gutuie, sferturi de mar, stiuletele rupt in doua si bucati de hrean.

Se pun legaturile de marar si cimbru si se distribuie pe toata suprafata.

Se pune al doilea strat de varza si printre mar, gutuie, hrean.

Si asa pana se umple butoiul.

Se ruleaza furtunul in butoi si se umple cu saramura calda.

Saramura se face 1 lingura de sare grunjoasa la litru de apa calda.

Se lasa 2-3 ore sa iasa aerul, se completeaza cu saramura, se pune capacul si se pune la locul lui, in dulapul de pe balcon la mine. (este pus pe un suport cu roti)

Dupa 3 zile, si pe urma din 3 in 3 zile varza se pritoceste. (mai nou se sufla cu o teava, dar mie nu mi se pare acelasi lucru)

Eu cu ajutorul furtunului trag saramura intr-o oala mare (15 litri) de unde o retorn cu un ibric in butoi dupa ce o vantur in oala.

Cand consider ca am pritocit toata cantitatea de saramura pusa, pun sipcile de lemn cara vor tine varza in saramura, rulez furtunul in butoi, pun capacul si la loc in dulap pentru urmatoarele 3 zile cand se reia operatiunea.

Se pritoceste pana se acreste complet, de odicei pana de Craciun.

Dupa acrire dupa ce se scoate varza se pune o greutate pe sipci pentru a tine varza in saramura. (Eu pun o stcla de plastic de 2 l umpluta cu apa si strans dopul bine. Este de ajuns)

Cand este acrita este foarte buna iar zeama este galbena, excelenta.

Ce se face cu ea, sau cum se consuma nu spun ca stie toata lumea!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188604
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188605
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188606
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188607
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188608
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188609
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188610
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188611
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188612
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188613
retete culinare - Varza murata pentru iarna (reteta Motan) 188614

COMENTARII (43)

MotanLaOale 1

19.11.2012, 10:49

adela_64 1

13.11.2013, 14:25

Multumim pentru reteta domnule motan. Chiar aveam nevoie si am oaresce emotii. E primul an in care pun varza la murat !

MotanLaOale 1

13.11.2013, 14:39

Iese sigur buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D