Varză roșie cu legume & Mămăligă

de DinDragostePentruGatit in Mancaruri de post, 2 Apr 2012 | 3716 vizualizari

 

Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg varză roșie;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 1 ardei (eu am folosit jumate verde, jumate galben);
  • 300-400 mL suc de roșii;
  • 1 lămâie;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 1 lgț cimbru;
  • foi de dafin;
  • 1 -2 lg frunze de țelină;
  • sare, piper.
  • Mămăliga:
  • mălai grișat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare.
  • Decor: ulei de măsline; ardei iute.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză roșie cu legume & Mămăligă:

Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.

Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie.  Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).

După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.

Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul. 

Mămaliga:

Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.

Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă. 

Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata... 

Decor: ardei iute; ulei de măsline.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză roșie cu legume & Mămăligă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:54

interesanta combinatia

Bya Ralu 1

23.06.2012, 21:06

nu am mai papat

DinDragostePentruGatit 1

24.06.2012, 11:42

Poti incerca, Gurita , e buna. Cel putin mie mi-a placut...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Varza dulce scazuta