Vegeta 100% naturala

de Criss in Conserve, 24 Sep 2015 | 1852 vizualizari

 

Vegeta am facut si anul trecut, dar neavand un deshidrator, m-am folosit de cuptor. Sau am mai facut si sub forma de cubulete congelate dar nu am fost foarte satisfacuta de rezultat. Intr-un final m-am reintors la cea din comert. Insa in acest an m-am hotarat sa fac vegeta 100% naturala si in cantitati industriale :D daca se poate si asta in primul rand pentru ca peste aproximativ 2 luni voi incepe diversificarea alimentatiei bebelusei mele si as vrea pe cat se poate sa ii gatesc foarte sanatos, sa nu aiba ocazia sa se obisnuiasca de mica cu chimicalele. Sper sa si reusesc, pentru ca oricat am incercat cu Alex, nu prea am avut sanse de reusita si chiar si acum cand e mare, mi-e greu sa-l fac sa manance cat de cat sanatos. Mor de ciuda ca a trecut vara si el n-a mancat un fruct. Nici cu legumele nu se omoara, mai mananca uneori rosii si castraveti dar mai mult obligat.
In fine, revenind la vegeta mea, am vrut sa usuc legumele natural, fara sa le pun in cuptor, indeosebi pentru ca a fost o vara extrem de calduroasa si chiar fara sa aprind focul in cuptor, aveam peste 30 C in casa. O metoda foarte eficienta este aceea de a le usca la soare, dar eu locuiesc la bloc si am si balconul inchis, asa ca a trebuit sa ma gandesc la altceva. Asa ca ...le-am insirat pe ata si le-am agatat in bucatarie la uscat. :)
Deci, pentru aceasta metoda avem nevoie doar de un curatator de legume, ac si ata. (Pentru a va arata cum am procedat, am facut cateva poze, dar nu am pozat toate legumele pe care le-am folosit. Si asta pentru ca procedeul de uscare a legumelor a inceput cu cateva saptamani bune in urma, chiar cu vreo doua luni si am uscat treptat ce s-a nimerit sa am la indemana, plus ca nici spatiul nu imi permite sa usuc deodata cantitati mari de legume.) Eu am folosit destul de multe legume, dar voi puteti folosi ce va place.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente: -morcovi -patrunjel (radacina si frunze) -telina (radacina si frunze) -gulie -dovlecel -ardei gras galben -ardei kapia -gogosari -coji de rosii -frunze de varza
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vegeta 100% naturala:

Legumele se spala, radacinoasele se curata de coaja si se taie fasii cu ajutorul unui curatator de legume. Acum urmeaza partea amuzanta. :)

Introducem ata in ac si ne apucam sa insiram fasiile de legume si obtinem niste frumoase si naturale coliere. :D "Colierele" astfel obtinute, le agatam in bucatarie sau pe balcon ar fi chiar mai bine. Dar eu am balconul inchis, in plus acolo e casuta lui Fufu care tocmai isi schimba blanita acum si n-am vrut sa risc sa ajunga puf de iepuras pe legumele mele. Asa ca le-am pus la uscat in bucatarie, agatandu-le pe un suport pe care de obicei am niste palete, clesti si diverse alte ustensile de bucatarie. Le-am lasat acolo pana s-au uscat.

Patrunjelul si telina se usuca in 2-3 zile, morcovul in 3-4 zile, gulia si dovlecelul in aproximativ 1 saptamana. Cel mai mult dureaza pana se usuca ardeii si e nevoie de atentie, sa nu se atinga unul de celalat pentru ca raman umezi si exista riscul sa se mucegaiasca. Asadar e o treaba destul de migaloasa si necesita ceva timp, dar cred ca merita.  In fine, asa arata legumele uscate. (In imagine se pot vedea morcovi, patrunjel radacina si frunze, varza, coji de rosii, ardei kapia.)

Legumele uscate le-am maruntit cu o rasnita si le-am lasat intr-o tava sa mai stea o zi-doua sa fie uscate bine de tot, apoi le-am pus in borcane.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Vegeta 100% naturala 402255
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402256
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402257
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402258
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402260
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402263
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402265
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402281
retete culinare - Vegeta 100% naturala 402282

COMENTARII (22)

Andreea Caroline 1

25.09.2015, 14:16

Criss 1

25.09.2015, 15:53

Multumesc dragelor.

shukly 1

17.08.2016, 12:15

Interesant, dar prea mult de munca. Legumele respective se gasesc proaspete tot timpul anului, nu are rost atata munca. Plus depozitarea ei. In vegeta din comert exista si alte ingrediente care ii dau gustul, chiar daca nu toate sunt naturale.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D