Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)

de Lia_ in Zacusca, 26 Aug 2013 | 16515 vizualizari

 

Mi s-a aprins un bec mare la un titlu din "lalena.ro", VARIANTA RAPIDA DE ZACUSCA, wooow! ... cum se poate una ca asta!?
Mie care-mi place sa mananc zacusca dar mi-e o lene iremediabila sa o fac, mi-am zis in sine precum Ion Creanga cand a dibuit pupaza: "„Taci, lelită, că te-am căptusit eu". Zis si facut! (dovada stau pozele ;) ).
Acum trebuie sa va marturisesc ca dintotdeauna nu mi-au placut dovleceii.
Am testat cateva variante de mancaruri cu sau fara smantana, cu sau fara carne, la cuptor sau pe plita ... nu m-am dres cu nimic.
Pacat pentru mine! :) Este o leguma ieftina si la indemana.
Ofticata fiind eu pe tema asta, am zis sa ma mai sfortez cu inca o incercare.
Acestea fiind spuse, acum, dupa ce am finalizat-o si gustat-o, va declar cu sinceritate ca mi-a placut, n-am simtit gust de dovlecel ci de legume coapte.
Va va placea cu siguranta si va recomand s-o incercati neaparat.
Marele avantaj este ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor.
Vestea foarte proasta este insa ca mi-au iesit fix numai doua borcanele de 430 g. Nu stiu ce e de facut, pt. ca daca pun deodata mai multe legume
si incarc prea mult tava, nu se vor coace bine si vor fiarbe in zeama lor.
Eu am cuptor mare si prin urmare si o tava incapatoare, as putea s-o fac o data si jumatate la fiecare tura.
Mai mult nu stiu sa va zic, decat ca trebuie facuta, e buna si ieftina, regina ramane insa tot aia de vinete :)

 

INGREDIENTE

  • Dovlecei- 2 buc medii sau 6 mici (eu am pus cu frica doar 4 dar mergeau 6)
  • Ceapa alba -2 buc
  • Morcovi -3 buc
  • Ardei gras rosu -3 buc
  • Rosii -3 buc medii
  • Usturoi (catei) -5 buc
  • Ulei de floarea soarelui-3 linguri
  • Sare 1 lingurita (potriviti dupa gust)
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca cu dovlecei (varianta rapida):

1.Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2.Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele.Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3.Ardeii si rosiile se curata de cotoare (nu ma intrebati de ce si rosiile dar am fost cuminte si am executat intocmai) se pun deasupra celorlalte legume - asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei(eu am folosit o seringa :)) deoarece n-am avut recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.
4.Lasati legumele cam o ora la cuptor - la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5.Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
6.Ardeii ii acoperiti cu o folie sa "transpire" putin si sa-i puteti curata mai usor.Eu i-am pus intr-o punga.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.
7.Puneti toate legumele intr--un robot/blender si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.
8.Ca in poza am maruntit eu legumele, mai grunjos.
9.Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet. eu am pus-o pe ochiul mic de facut cafeaua la mnim ca are tendinta sa se prinada.
Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult ca la cea de vinete.
Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.
Cei care vor face pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani:
sterilizare, pus aspirina/conservant ca sa nu ma bombaniti la iarna ca v-a fermentat.
10.Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata...sau pe paine, la mic dejun si nu numai.

Savurati cu placere!

TIPS-URI

1

Cei care vor face pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani: sterilizare, pus aspirina/conservant ca sa nu ma bombaniti la iarna ca v-a fermentat.

2

Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.

3

Ardeii daca au peretii subtiri se curata mai greu de pielita. Luati cat puteti, nu insistati sa va enervati, puteti sa-i lasati si asa caci oricum se blenduiesc.

4

Eu nu i-am tocat pasta fina, imi place sa vad un pic de textura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Zacuscă de ţelină