Zacusca de macrou

de Ina in Zacusca, 25 Sep 2014 | 24542 vizualizari

 

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert.
Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros , intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine , dupa care mi-a zis sa mai fac o runda , ca nu-i vine sa creada cat e de buna :)))))
Incercati-o si nu veti regreta!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg macrou congelat
  • 2,5 kg gogosar
  • 1 kg ceapa
  • 250 ml ulei
  • 100 ml otet ( + inca 100 ml in apa in care fierbem pestele )
  • 400 g pasta de tomate / bulion
  • 3 linguri cu zahar
  • sare , piper ( dupa gust )
  • 3-4 foi de dafin
  • condimente pentru peste
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de macrou:

Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala. 

Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati ( daca pestele este prea mare ) , pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet . 

Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele ( nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ) . Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.

Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume:

Curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim . Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta.

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.

Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem cca. o ora ( poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ) , pana scade bine zeama , iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.

In  momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste , lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet . Gustam si , daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient , iar uleiul sta deasupra. 

Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate ( eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna  in camara/beci. 

 

 

TIPS-URI

1

Din cantitatile date obtinem 9 borcane de 400 g .

2

Otetul face ca zacusca sa nu fie deloc gretoasa, asa cum sunt conservele din comert.

3

Poate fi servita si in zilele de post, cu dezlegare la peste.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Zacusca de macrou 343594
retete culinare - Zacusca de macrou 343595
retete culinare - Zacusca de macrou 343596
retete culinare - Zacusca de macrou 343597
retete culinare - Zacusca de macrou 343598
retete culinare - Zacusca de macrou 343599
retete culinare - Zacusca de macrou 343600
retete culinare - Zacusca de macrou 343601
retete culinare - Zacusca de macrou 343602
retete culinare - Zacusca de macrou 343603
retete culinare - Zacusca de macrou 343604
retete culinare - Zacusca de macrou 343605
retete culinare - Zacusca de macrou 343606
retete culinare - Zacusca de macrou 343608
retete culinare - Zacusca de macrou 343610
retete culinare - Zacusca de macrou 343612
retete culinare - Zacusca de macrou 343615
retete culinare - Zacusca de macrou 343617
retete culinare - Zacusca de macrou 343619
retete culinare - Zacusca de macrou 343624

COMENTARII (34)

elucubratiiculinare 1

27.09.2014, 09:33

interesant

Rocsi 1

27.09.2014, 21:18

Arata super...

La Ancuta 1

20.10.2014, 09:58

am pus-o la favorite

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D