Zacusca de vinete cu ciuperci

de Andra_Constantinescu in Zacusca, 18 Sep 2015 | 1046 vizualizari

 

Ce-o fi mai bun la iarna decat o zacusca naturala, preparata in casa? Daca mai are si ciuperci taiate cat mai mari, e si mai buna (dar ma iertati pentru ca am uitat sa le fac poze).

 

INGREDIENTE

  • 4,5 kg ceapa galbena;
  • 6 kg ardei (gogosar, gras, kapia);
  • 7,5 kg vinete;
  • 4,5 kg rosii;
  • 4 conserve de 400 g ciuperci taiate;
  • 1,2 l ulei;
  • 3 linguri zahar;
  • sare grunjoasa, dupa gust;
  • o lingurita de boabe de piper negru;
  • cateva foi de dafin.
Portii: 42
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de vinete cu ciuperci:

Vinetele se coc la flacara aragazului, se pun intr-un vas si se presara sare grunjoasa peste ele, apoi se acopera cu un capac. Dupa ce se inmoaie, se curata de coaja arsa sub jet de apa, apoi se toaca, ajutandu-va de un cutit de lemn, special creat pentru taierea vinetelor.

Se curata ceapa de foi si se spala, apoi se da prin robot si se pune intr-un tuci mare peste uleiul incins, lasandu-se sa se inabuse cateva minute si amestecandu-se din cand in cand cu o ligura mare de lemn.

Dupa aceea, ardeiul se spala, se curata de seminte si se da prin robot, apoi se pune peste ceapa si se lasa sa se inabuse circa un sfert de ora, dupa care se adauga vinetele.

Rosiile se spala, se taie in jumatati sau sferturi, indepartandu-se si codita in acelasi timp, apoi se dau prin robot. Se pun apoi in tuci si se lasa tot circa un sfert de ora sa fiarba, apoi se adauga ciupercile taiate (clatite sub jet de apa).

Se fierb toate ingredientele pana cand scad, amestecand din cand in cand. Spre final se potriveste zacusca de sare si se adauga 3 linguri de zahar, o lingurita de boabe de piper negru si cateva foi de dafin. Se pune fierbinte in borcane de 400 g. Acestea se capacesc bine, apoi se pun la cuptor intr-o tava cu apa fierbinte, circa 2 ore. Se lasa la racit in cuptor sau se pun in paturi, dupa care se depoziteaza.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401303
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401304
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401305
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401306
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401307
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401308
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401309
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401310
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401311
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401312
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401313
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401314
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401315
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401316
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401317
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401318
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401319
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401320
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401321
retete culinare - Zacusca de vinete cu ciuperci 401322

COMENTARII (34)

Andra_Constantinescu 1

21.09.2015, 14:53

Multumesc frumos tuturor!

crinahuian 1

26.08.2016, 17:01

cate borcane ies, estimativ?

Andra_Constantinescu 1

26.08.2016, 21:57

Va dati seama ca nu mai stiu exact de anul trecut si pana acum, dar in poza pot numara peste 25 de borcane de 400 g. Ma gandesc, totusi, sa nu fie vorba de 42, cate am scris la portii, dar nu cred.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D