Zahar invertit

de Ela68 in Sirop / Compot, 16 Noi 2012 | 22012 vizualizari

 

Am extras cateva idei din ce-ar trebui sa stim cu totii. Nu-mi plac articolele lungi, asa ca strictul necesar cred ca este indeajuns pentru a ne forma o idee despre rolul zaharului si procesul de invertire.
Zaharul, denumit si "otrava alba", este unul dintre alimentele cele mai nocive. Chiar daca este obtinut din sfecla care contine peste 50 de nutrienti, prin rafinare el isi pierde enzimele si celelalte elemente nutritive ajungand sa fie format dintr-o singura substanta : ZAHAROZA. Pentru a fi preluata de organism, zaharoza trebuie sa treaca mai intai printr-un proces de invertire, proces ce are loc in intestin cu ajutorul unei enzime numita invertaza, conducand la transformarea zaharozei in glucoza si fructoza ce patrund in circuitul sanguin. Pe langa diferite neajunsuri, precum decalcifieri, osteoporoza, tulburari intestinale, dupa preluarea in sange se produce un dezechilibru metabolic ce suprasolicita pancreasul si ficatul, ducand astfel la risc crescut de diabet, afectarea hormonilor direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar, fapt ce duce la predispunerea organismului la raceli, gripe, chiar si sclerozarea si fragilizarea vaselor de sange. Consumul excesiv de zahar poate duce printre altele si la scaderea memoriei, boli de inima, obezitate si diabet.
Renuntarea completa la zahar ar fi cel mai bun lucru, insa acest lucru este destul de complicat in ziua de astazi.Inlocuirea lui cu miere este de preferat, insa, in lipsa acesteia putem folosi zahar invertit.

Avantajul important pe care il prezinta consta din faptul ca, nemaicontinand zaharoza, nu mai trebuie invertit in organism, astfel ca nu mai consuma calciu si nu mai risca sa ne epuizeze resursele de invertaza, scapand astfel de toate neajunsurile si riscurile ce decurg de aici pentru sanatatea noastra. In schimb, el trece brusc in sange suprasolicitand astfel pancreasul si ficatul, ceea ce nu se intampla in cazul produselor naturale, inclusiv a mierii de albine. Faptul ca indulceste de doua ori mai mult, putandu-se reduce astfel consumul, si faptul ca nu mai solicita organismul pentru a fi invertit il face oricum sa fie mult mai putin nociv decat zaharul alb.

M-am gandit sa-l prepar pentru a-l folosi la diferite siropuri sau la gemuri si dulceturi, evitand astfel zaharul alb.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg zahar
  • 450 ml apa
  • 1 lingurita sare de lamaie
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zahar invertit:

In primul rand vom folosi numai vase emailate si o lingura de lemn. Se pun toate ingredientele la fiert la foc puternic timp de 10 minute amestecand cu o lingura de lemn si strangand spuma care se formeaza.

La un moment dat, culoarea incepe sa devina galbuie, moment in care micsoram focul si mai tinem inca 3-4 minute. Procesul s-a terminat in momentul cand nu se mai formeaza spuma.

Se foloseste pe loc, iar ce ramane se poate pastra in in borcane.

Folositi-l in loc de zahar alb !


Daca ti-a placut reteta noastra "Zahar invertit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Sim0na 1

17.11.2012, 00:05

Foarte interesanta postarea... Cand am vazut denumirea am fost surprinsa.. exact asa se numeste un tip de investigatie de laborator din cadrul examenului fizico-chimic.. Se face la miere, pentru determinarea cantitatii de zahar.. la fel si zaharoza..
Recunosc ca nu stiam atat de multe despre zaharul alb.. Deci multumesc ptr informatii!
In general folosesc foarte mult miere curata pentru consumul crud, indulcitori (nu stiu cat de ok sunt si astia, dar nu pot indulci cu miere) pentru cafea, iar zaharul alb mai mult in preparate..

Ela68 1

17.11.2012, 12:20

ma bucur ca v-a fost de folos !

simo_brkic 1

20.11.2012, 15:20

oaw!nici eu nu am stiut tot

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Compot de mere, pere si gutui