Radu Popovici, Ginger si Timofti

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 22 Oct 2009, 00:30

Radu Popovici (foto) este un tip cald. Ai impresia ca-l stii de cind lumea. Este putin emotionat. A organizat un seminar culinar si vrea ca totul sa fie ireprosabil. Cezar Filip si Doru Pencea ii sar in ajutor ca doua gazde atente la cel mai mic detaliu. Ei sint patronii restaurantului Ginger, ce sta tantos linga podul Grant. "Ginger nu este nici circiuma, nici restaurant de lux. Este insa cu siguranta un restaurant de bun gust", il caracterizeaza Cezar Filip si nu se inseala. 

Este seara condimentelor si a vinului bun. Radu vorbeste despre arome vrajind asistenta. Stie ce spune si imbraca totul in cuvinte care grabesc asteptarea felurilor de mincare. Pestele cu taietei de celofan colorati cu cucuma isi face aparitia si toata lumea il admira. Este prima oara cind maninc tilapia, dar este delicios.

Marian Timofti (foto, dreapta), unul dintre cei mai buni somelieri ai Romaniei, explica alegerea vinului alb: "Vinul este un prieten al omului cumpatat. De obicei, condimentele umplu papilele gustative si avem nevoie de ceva care sa le curete...continutul de acizi al vinului alb face acest lucru, apoi exalta din nou aromele mincarii". 

E clar. Seara are farmec. Urmeaza povesti incintatoare. Despre condimentele chinezesti regasite in "Puiul cu 5 arome" pregatit de Radu, despre vinul roze de la crama Ceptura, laudat de Marian Timfoti, si despre bucataria Ginger, "singura neamendata dintre restaurantele bucurestene", dupa cum se mindreste Doru Pencea. Patronul Ginger este provocat de un mesean. Are la subsol o crama cu 240 de soiuri de vin. De la preturi decente pina la sampanie de 3.200 de euro sau vin de 15.000 ron sticla! "Mergem in crama si alegem la intimplare 5 tipuri de vin sa vedem daca le aveti?". "Haideti", spune Doru si coboara in crama insotit de o gasca de 5-6 curiosi. 4 tipuri de vin sint gasite din prima, al 5-lea, unul elvetian, il pune la incercare pe Cezar Filip, celalalt patron de la Ginger. Pare o joaca de-a v-ati ascunselea intre el si vinul elvetian. Gasca vesela iese din crama, dar Cezar ramine. Avea sa se intoarca dupa un sfert de ora triumfator. Cu vinul elvetian in varianta "alb si rosu".

S-a ajuns la berbecutul cu ierburi de provence si cartofi la cuptor. Este servit cu un vin rosu "Birbone toscano", carafat cu grija de o tinara draguta. "Vinul rosu se pune in carafa pentru a-si oferi buchetul de arome", explica Marian Timofti.

Radu Popovici a incintat prin modul in care mingiia cu vorba aromele condimentelor.  Face un calcul inedit. "Mincam de 3 ori pe zi, nu? Deci de o mie si ceva de ori pe an sau de 70.000 de mii de ori daca ajungem la virsta de 70 de ani :). Pai, nu-i pacat sa ne rezumam doar la 8-10 retete?". Este modul sau simpatic de a-si povesti curiozitatile care l-au indrumat catre bucataria asiatica. Si chiar stie ce vorbeste!

Ca orice pamintean, l-am intrebat pe Marian Timofti cam de la ce pret pot gasi un vin cu ceva struguri in el :) la rafturile supermarketurilor. "Cam de la 40 de roni", a sunat raspunsul. Iar topul sau cuprinde cramele Ceptura, Segarcea sau Oprisor. Este dezamagit ca se planteaza fara cap tot felul de vite "europene", fara a se intreba cineva daca solul sau clima sint prielnice. Spune ca domeniile Cotnari mizeaza pe soiurile de struguri autohtone si povesteste despre cultura vinului italian si procesul uluitor de obtinere a vinului in Peninsula.

Pentru a-l descoperi pe Radu Popovici este suficient sa-i accesati blogul: www.reteteleluiradu.ro sau siteul www.condimenteweb.ro

 

 

 

 

 

Comentarii (13)

02.02.2010, 23:49

acum am citit articolul asta. Stiai ca pe 14 februarie Radu organizeaza o intalnire cu cititorii blogului? Daca te intereseaza, intra pe blogul lui.

03.02.2010, 00:15

pe 14 februarie sint la Atenaaaa , altfel cred ca m-as fi dus. e un tip super, imi place, f pasionat si fin cunoscator

03.02.2010, 18:50

eu merg. O sa-ti povestesc cum a fost.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!