La multi ani, Happy Meal! UN AN si nu a putrezit!! :D

Postat de Adinuta in Cu de toate pe 21 Oct 2010, 18:58

Articol pe placul a 19 bucatarasi
comenteaza

In urma cu UN AN (incredibil ce mai trece timpul!), mi s-a pus pata sa vad ce se intampla cu faimosul hamburger de la McDonalds:

"In afara de cateva experimente realizate in perioada liceului in laborator, sub stricta supraveghere a profesorilor, recunosc ca nu m-a manat niciodata ambitia de a sta luni in sir si a observa un proces chimic. Insa cand am citit ca un hamburger se transforma in ceva plasticos dupa 6 luni, in loc sa mucegaiasca, am zis ca trebuie sa scot Einstein-ul curios din mine si sa il pun la treaba (comparatia cu Einstein fiind mai mult ironica, se intelege...ironica in legatura cu Einstein desigur :)) ).

Asa ca zis si facut.  Am intrat intr-un McDonalds, am cerut un Happy Meal (in Polonia costa 10 zl si 50 de grosi, adica aproximativ 10 lei si 50 de bani), caruia i-am baut ice-tea-ul si ii voi manca si marul si ma voi juca si cu jucaria... insa restul meniului, hamburgerul si cartofii prajiti, i-am plasat frumos pe o farfurie si astept cu o rabdare de neclintit sa vad ce se va intampla.

Bineinteles, in prima zi este usor sa te dai rotund, de aceea sper sa nu rastorn farfuria din greseala sau sa ma trezesc ca devine un mic bio-univers pentru tot felul de insecte.

Primul lucru care mi-a starnit oarece suspiciuni la experimentul celor de la Daily Mail a fost lipsa oricarui fel de sos de pe chifla de carne. Ori, toate au ceva... nu doar paine si carne. Se poate observa si in fotografii ca hamburgerul cumparat contine un sos de rosii si o felie de castravete murat. De asemenea, atat painea, cat si carnea sunt foarte moi si umede. Chiar sunt curioasa daca nu vor putrezi incet. Voi face fotografii zilnic cred, dar daca nu se observa mari schimbari, voi posta doar cum evolueaza saptamanal.

Sunt convinsa ca ceea ce se serveste la McDonalds nu este chiar sanatos, insa vreau sa vad daca intr-adevar experimentul a fost unul lipsit de trucaje. Primul efect al plasarii pe o farfurie a unui hamburger inca aburind si a unor cartofi aurii este mirosul destul de imbietor, raspandit in intreaga camera, caruia trebuie sa ii rezist cu eroism, pentru a nu compromite rezultatele :))

Asadar, astazi 21 octombrie 2010, incepe experimentul!"

1. UPDATE - 28 octombrie 2010: Ei bine, dupa cum puteti vedea, lucrurile au evoluat un pic, nu cum cum asteptam eu, recunosc.

Inca de a doua zi, hamburgerul se transformase: daca il luam in mana si-l aruncam in capul cuiva, aveam sanse destul de bunicele sa ... bine, sa nu exagerez, nu i-as fi spart capul, dar l-as fi zgariat bine :D S-a uscat, a devenit tare ... sosul de pe el, castravetele, la fel... ca o floare pusa la presat, a inceput sa se ofileasca in liniste deplina.

NU a facut pic de mucegai, nu bazaie nicio gaza in jurul lui, nu emana miros, nimic. Practic, e ca un tablou incremenit, un bibelou. Daca vreau sa par interesanta, l-as putea pastra pe raft, sa spun ca e arta contemporana... sau, mai bine, sa il las mostenire la nepoti, e ca unul dintre acele lucruri ... neperisabile (ras malefic). Mai rabd 5 luni si 3 saptamani, sa ajung in stadiul celor de la Daily Mail cu experimentul... poate, poate, va da semne de mucegai, insa ma indoiesc amarnic.

Insa mai rumeg ideea cu pastrarea lui pe timp nelimitat, iar peste 5 ani cand cineva ar intreba ce-i cu hamburgerul ala, sa zambesc larg "Ia ghici de cat timp al am?" Eventual sa deschid o casa de pariuri, sa ma imbogatesc :D

2. UPDATE - 6 NOIEMBRIE 2010: Hamburgerul arata aproape la fel ca acum o saptamana, singurele diferente fiind ca felia de castravete s-a mai uscat un pic, iar chiflele de paine si bucata de carne s-au curbat usor, probabil cautand sa stea intr-o pozitie mai confortabila, sa pozeze altfel. Cartofii au lasat putin ulei, in rest, s-au mai strans, au devenit mai mici, mai uscati si mai tari. Din curiozitate, am rupt un pai de cartof: e gol pe dinauntru, arata ca un tub.

Am rupt si chifla unsa cu sos de rosii ... e ca o paine veche, foarte uscata, faramicioasa, insa lipsita de mucegai. As zice ca pe zi ce trece se duce tot mai mult din miros ... bucata de carne, pe care am inspectat-o si mirosit-o de aproape miroase vag, vag a cum mirosea in prima zi, cand era calda ... dar a trebuit sa stau bine cu nasul in ea, pentru ca nu simteam decat un pic de miros de la felia de castravete.

Asadar, deocamdata, happy meal-ul se transforma in ceva inodor, tare ... o coaja de "mancare" goala pe dinauntru.

3. UPDATE - 13 noiembrie 2010: Nu s-au inregistrat mari schimbari. Este uscat, ca de plastic si chifla de carne este mai bombata. Nu emana miros, nu roiesc muste in jurul ei... nu am gasit nicio insecta incercand sa se infrupte din hambuger sau cartofi. De altfel, cred ca tine orice vietuitoare departe :)

4. UPDATE - 27 noiembrie 2010: Acum o saptamana jumate am gustat un pai de cartof :D Da, m-a invins curiozitatea, sunt o persoana slaba care cedeaza tentatiilor, fie ele si vechi :))  Era comestibil, avea gust usor ranced, dar ok, era crocant. Am bolit o saptamana =))  Bine, e pura coincidenta, pentru ca raceala mea la stomac a fost cauzata de un virus, nu de intoxicatie alimentara, dar oricum, s-au legat bine.

De aceea am ratat saptamana 4 a transformarii, desi ratat e mult spus, in contextul in care nu s-a schimbat mare lucru. Hamburgerul e foarte rezistent, ar putea ramane marturie pentru generatiile care urmeaza, ca Sfinxul sau Piramidele, o alta minune a lumii :)

5. UPDATE - 11 decembrie 2010: Cred ca nu voi arunca niciodata acest hamburger, ci il voi pastra pentru a-l arata la nepoti. Are toate sansele sa reziste mai mult ca mine pe acest pamant, clar! Parca bucata de carne s-a mai curbat un pic. In rest, nu da niciun semn ca va mucegai. Sun curioasa: daca il pun in apa fierbinte devine iar fresh si suculent, ca ciupercile acelea uscate? :)

6. UPDATE - 21 decembrie 2010: o zi intr-adevar incarcata de emotii. Cu o lacrima tremurand in coltul ochiului, mi-am amintit cum exact acum doua luni am adus acasa o cutiuta. Si in ea se gasea un hamburger mic si dragalas, zemos si proaspat. L-am primit in casa mea, i-am dat o farfurie alba si i-am zis: stai, odihneste-te si mucegaieste frumos, asa cum fac toate alimentele sanatoase si cuminti. Dupa nicio zi insa, chifla i se facuse tare cat o paine normala in zece, carnea parea plasticata, iar muratura se dantelase ca o floare uscata.

De atunci au trecut zile multe, 62 la numar, iar hamburgerul nostru, in loc sa urmeze cursul firesc al descompunerii, se pare ca traieste in alt basm: acela al tineretii vesnice si al vietii fara de moarte :) Acum sarbatoreste doua luni, iar eu presimt ca povestea lui va fi spusa pana la urma de urmasii urmasilor mei, pentru ca eu voi fi oale si ulcele, pe cand el va sta la fel de semet pe farfuria lui.

7. UPDATE - 22 ianuarie 2011: Singura schimbare majora e craparea chiflei de paine de sub bucata de carne (oare chiar o fi carne?!)... din motive necunoscute mie, am gasit-o pocnita in doua. A pleznit de ciuda ca pe cealalta o rupsesem eu sa vad cum e inauntru si ea nu mai putea de invidie, sau nu stiu ce nu i-a convenit. In rest, mi s-au sugerat lucruri interesante, unele pe care poate ar trebui sa le iau in considerare:

1. Ce-ar fi sa pun hamburgherul in apa clocotita, eventual cu un pic de sos de soia sa vad daca revine la forma pe care o avea inainte de deshidratarea naturala prin care se pare ca a trecut?

2. Sa-l mananc. Pe principiul: ce nu te ucide, te face mai puternic, as putea descoperi un elixir al longevitatii ... eu apoi mai nemuritoare ca happy-mealul, traind 150 de ani cu ajutorul conservantilor din el.

3. Sa il pun la breloc :) E interesant, felia de castravete s-a uscat frumos ca o floare.

4. Sa il inramez, sa il pun sub sticla si sa il tin in bucatarie, pentru vremea cand voi avea copii si nepoti si stra-nepoti, sa le arat hamburgherul din 2010 de pe perete. Si ei sa ma priveasca mirati, cu ochi mari: "Uaaau, ce batrana esti bunica!" ... si eu: da, mersi! ...

5. Sa il arunc de la etajul 9, sa vad daca sparge capul cuiva :D

Daca mai aveti sugestii, le astept cu interes!

UPDATE - 26 februarie 2011: Sa spun sau sa nu spun? Nicio schimbare! As vrea sa am mai multe de spun, dar in afara de faptul ca e tot mai uscat si mai longeviv, ma indoiesc amarnic ca ar mai putea mucegai. La un moment dat m-am infipt bine cu narile in el si daca il amusin bine un minut parca simt un iz de ranced, ca de ceva vechi, paine uscata ... mai mult insa nu. Care se baga sa faca experimentul "In cat timp putrezeste un hamburger de casa?" :D

UPDATE - 21 martie 2011: Dragii mei, acus face hamburgerul jumatate de an si se tine la fel de bine pe pozitii ca in urma cu cateva luni. E tare, e uscat, nu miroase!! Daca il amusin bine de tot simt un miros ca de ulei ranced, paine un pic veche, in niciun caz a carne sau a ceva in stare de putrefactie. Doar vechi. Nu cred ca mai evolueaza in niciun fel, sincer. Ma gandeam ca va fi un experiment mai greu, in care zilnic voi observa vreo schimbare, insa se vede si in fotografii ca in ultimele luni a ramas neschimbat.

Nu mi se par atat de ciudate chiflele sau carnea, cat cartofii, care s-au facut foarte tari, goi pe dinauntru, insa au ramas aurii ...de departe, par chiar proaspeti! Au lasat o pelicula foarte fina de grasime sub ei si miros a ulei vechi. Atat. Nu se innegresc, nu mucegaiesc.

Mai stam cu ei, mai asteptam ... vedem ce se intampla :)

UPDATE - 22 APRILIE 2011: Ei bine, daca mi-am petrecut Craciunul alaturi de hamburgerul Happy Meal, se pare ca ma prinde si Pastele tot cu el in casa :D E la fel de neprihanit ca si pana acum: nu l-a atins nici mirosul neplacut, nicio insecta, pasare sau alta vietutoare nu a ciugulit din el, mucegaiul l-a ocolit, iar tineretea fara batranete nu mai este doar o notiune de basm, ci o realitate.

O sa il tin ca zestre, asta dupa ce voi intra probabil in cartea recordurilor cu cel mai longeviv hamburger si cu rabdarea mea de neclintit. Recomand oricarei persoane sceptice sa incerce experimentul, pentru ca nu este deloc greu de realizat si nici nu exista pericolul dezvoltarii de bacterii si altele: ramane efectiv de neatins in fata oricarui proces natural de putrezire. Are acelasi miros, usor ranced, cred ca de la uleiul in care au fost prajite carnea si cartofii, in rest - plasticat.

UPDATE - 21 MAI 2011: Experimentul lui Sally Davies s-a oprit la 180 de zile. Hamburgerul meu are 213 zile si inca rezista. Singurul miros pe care il poti simti daca te apropii si amusini farfuria este acela de ulei ranced. Atat. Painea s-a mai faramitat, cartofii sunt mai uscati si goi pe dinauntru, iar bucata de "carne" este ca si plastificata. Ce ziceti, sa intru in cartea recordurilor cu el? :D

UPDATE: 19 IULIE 2011: Inutil sa mai spun ca totul e aproape neschimbat. Spun aproape pentru ca painea a devenit ceva mai faramicioasa, iar cartofii mai casanti. Carnea este la fel de tare si pare de plastic. Mirosul, simtit de aproape, daca insisti sa bagi nasul aproape este unul de ulei ranced.

Cei de la Gandul au realizat la randul lor experimentul, iar rezultatele sunt aceleasi: 6 luni si hamburgerul nu a mucegait. Citeste AICI!

La fel ca in cazul experimentului nostru, concluziile nu difera:  "Desi, in aceasta perioada produsele nu au fost acoperite si nici stropite cu aditivi alimentari sau condimente, care sa le prelungeasca termenul de valabilitate, acestea si-au pastrat aspectul comercial. Nu au inceput sa dezvolte mucegaiuri, nu au facut viermi si nici musculite, ci doar s-au deshidratat si au inceput sa miroasa a ranced."

Contactati de catre jurnalistii de la Gandul, reprezentantii McDonald's au declarat ca "rezistenta in timp a meniului "este o proba a calitatii produselor" lor: "Uscarea este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor. Cele mai simple exemple sunt uscarea painii si a diverselor tipuri de salamuri. Prin urmare nu este un fapt exceptional acela ca alimentele lasate in conditii normale intr-o camera, se vor usca. Din aceasta perspectiva, experimentul este o proba de calitate pentru produsele noastre."

Pe de alta parte insa, nutritionistii avertizeaza ca "faptul ca bacteriile din atmosfera nu au reusit sa distruga produsele pastrate timp de sase luni arata efortul pe care organismul uman trebuie sa il depuna pentru a descompune un astfel de aliment" Livia Nena (biolog).

Concluziile le trage fiecare, pentru sine. Eu una nu sunt convinsa de raspunsul reprezentantilor McDonald's. Intr-adevar, orice paine facuta in casa se usuca. Insa carnea, castravetii si cartofii prajiti in baie de ulei ... mi-e greu sa cred asa ceva, mai ales ca meniul proaspat cumparat este foarte zemos si aburind. Hamburgerul nu a fost pus la uscat ca o masura de conservare, ci a fost lasat la temperatura camerei si nu vad legatura cu uscarea in scopul conservarii. Nu a fost pus in afumatoare sau in aparatul de deshidratat si orice aliment de acest tip consider ca ar trebui sa se strice. Nu inteleg cum niste cartofi prajiti se pot transforma in niste paie goale pe dinauntru si cum acest lucru ar trebui sa fie o dovada de calitate.

Nu sunt impotriva celor de la McDonald's in general, nu cunosc suficiente date, nici impotriva mancarii de tipul fast-food, insa cred ca ar trebui sa gaseasca un raspuns mai bun pentru care un produs alimentar care nu ar trebui sa contina conservanti efectiv nu mucegaieste.

Voi ce credeti?

UPDATE: 21 octombrie 2011: Vara aceasta am parasit hamburgerul in camera din Varsovia, iar cat eu am umblat teleleu prin lume, el a stat cuminte in farfuria sa de pe raft. Bineinteles ca m-au bantuit tot felul de ganduri in tot timpul cat l-am lasat de capul lui, de genul "Stai sa vezi ca mi-o coace si putrezeste exact acum, cat sunt plecata. Dau caldurile lui august, traspira bine si il gasesc tot rumen de mucegai". Nu a fost cazul. Nu am gasit nici o musca bazaind in jurul sau, nu a crescut puful de un metru pe el, camera nu s-ar transformat intr-un hazard biologic ... e la fel de plasticat si nemirositor ca in urma cu un an, cand dupa ce a stat proaspat si rumen o zi, dupa 24 de ore a incremenit brusc si-apoi a inceput procesul de mumificare.

L-as mai pastra, ca nu ma deranjeaza, dar ma gandesc ca totusi n-as vrea sa devin cunoscuta drept "tipa aia ciudata care a pastrat un burger ani de zile". Adica, nu stii niciodata cum evolueaza lucrurile: azi esti un om perfect normal, maine dezvolti pasiuni dubioase care te propulseaza in Cartea Recordurilor si determina oamenii sa te evite :D  Azi de exemplu ii spuneam cuiva "Hey, stii ca aveam eu un burger anul trecut? Inca il mai am :D" Raspuns: "Daaa?? Brrr!" Cred ca "brrr!" nu e semn prea bun. Cred ca burgerul imi strica viata sociala. Desi ... ne-am lansat apoi intr-o discutie despre cum l-as pastra vesnic intr-o cutie de sticla, luminata cu spoturi si cu sistem de alarma, sa nu mi-l fure nimeni si cum ar ajunge la muzeu. Si langa burger album foto cu mine imbatranind de la an la an foarte vizibil, in timp ce burgerul din farfurie ar fi la fel de sprinten ca in prima zi de octombrie 2010 cand l-am adus acasa.

Nu stiu care ar trebui sa fie termenul de valabilitate al unui burger de acest gen, facut sa reziste cum ar veni, dar un an suna promitator. Am impresia ca mai poate rezista mult si bine :) Una dintre chifle nu se simte prea bine insa, am vazut ca s-a mai crapat intr-un colt. In schimb cartofii prajiti sunt ca niste coji tari, carnea pare de plastic, iar felia de castravete murat e ca o foita decorativa. NU MIROASE. Daca ma apropii insa bine de farfurie se simte miros de ulei ranced.

Putin invidioasa pe faptul ca el arata neschimbat, in timp ce peste mine trece necrutator timpul, nu pot decat sa ii urez un sincer "La multi ani!" si sa-l pun inapoi pe raft, de unde poate il voi mai da jos peste vreo cateva luni, pentru o sedinta foto. Si daca vreodata vom face o reuniune bucataras.ro, poate il si aduc sa il cunoasteti :D

Cristi Papa bun a realizat aici experimentul hamburger de casa iar rezultatele sunt complet diferite!

 PRIMA SAPTAMANA

SAPTAMANA 2
SAPTAMANA 3
SAPTAMANA 4 - era sa dau coltul, nu am facut poze :p
SAPTAMANA 5
SAPTAMANA 7
2 LUNI !
3 LUNI !
4 LUNI !
5 LUNI !
6 LUNI!!
7 LUNI !




8 LUNI JUMATE!
 UN AN !!!

Comentarii (75)

15.12.2012, 13:16

...interesant! recunosc insa ca mai acatuiesc si imi mai iau produse de la Mc !

15.12.2012, 15:13

interesant!

16.12.2012, 07:24

Super tare. Asta ca sa vedem, de fapt, ce consumam in realitate. Pot sa preiau materialul, sa-l prezint copiilor la scoala? Este foarte bun experimentul. Felicitari

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]