Varza ornamentala

Postat de Mihaela11_jo in Bucataras hai hui pe 25 Apr 2011, 23:19

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Varza decorativa( ornamentala)

Varza decorativa la prima vedere este intrigant de frumoasa; si te intrebi ce ar putea sa fie aceasta floare exotica intr-o gama de culori superbe?

La hotelul Louis Apollonia Beach din Limassol-Cipru varza decorativa este regina aranjamentelor florale.

Plasata in locuri diferite si in acompaniament cu plante diferite, da o nota de originalitate deosebita.

Varza decorativa face parte din familia Brassica oleracea (impreuna cu broccoli,conopidasi varza de Bruxel)subgrupul Acephala; in mod characteristic frunzele centrale nu formeaza capatana.

Are valoare nutritionala importanata si proprietati antioxidante.

Contine cantitati importante de β-caroten,vitaminaK,luteina si calciu; de asemenea cand este taiata elibereaza “sulforafane”- o substanta care se pare ca ar avea o actiune anticancerigena.

Rezista la temperature scazute ( chiar pana la -6C)si  este mai aromata dupa ce a fost atinsa de bruma.

Culoarea varzei ornamentale variaza de la alb-stralucitor,rosu,roz,verde,albastru,violet la fucsia.

Este o planta anuala si bianuala, care poate ajunge la dimensiuni de 60cm-1,8 m in diametru si 30-60cm inaltime,dar speciile pitice sunt preferate fiind mai colorate.

Timpul optim de plantare este la inceputul toamnei pentru a evita caldura excesiva a verii.Culoarea se va intensifica la temperaturi scazute si odata cu bruma si inghetul.

Este cunoscuta mai ales sub numele de “kale” si da un plus de culoare si aroma salatelor.

In Olanda este unul din ingredientele mancarii traditionale:”boerenkoolstamppot”: piureu de cartofi cu varza creata(“kale”),mustar si carnati condimentati”rookworst”.

In Irlanda mancarea traditionala de Halloween “colcannon”se pregateste cu acest fel de varza si piureu de cartofi,unt,sare,piper,praz,ceapa,lapte,sunca;se ascund in interiorul ei mici monede ca premii.

Supa traditional portugheza “caldo verde” se prepara din varza create(“kale”),piureu de cartofi,ulei de masline si carnati picanti: chouriço sau linguiça.Este specifica provinciei Minho din nordul Portugaliei.

Se serveste la ocazii speciale( nunti) cu o paine specifica portugheza”broa” facuta din faina de porumb si aromata cu fenicol(chimin dulce).

In Brazilia , mancarea nationala “feijoada” se serveste cu varza creata(“kale”) calita.

Este o tocanita preparata cu carne de porc si vita, la care se adauga fasole uscata( alba sau rosie),rosii,morcovi si varza creata.Se fierbe la foc foarte mic , de preferinta in vase de lut.

 

In tarile Africii de est este ingredientul principal al tocanei pentru”ugali”.”Ugali” este un fel de mamaliga ce se consuma cu varza creata calita.

In Africa de sud varza creata se fierbe cu lapte de cocos si arahide macinate si se serveste cu orez sau fiertura de faina de porumb.

Este populara si in Germania,Danemarca,Suedia, Muntenegru la diferite mancaruri specifice.

In Japonia sucul de varza creata(kale) “aojiru” este un supliment alimentar foarte raspandit si foarte sanatos( din pacate gustul cam lasa de dorit).

Cate lucruri noi am aflat pornind de la o decoratie banala la un hotel oarecare intr-o scurta vacanta de primavara.

O seara buna tuturor!

 

 

 

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (9)

29.04.2011, 08:08

Sidy
Elena 1988

02.05.2011, 07:31

nu stiam despre aceasta varza.................frumoasa mai este.

07.05.2011, 23:39

Medi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro